Header: Urbanisme

Urbanisme

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona posa a disposició pública milers de plànols urbanístics de treball dels darrers 160 anys

El nou recurs web “Dibuixant la ciutat” permet consultar un catàleg format per 16.846 plànols i dibuixos de la ciutat datats entre els anys 1850 i 2010.

Una imatge del recurs corresponent a un alçat del projecte del passeig Arqueològic de Girona

L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), ha creat un nou recurs web que posa a disposició pública milers de plànols urbanístics de treball elaborats pel consistori al llarg dels darrers 160 anys. Concretament, el conjunt de documentació està format per 16.679 plànols i dibuixos de la ciutat, datats entre els anys 1850 i 2010. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions del consistori, Joan Boadas, i el cap de la Secció de Gestió Documental i Arxiu, Lluís-Esteve Casellas, han presentat avui la iniciativa, que porta per nom “Dibuixant la ciutat”.

El recurs conté diversos materials relacionats amb la planificació i gestió urbanística de la ciutat elaborats per l’Ajuntament, que en té les funcions i competències. Entre la documentació seleccionada hi ha esborranys i reutilització de plànols anteriors, o fins i tot propostes no realitzades, d’instruments de planejament urbà, ja siguin plans generals, plans parcials, plans especials, projectes d’espais lliures com els d’urbanització, o projectes d’edificació d’equipaments i instal·lacions municipals.

Tots els plànols i dibuixos estan agrupats en 2.945 projectes, organitzats des de la lògica de feina de les oficines municipals d’urbanisme. Per aquest motiu també hi ha moltes còpies, inclús còpies de còpies, amb anotacions diverses. Els documents es van conservar en rulls, convenientment etiquetats sota els criteris de les mateixes oficines, i es van digitalitzar ja fa anys per facilitar la feina interna, però fins ara no s’havien fet públics.

Ens fa molta il·lusió tenir aquest recurs a l'abast de tota la ciutadania, una feina que ha estat possible gràcies a la qualitat de l'equip humà de l'Arxiu i amb el qual han col·laborat altres àrees de la casa. L'eina, d’un clar servei públic, permet veure l'evolució urbana de Girona, com ha anat creixent la ciutat i com s'ha planificat fins ara, i pot ser útil tant per a les persones a qui els agradi la història de la ciutat com per a professionals de diversos àmbits”, ha destacat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

El catàleg que a partir d’avui es posa a disposició de la ciutadania es divideix en dues sèries documentals, segons si responen a una funció de documentació tècnica de suport (1850-2010), o si són dissenys i esbossos municipals (1940-1996). La primera sèrie conté els plànols que han servit de base per a l'elaboració i aprovació de projectes administratius, com ara estudis de detall de places, pavimentació, clavegueram i jardins o construcció d’edificis i instal·lacions municipals, per exemple centres cívics, instal·lacions esportives, jocs infantils, el cementiri o el mercat del bestiar, entre d’altres. La segona, agrupa dissenys i esbossos d’elements urbans diversos, com cartelleres d’anuncis o papereres, així com elements de senyalística de qualsevol mena (cartells, rètols de monuments, d'edificis i oficines, etc.).

“Dibuixant la ciutat” permet consultar i descarregar tots els documents digitalitzats. La consulta es pot fer per tipus de document (gràfic i cartogràfic-arquitectural), per sèrie (documentació tècnica urbanística de suport i dissenys i esbossos municipals) o a través de diverses dreceres temàtiques, buscant conceptes com, per exemple, els següents: aigua potable, circulació urbana, clavegueram, edificis municipals, escoles, instal·lacions esportives, jardins, ordenació del territori o, fins i tot, passos a nivell.

Aquest recurs aprofita la documentació conservada a l’Arxiu Municipal de Girona per donar a conèixer l’evolució urbanística de la ciutat. En la mateixa línia, l’SGDAP, en col·laboració amb la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial del consistori, va publicar fa poc al web el treball “Girona 1970-2020”, que a través de fotografies aèries del cadastre permet fer una reconstrucció volumètrica de la ciutat de l’any 1970 i comparar-la amb l’actual.

Podeu consultar el recurs “Dibuixant la ciutat” a través del web del SGDAP.

Tornar