Notícies | Servei Municipal d'Ocupació (SMO)
L’Ajuntament de Girona connecta més de 600 joves amb el mercat laboral en el darrer any a través dels recursos educatius
El Servei Municipal d’Ocupació ha ampliat el catàleg d’activitats per als instituts i centres educatius de Girona i proposa temàtiques actualitzades a les noves realitats laborals
L’Ajuntament de Girona ha connectat al llarg d’aquest 2021 un total de 639 nois i noies amb el mercat laboral a través del programa de recursos educatius de la ciutat. Aquesta xifra representa un 27,5% d’alumnat més que l’any 2019, el darrer sense restriccions associades a la pandèmia, quan hi va haver 501 joves que van fer ús del servei. El 2020, amb la suspensió d’una gran part de les accions programades per la irrupció de la COVID-19, el servei va atendre 208 nois i noies. Del total d’alumnat atès enguany, en les 43 sessions ofertes, un 90% són d’instituts públics de la ciutat, mentre que la resta són d’altres centres de Girona.
Els recursos educatius relacionats amb la millora de l’ocupabilitat es gestionen des del Servei Municipal d’Ocupació (SMO), que vetlla per a la formació i la inserció laboral en l’àmbit local de les persones que busquen feina, així com per dotar la població de les competències necessàries per incorporar-se al món laboral, sobretot dels col·lectius amb més dificultats d'inserció.
Aquest any, amb l’objectiu de millorar el servei, l’SMO ha ampliat el catàleg d’activitats per al jovent de Girona en l’àmbit de l’ocupació i l’emprenedoria. A més, els recursos educatius contemplen temàtiques actualitzades a les noves realitats laborals, com la recerca de feina per competències, i incorporen sessions de caràcter pràctic i vivencial. Fins i tot s’oferirà la possibilitat als centres educatius de sol·licitar sessions adaptades a les necessitats particulars del seu alumnat.
En el nou catàleg, l’SMO ofereix cinc propostes d’activitats adreçades tant a alumnat a partir de 3er d’ESO i fins a batxillerat, com a estudiants de cicles formatius de formació professional. A les diverses sessions s’hi tracten conceptes relacionats amb el mercat laboral i s’acompanya el jovent en el procés de recerca de feina, assessorant-lo també en la construcció del seu projecte professional. Els programes són els següents: Connexió SMO, Connexió Institut, No desconnectis, Connexió Indústria, i Connecta l'esperit emprenedor. Les dues darreres activitats són novetat d’aquest any, i busquen oferir alternatives de futur en l’àmbit laboral per als joves.
El primer projecte, el de Connexió SMO, ofereix als usuaris i usuàries del programa una visita als equipaments municipals d'ocupació per situar-los al mercat de treball i informar-los sobre els principals agents i tràmits que intervenen en la recerca de feina. El segon, Connexió Institut, consisteix en un conjunt de sessions pràctiques que busquen que l'alumnat adquireixi les competències bàsiques per moure's de manera efectiva pel mercat de treball. Cada una de les trobades formatives se centra en una temàtica concreta, com ara l’elaboració d’un currículum vitae o la preparació d’una entrevista laboral. El tercer projecte porta per nom Connexió Indústria, i és un taller de grup enfocat a despertar l’interès de les persones joves per les professions industrials i evidenciar la necessitat d'aquest tipus de perfil al mercat laboral actual. El quart recurs, Connecta l'esperit emprenedor, també és un taller grupal. En aquest cas, l’objectiu és fomentar la cultura emprenedora i promoure les competències d'innovació i creativitat entre l’alumnat. Finalment, el projecte No desconnectis pretén assessorar les persones joves que no s’estan formant, ja sigui perquè no han obtingut plaça als estudis que volien o perquè han abandonat el sistema educatiu, i alhora seguir millorant les seves competències per incrementar la seva ocupabilitat.
Més enllà dels recursos educatius, el Servei Municipal d’Ocupació ofereix tres línies de suport al jovent en l’àmbit formatiu o laboral: el programa Joves en acció; el Programa de Formació i Inserció (PFI) i el Pla de Transició al Treball (PTT), i els certificats de professionalitat.
Actualment, l’Ajuntament de Girona ofereix als centres escolars de la ciutat prop de 400 recursos educatius a través de La Caseta - Recursos Educatius. La proposta del catàleg es gestiona des de la Taula de Coordinació dels Recursos Educatius de Girona, que està formada per representants de diferents serveis municipals del consistori i per una vuitantena d’entitats i institucions.
Podeu consultar la guia de recursos educatius de l’SMO en aquest enllaç, i tota la informació sobre els recursos educatius de la ciutat a la web https://web.girona.cat/caseta/recursoseducatius.