Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona organitza diverses activitats de sensibilització ciutadana durant la Setmana de les Persones Refugiades

El consistori s'ha adherit a la campanya comunicativa "Un món de camps", coordinada pel Fons Català de Cooperació

L'Ajuntament de Girona organitzarà, per segon any consecutiu, la Setmana de les Persones Refugiades. La iniciativa té com a objectiu apropar la realitat de les persones refugiades i sensibilitzar la ciutadania gironina més enllà dels estereotips i de l’origen d'aquestes persones., Enguany, es proposen diverses activitats des d'avui fins al 27 de juny que van des del teatre familiar fins al debat acadèmic i el cinema documental passant per una exposició fotogràfica.

“Des de l’Ajuntament de Girona volem fomentar la integració de les persones refugiades, i també difondre la seva situació i el context en el qual es troben, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania envers una situació que lamentablement és cada vegada més comuna en el planeta. Amb aquests actes debatrem i donarem a conèixer sobre casos reals, que esperem que permetin avançar també en una societat cada vegada més justa i cohesionada”, ha remarcat la regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi.

L'acte central de la Setmana tindrà lloc dilluns, dia 20 de juny, a les 18 h, amb la taula rodona “Refugiades: l'emergència humanitària global més enllà d'Ucraïna”. El debat, que es portarà a terme al Centre Cultural La Mercè, comptarà amb la participació de la investigadora especialitzada en migracions climàtiques al CICrA Justicia Ambiental i investigadora associada al CEDAT-URV, Beatriz Felipe Pérez; el membre de l’Espai Antiracista Salt-Girona i professor associat de la Universitat de Girona (UdG), Mostafà Shaimi, i l’investigador  associat al CIDOB i GRITIM-UPF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Universitat Oberta de Catalunya (UOC) especialitzat en migracions i Sahel, Oriol Puig Cepero.

També s’han programat dues activitats el dimarts 21 de juny. La primera és l'espectacle de teatre familiar Sóc una nou (18 h, Teatre Municipal), en el qual la companyia Zum Zum Teatre interpreta una peça compromesa i poètica per a tots els públics a partir de 4 anys que explica la història d’un nen refugiat que perd als seus pares durant el periple migratori i acaba generant un impacte en la vida del seu país d’acollida. L'obra ha rebut diversos premis, com el Feten 2021 a millor direcció i a millor interpretació coral. 

La segona proposta del dimarts és la projecció del documental Nacido en Siria, d'Hernán Zin (2016), que es farà a les 20 h, al Cinema Truffaut. Es tracta d’un relat cru sobre la situació viscuda per quatre milions de sirians que van haver d’abandonar Síria a causa de la guerra civil. La pel·lícula, que comptarà amb la presentació de l’entitat gironina Solidaritat, Educació I desenvolupament (SED), tancarà el Cicle de Cinema i Solidaritat 2021-2022, que la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona celebra any rere any per tal de sensibilitzar sobre diferents temàtiques que afecten els països del Sud. 

A més, l’Ajuntament de Girona s’ha adherit a la campanya comunicativa “Un món de camps”, coordinada pel Fons Català de Cooperació, juntament amb una vintena de municipis catalans, i que es porta a terme amb l’etiqueta #SiguemRefugi per a les xarxes socials. En el marc de la campanya, del 17 al 27 de juny, el Centre Cultural La Mercè allotjarà una exposició fotogràfica i sonora sobre les condicions de vida al Campament de Shu’fat, als territoris palestins ocupats. A banda, la campanya comunicativa durà a terme diferents accions en línia per tal d’arribar a la ciutadania catalana arreu del territori amb informació veraç i contrastada sobre la difícil situació que viuen milions de persones arreu del món.

La segona Setmana de les Persones Refugiades s'organitza al voltant del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que les Nacions Unides van establir el 20 de juny amb l’objectiu de treure de l’oblit la dramàtica situació que viuen al món milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides.

Tornar