Header: Serveis socials

Serveis socials

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona llança la campanya “Més treballadores, menys reconegudes” de cara a la celebració del 8 de març

L’objectiu de la iniciativa és reconèixer la diversitat de feines, tan remunerades com no, que fan les dones. Aquest dimecres tindrà lloc l’acte institucional a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona amb motiu del Dia de la Dona Treballadora. El Servei Municipal d’Ocupació durà a terme un taller contra els estereotips de gènere a les aules de formació de les persones joves.

L’Ajuntament de Girona ha llançat la campanya “Més treballadores, menys reconegudes” de cara a la celebració del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. La iniciativa té per objectiu reconèixer la diversitat de feines, tan remunerades com no, que fan les dones a través de diferents missatges publicats en cartells repartits per la ciutat. 

Es proposa visibilitzar el repartiment i l’organització dels temps vitals i de treball, per reflexionar sobre la concepció del treball. “Més treballadores i menys reconegudes” mostra els biaixos de gènere entre la feina a dins la llar i la feina a fora, amb la seva conseqüent representació social. Segons dades de l’enquesta sobre qüestions de gènere del Centre d’Estudis d’Opinió del 2019, les dones dediquen 22,5 hores a les tasques de la llar davant les 12,7 dels homes.

Alhora s’evidencia com històricament s’ha relegat a les dones el treball reproductiu, pertinent a l’àmbit privat, alhora que se les ha allunyat del treball productiu, vinculat a l’àmbit públic. En aquest sentit, el 54,2% de les dones ha fet canvis professionals per a la cura de criatures, davant el 21,4% dels homes, segons la mateixa enquesta citada. A més, el 51,5% de les dones ha deixat d'anar a la feina per cuidar de forma puntual persones dependents, davant el 14,3% dels homes, i el 48,2% de les dones busca una feina a temps parcial per tenir cura de les criatures o persones malaltes, davant el 21,9% dels homes.

Una cinquantena d’activitats

Pel que fa a les activitats programades per celebrar el Dia de la Dona Treballadora, aquest dimecres 8 de març, a les 12 h, tindrà lloc l’acte institucional a l’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona amb la participació de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, i la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. També es farà una intervenció artística participativa a l’espai públic amb el col·lectiu La Noia del Monyo, per tal de posar en relleu els rols de gènere i trencar amb la divisió sexual del treball. 

A més a més, al llarg de tot el mes de març s’han organitzat una cinquantena d’activitats a la ciutat amb l’objectiu de reconèixer el paper de les dones al llarg de la història i les seves lluites en pro d’una societat diversa i equitativa. Les propostes van encarades tant al públic adult com infantil i juvenil, i engloben diferents tipologies: conferències, jocs, literatura, ball, espectacles i cinema. 

Els estereotips de gènere, a les aules

D’altra banda, 70 alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) del Servei Municipal d’Ocupació (SMO) participaran en un taller per adquirir eines i recursos per reaccionar davant els estereotips de gènere i per escollir el seu futur laboral o formatiu sense biaixos de gènere. “Aprendre a reaccionar davant estereotips de gènere” estarà dinamitzat per la psicòloga especialitzada en recursos humans, Soraya Martínez Muñoz, i compta amb la col·laboració de l’entitat social sense ànim de lucre ENGINY-era.

El taller pretén aportar a les persones joves les eines clau per promoure la igualtat i eliminar els estereotips de gènere relacionats amb les tasques domèstiques, i estimular les seves eleccions formatives i professionals des d'una mirada d'igualtat pel que fa a condicions i a oportunitats. 

El PTT és una modalitat de programes de formació i inserció adreçada a joves majors de 16 anys i menors de 21 anys, que no disposen del graduat en ESO. Actualment, 70 joves participen en les especialitats professionals d'auxiliar de construcció (5,88% dones i 94,12% homes); auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic (50% dones i homes); auxiliar d'hostaleria (46,66% dones i 53,34% homes); auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions elèctriques (100% homes), i, finalment, auxiliar de muntatges d'instal·lacions, electricitat, aigua i gas (13,34% dones i 86,66% homes).

Per a més informació podeu consultar la web municipal del 8 de març

Tornar