Header: Centre Jove de Salut

Centre Jove de Salut

Ruta de navegació

Violències per raó de gènere | Joves | Centre Jove de Salut

Violència per raó de gènere

La violència per raó de gènere es dona quan algú rep un tracte injust, discriminatori o resulta ferit/ida per causa del seu gènere, especialment les dones pel fet de ser dones. Això pot incloure situacions com violència a casa, assetjament o tracte desigual a la feina, tot a causa del gènere. Inclou també la violència exercida per mantenir el poder social dels homes. Està vinculada a posicions socials i creences basades en el gènere, així com al fet de no encaixar amb els rols de gènere “acceptables” socialment. 

Aquesta violència pot manifestar-se de diverses maneres, com insults, control excessiu, intimidació o fins i tot agressions físiques. És important entendre que tothom mereix ser tractat amb respecte i igualtat, independentment del seu gènere. La violència de gènere no és normal ni acceptable, i és essencial buscar ajuda si la pateixes o si coneixes algú que en sigui víctima.

En les relacions, a vegades també es parla de violència en l’àmbit de la parella. És aquella violència que s’exerceix per controlar o fer mal a una parella. És important reconèixer que aquest comportament no és normal ni acceptable dins d'una relació saludable. El respecte i la comunicació són claus. 

Com reconèixer una relació tòxica o abusiva?

Reconèixer una relació tòxica o abusiva pot ser difícil, ja que a vegades els signes inicials són subtils o es poden justificar (falsament) amb altres raons. No obstant això, hi ha algunes situacions que poden indicar una relació problemàtica:

Relació tòxica o abusiva
Control excessiuControlar cada aspecte de la vida de la parella, com les amistats, activitats o decisions.
Comportament manipuladorManipular emocionalment, culpar l'altre/a dels problemes, o utilitzar la intimidació emocional.
Falta de respecteFaltes de respecte constants, ja sigui amb paraules ofensives, insults o menyspreu.
Violència física o verbalLa violència física és una clara indicació d'abús, però també ho són les amenaces verbals de dur-la a terme.
Manca de suport emocionalUna relació tòxica pot caracteritzar-se per la manca d'empatia i suport emocional. En una relació sana, es pot esperar suport emocional mutu.
Aïllament socialIntents d’aïllar la persona de la seva família i amistats, per tenir més control sobre ella.
Gelosia excessivaSer molt possessiu/iva o mostrar desconfiança sense tenir-ne cap motiu real.
Falta de límits personalsNo respectar els límits personals de l'altre/a i imposar-se de manera inacceptable.
Pressions i manipulació sexualPressió per a activitats sexuals no desitjades o falta de respecte per les necessitats i límits sexuals.
Cicles de reconciliació i abúsSovint, les relacions abusives passen per cicles de violència i malestar, seguits de períodes de disculpes i promeses de canvi.

Si sospites que estàs en una relació tòxica, és important buscar suport. Parla amb amistats, família o professorat. En cas de violència física, pots trucar als serveis d'emergència (112) o al telèfon d’atenció a la violència de gènere (016). Recorda que mereixes una relació saludable i segura.