Notícies | Servei Municipal d'Ocupació (SMO)
Un total de 79 alumnes inicien el curs del Pla de Transició al Treball
El 92,14% de l’alumnat del curs anterior ha continuat el seu itinerari educatiu o laboral després del seu pas pel programa
L’Ajuntament de Girona ha donat aquest matí la benvinguda als i les 79 alumnes que enguany cursen el Pla de Transició al Treball (PTT), el qual s’emmarca en els Programes de Formació i Inserció (PFI) del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. El consistori conjuntament amb Educació porten a terme aquest curs 2022-2023 cinc especialitats formatives en el marc d’aquest programa: auxiliar de construcció; auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic; auxiliar d’hoteleria: cuina i serveis de restauració; auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques, i auxiliar de muntatges d’instal·lacions elèctriques, aigua i gas.
“Un 92,14% d’alumnes que van finalitzar el Pla de Transició al Treball del curs 2021-2022 han continuat el seu itinerari educatiu o laboral després del seu pas pel programa. Aquests resultats ens mostren l’eficàcia d’aquest programa, motiu pel qual des de l’Ajuntament de Girona s’ha apostat de manera clara i decidida per aquest recurs, passant d’oferir 34 places el curs 2018-2019 a oferir més de 80 places per aquest curs 2022-2023”, ha afirmat la tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes.
Els Programes de Formació i Inserció (PFI) són el primer nivell de qualificació dins dels estudis de formació professional i s'adscriuen a diferents famílies professionals. S’adrecen a joves majors de 16 anys i menors de 21 anys, que no disposen del graduat en ESO.
Els Plans de Transició al Treball (PTT), que s’emmarquen dins els PFI, ofereixen una formació de 1.000 hores, distribuïdes en 295 hores de mòduls de formació general, 400 hores de mòduls de formació professional, 35 hores de prevenció de riscos laborals, 180 hores de pràctiques en empreses, 40 hores de tutoria i 50 hores de formació complementària.
Els i les alumnes de PFI reben un acompanyament i una tutorització essencial per a l'assoliment dels objectius del programa. Els aprenentatges són vivencials i vinculats amb l'entorn proper, i inclouen pràctiques en empreses. S'aprèn fent i utilitzant metodologies actives i globals. Amb els PFI, d'una banda, es facilita la continuïtat formativa dins de la formació professional i, de l'altra, l'aprenentatge de les competències transversals i professionals necessàries per al món del treball.
El primer PTT-PFI que es va dur a terme des de l’Ajuntament de Girona va ser l’any 1993 i des de llavors s’ha consolidat com un recurs facilitador per nodrir als i les joves de competències transversals i professionals per retornar al sistema educatiu. Les formacions es porten a terme a les instal·lacions del Servei Municipal d’Ocupació i la Masia Can Po Vell de l’Ajuntament de Girona, al CIFO, a l’Escola d’Hostaleria i a l’Institut Santa Eugènia. L’Ajuntament de Girona aporta un cofinançament de 124.500 euros per a l’execució del programa, que inclou la compra de material i la contractació de tutors/es i docents per desenvolupar la formació.