Notícies | Centre Jove de Salut
L’Ajuntament de Girona col·labora amb l’Associació Contra el Càncer a Girona en l’impuls d’una consulta per proposar quins punts de la ciutat es podrien convertir en espais lliures de fum
L’enquesta permetrà conscienciar sobre la importància d’evitar el fum del tabac en zones de convivència comuna.
L’Ajuntament de Girona i l’Associació Contra el Càncer a Girona han posat en marxa una consulta popular per tal que la ciutadania proposi quins punts de la ciutat es podrien acabar convertint en espais lliures de fum. L’objectiu de la campanya de mobilització social, impulsada per l'Associació Contra el Càncer a Girona, és conscienciar la població sobre la importància d’evitar el fum del tabac en zones de convivència comuna per afavorir la preservació de la salut. La intenció és remoure consciències a favor de dur una vida saludable i de posar el fre a l’impacte del tabac, sobretot pels menors
L’enquesta és oberta a tothom i permet escollir com a possibles punts sense fum els espais esportius, els voltants dels centres cívics o bé les zones enjardinades de la ciutat. També dóna l’opció que, qui vulgui, pugui proposar altres localitzacions de convivència on el fum pot molestar la resta de persones. La consulta no serà d’aplicació immediata, tot i que l’opció guanyadora que surti de l’enquesta es tindrà en compte per part del consistori. S’hi podrà participar fins al 16 de gener a través del web municipal.
“El tabaquisme continua sent un dels principals problemes de salut, i per això l’Ajuntament i l'Associació Contra el Càncer a Girona hem decidit unir esforços en una iniciativa que implica la ciutadania amb l’objectiu de sensibilitzar el conjunt de la població. Ens afegim així als municipis on l’Associació ja hi ha portat a terme aquest projecte, i a partir dels resultat que en surtin iniciarem els procediments corresponents per aplicar-lo a la ciutat”, ha assegurat la regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau.
L’Associació Contra el Càncer a Girona va engegar aquesta campanya en àmbit nacional el passat mes de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac que té lloc el 31 de maig. L’acció forma part d’una proposta l’objectiu final de la qual és impulsar l’ampliació de l’actual Llei antitabac i assolir que el 2030, en la línia amb la Unió Europea, s’aconsegueixi la primera generació lliure del fum del tabac.
Segons l'Associació Contra el Càncer a Girona cada any, al món, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant d’1,5 milions mai havien encès una cigarreta. El fum del tabac conté més de 70 substàncies cancerígenes i perjudica les persones que hi estan exposades, especialment els i les menors de dotze anys, que són una població molt vulnerable i està indefensa enfront del fum del tabac. El 72% dels menors estan exposats al fum del tabac i el 43% inhalen més de 70 substàncies cancerígenes, el que multiplica el risc de desenvolupar càncer de pulmó durant l’edat adulta.