Notícies | Servei Municipal d'Ocupació (SMO)
Girona assoleix la xifra més elevada de persones afiliades a la seguretat social des del 2005
El mes de juliol es van registrar 80.201 persones ocupades a la ciutat.
La ciutat de Girona va assolir el mes de juliol la xifra més elevada de persones afiliades a la seguretat social en els darrers 16 anys. En concret es van registrar 80.201 persones ocupades. D’aquestes, 6.817 estaven registrades al règim d’autònoms i 72.261, al règim general. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, han repassat avui en roda de premsa l’evolució dels principals indicadors de l’economia de la ciutat en el context actual, amb especial atenció a les dades de la situació del mercat laboral, del teixit empresarial i del turisme a Girona.
"Aquestes xifres confirmen el que la gent pot percebre al carrer: una recuperació progressiva de l'activitat. Les causes són múltiples i és una dinàmica general, però a Girona tenim unes dades encara més positives. Som un territori molt més musculat que el nostre entorn gràcies al fet de tenir un teixit productiu solvent, dinàmic i actiu. A Girona tenim unes enormes fortaleses i ara, en moments de crisi, és quan es veuen”, ha afirmat l’alcaldessa destacant sectors claus de l’economia gironina com el comerç, el turisme, la cultura, la tecnologia, el món de la bicicleta i l’edificació sostenible.
Per la seva banda, la regidora Glòria Plana Yanes ha destacat que l’activitat es va reactivant “de forma molt favorable”. “Hem estat treballant, des del primer dia que va començar la pandèmia, en intentar diversificar l’economia de la nostra ciutat i amb aquestes actuacions hem afavorit que hi hagin aquestes dades satisfactòries”, ha subratllat.
El conjunt d’indicadors disponibles del 2021 mostren que l’economia gironina està en ple procés de recuperació. En el comerç, un dels sectors més afectats per la pandèmia, s’ha constatat en els darrers mesos un creixement de l’índex d’ocupació dels locals. Durant la primavera hi ha hagut 50 altes d’activitats i 13 baixes; unes xifres que no s’estan produint en altres ciutats.
Amb relació a l’activitat empresarial, aquest any, fins al mes de juny, s’han constituït 144 empreses i se n’han dissolt 62, amb una alta concentració en els barris de l’Eixample i en el centre de la ciutat (que aglutinen el 75% de les noves constitucions). El 2020 es van crear 218 empreses i se’n van dissoldre 93.
I, pel que fa al sector de la construcció, s’han iniciat 120 habitatges durant els dos primers trimestres del 2021, superant ja els 104 que es van començar a construir en tot l’any 2020.
L’Ajuntament de Girona ha fet un esforç en els darrers mesos per mantenir, dinamitzar i estimular l’activitat econòmica, conservant les activitats més característiques de la ciutat, com poden ser Temps de Flors, la Sea Otter Europe, les fires - mercats d’alimentació i artesania al carrer, els mercats d’abastaments i marxants, la Botiga al Carrer i Sant Jordi.
En el darrer any i mig, des del consistori s’ha donat suport als sectors més afectats per la crisi amb unes polítiques públiques que s’han adreçat a enfortir i mantenir l’economia gironina, fomentant la diversificació sectorial i orientada en l’augment del pes de la digitalització i de les noves tecnologies.
Evolució de l’ocupació i l’atur
Desgranant les dades de la situació del mercat laboral s’observa que, en la comparativa territorial, la ciutat de Girona és qui presenta un major percentatge de variació anual del nombre de persones afiliades a la Seguretat Social amb un augment del 10,61% respecte al juliol del 2020. La variació catalana és del 5,02% i la de la demarcació de Girona, del 7,07%.
Pel que fa a l’atur, la ciutat de Girona concentrava a l’agost 5.091 persones desocupades, el que suposa un 7,4% de la població en edat de treballar (d’entre 16 i 64 anys). Aquestes dades representen un descens intermensual del 3,07% respecte al mes de juliol. I, respecte a l’any passat, significa un descens del 19,89%. Així doncs, es manté la davallada interanual iniciada el passat mes de juny, i aquestes 5.091 persones aturades representen 500 persones més que la millor dada d’atur després de la crisi econòmica (juliol del 2019, quan hi havia 4.458 persones aturades).
Fent una comparativa territorial, s’aprecia que la ciutat de Girona és qui presenta un major percentatge de descens anual de l’atur, millor que la disminució estatal, catalana, provincial i comarcal. Cal destacar també que tots els sectors disminueixen les dades de desocupació respecte al 2020, destaquen els descensos de la indústria i dels serveis que perden un 21,17% i un 20,31% respectivament, degut principalment a la recuperació de la restauració i del comerç, i l’augment generalitzat de l’activitat.
Comparant les dades d’atur de la ciutat amb la resta de capitals de província espanyoles, Girona se situa en la 4a posició (amb un 7,4% de població aturada en edat de treballar, de 16 a 64 anys) just per darrere de Barcelona (amb un 6,5% de persones aturades), Sant Sebastià (6,6%) i Terol (6,9). El 2020 la ciutat de Girona se situava en 6a posició amb el 9,4% de població aturada; és a dir, en 12 mesos s’ha vist una millora en el registre d’atur.
Turisme
Durant la roda de premsa també s’han difós algunes dades sobre el sector del turisme que mostren que el sector s’està recuperant. Per exemple, el nombre d’enquestes realitzades des de l’Oficina de Turisme de la Rambla a les persones visitants han crescut un 40,42% del 2020 al 2021. Respecte al 2019 encara es manté una davallada del 70,53%.
D’aquestes enquestes se’n deriva que han passat per l’oficina 12.267 persones, principalment de nacionalitat espanyola (63,86%) i francesa (19,89%). Dels visitants procedents d’Espanya, un 29,99% són de Catalunya, seguit a força distància del País Basc (17,28%), de Madrid (15,79%) i de la Comunitat Valenciana (11,22%). Les dades demostren, com va succeir l’any passat, que aquesta temporada turística encara predomina el turisme nacional i de proximitat, molt per sobre del turisme estranger.
Per a més informació podeu consultar l'informe de l’evolució de la situació econòmica a la ciutat de Girona.