Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Una trentena d’infants sahrauís passaran l’estiu amb famílies gironines en el marc del programa Vacances en pau

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials, Núria Pi, els han rebut avui al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona

Fotografies de la recepció d’aquesta tarda

Una trentena de nens i nenes sahrauís provinents dels camps de refugiats de Tindouf passaran l’estiu amb famílies gironines aquest any. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi; la presidenta de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) – Girona, Montserrat Fiol, i la coordinadora de “Vacances en pau”, Pilar Bayé, els han rebut aquesta tarda al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona per donar-los la benvinguda a la ciutat.

El grup d’infants s’estarà a la demarcació de Girona fins a finals d’agost en el marc del programa “Vacances en pau”, que enguany s’ha reprès després de dos anys d’aturada per la pandèmia. Es tracta d’un projecte organitzat per l’Associació Catalana d’Amics del Poble Saharuí – ACAPS Girona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona i d’altres consistoris gironins. Concretament, a la demarcació seran 34 els nens i les nenes del Sàhara que viuran acollits per famílies del territori. Del total, 30 ho faran en diversos municipis del Gironès, el Pla de l’Estany, el Baix Empordà, la Garrotxa i la Selva i, 6, s’estaran a la ciutat de Girona. A tot el país la xifra d’infants acollits és de 271.

“Entre les conseqüències de la pandèmia també hi ha hagut que durant dos anys no s'ha pogut fer aquest programa, amb tot el que implica per a aquests nens i nenes i les famílies acollidores. I el recuperem en un moment on precisament hi ha menys esperances per al poble sahrauí per al context geopolític actual”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, qui ha agraït també la feina de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Saharuí – ACAPS Girona i la voluntat i esforç de totes les famílies acollidores. 

Els infants sahrauís que venen a Catalunya a través d’aquest programa viuen en campaments de refugiats en unes condicions molt dures derivades de l'ocupació que des de l’any 1975 Marroc manté al Sàhara Occidental i, al llarg de l’estiu, fan d’ambaixadors de la causa sahrauí. La procedència dels infants és del campament de refugiats de Tinduf, concretament de Bucraa, localitat que està agermanada amb Palafrugell, com de la daira de Farsia, un municipi agermanat amb Girona des del 1997 i que enguany celebra el 25è aniversari de l’establiment d’aquests llaços entre les dues ciutats.

Aquest any, els nens i nenes que han arribat a Girona s’estaran una mica més d’un mes amb famílies gironines que els acolliran i amb les quals compartiran el seu dia a dia. D’aquesta manera tindran l’oportunitat de millorar, encara que sigui poc temps, les seves dures condicions de vida, passaran revisions mèdiques i faran visites als especialistes. També podran mantenir una dieta equilibrada i consumir aliments frescos, que no es poden aconseguir als campaments, on viuen d’ajuda humanitària. A més, suposa una experiència d’intercanvi i aprenentatge per a les famílies acollidores, ja que la convivència amb aquests infants els permet conèixer la realitat i els costums del poble sahrauí.

Tornar