Header: CEM

Consell Municipal d'Educació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona impulsa diferents activitats educatives per avançar cap a una ciutat més inclusiva en temes de diversitat

Entre les propostes hi ha un cinefòrum, una obra de teatre i 29 recursos per treballar el tema a les aules.

Imatge de la roda de premsa

L'Ajuntament de Girona, en xarxa amb diferents entitats a través del Consell Municipal d'Educació (CEM), ha impulsat diferents activitats educatives que es desenvoluparan a la ciutat entre el 2024 i el 2025 per tal d'avançar cap a una ciutat més inclusiva en temes de diversitat. Aquestes accions tenen la finalitat d'oferir eines i instruments per gestionar i acompanyar qualsevol tipus de diversitat. Entre les propostes hi ha un cinefòrum, una obra de teatre i recursos per treballar el tema a les aules. 

Aquest matí, la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Queralt Vila Vergés, i el president de la Comissió Comunicació i Relacions Educació i Ciutat del CEM i director de l'Escola de Teatre El Galliner, Isidre Hernández, han presentat les diferents accions. "La diversitat és ben present en la nostra societat i ho és des de fa molt de temps. Malgrat sigui així, cal incidir molt en l'educació, en tots els seus àmbits, perquè la diversitat ens enriqueixi i ens faci créixer com a societat. Ens cal enderrocar barreres, prejudicis i estereotips per crear a la ciutat entorns inclusius on la ciutadania se senti valorada, respectada i amb igualtat d'oportunitats. El respecte a la diversitat és un dels principals elements per al foment de la convivència i, per tant, de l'educació. És doncs important acompanyar en la diversitat, ja sigui des de la família, de les aules, el lleure... és una tasca de la qual tots i totes som responsables", ha afirmat la regidora d'Educació, Queralt Vila Vergés.

Una de les principals accions serà el cinefòrum del 19 de març amb la projecció de la pel·lícula Figuras ocultas, de Theodore Melfi, a les 18 h, al Cinema Truffaut, acompanyat d'un debat a posteriori. El film aborda la discriminació racial i de sexe, a través de tres dones científiques afroamericanes brillants que havien treballat a la NASA al començament dels anys setanta, en plena lluita pels drets civils de la comunitat negra dels Estats Units.

Després de la projecció es durà a terme un debat a càrrec de la periodista, escriptora, professora i investigadora en comunicació i política, Guiomar Rovira, i la representant de l'associació Espai Antiracista Salt-Girona i cofundadora de l'associació Jokkere Endam, Adama Boiro. Es tracta d'una activitat pensada per a famílies, docents, joves, estudiants, professionals i ciutadania interessada en l'educació. La sessió és gratuïta i per assistir-hi és necessari inscriure-s'hi prèviament.

Una altra de les propostes és l'obra de teatre Control Z o eliminar de l'Escola de Teatre El Galliner, entitat que forma part del Consell Municipal d'Educació. Es tracta d'una reflexió sobre la diversitat des de la distòpia més dura, passant per una crítica irònica del nostre sistema i finalment posant una mica de llum per abraçar la diferència. Com viure i acompanyar el que és divers en una societat discapacitada? Quines limitacions ens trobem com a societat per no poder encaixar totes les peces?

A partir d'un treball d'investigació teatral, el grup d'intèrprets, ha volgut experimentar en diferents llenguatges escènics per tal de posar en reflexió alguns aspectes incòmodes i donar veu a la diversitat. L'obra es podrà veure el 25 de juny, a les 19 h, a l'auditori del Centre Cultural La Mercè.

La diversitat també serà un tema que es tractarà a les aules. Des dels recursos educatius que l'Ajuntament de Girona ofereix a les escoles i instituts, n'hi ha 29 enfocats en la diversitat. Entre aquests destaquen els tallers per treballar la convivència a les aules, on es tracten temes com la gestió dels conflictes, la interculturalitat, el gènere i l'assetjament. També hi ha un taller teatral participatiu sobre identitat, immigració i prejudicis per tal de treballar com gestionar l'acceptació de la diversitat en un grup. I un taller sobre els prejudicis i estereotips que existeixen sobre la diversitat afectiu-sexual i els seus col·lectius.

L'acompanyament a la diversitat és un tema que es tracta tant aquest curs escolar 2023-2024 com el curs 2024-2025. De cara al curs que ve, entre d'altres, està previst presentar la guia Colourful Childhoods, del professor José Antonio Langarita. La guia tracta la diversitat sexual, l'empoderament dels infants i l'acompanyament per part dels adults.

Les accions s'impulsen des del Consell Municipal d'Educació de Girona, un òrgan de participació, consulta i assessorament de la comunitat educativa de la ciutat en temes d'ensenyament i educació. A través del treball en xarxa entre l'administració i les entitats de la ciutat es pretén oferir el màxim d'oportunitats educatives a la ciutadania, tot responent a les diverses necessitats i interessos que pot tenir una persona al llarg de la seva vida.

Tornar