Header: Aula d'escriptura

Aula d'escriptura
Vicenç Pagès Jordà

Ruta de navegació

Monogràfics | Aula d'escriptura

Monogràfics

Tardor 2024

DIR TEXTOS EN VEU ALTA – ELISENDA BAUTISTA

Taller d’expressió oral a partir de textos escrits

Aquest taller va dirigit a persones que volen dir textos en veu alta, ja siguin propis o d’altres autors. Es treballarà sobre textos llegits o, si es vol, memoritzats. Els participants podran escollir prosa, teatre o poesia. El material el pot aportar cadascú, si ens el fa arribar abans de l’inici del taller, o bé triar-lo d’entre els textos proposats. 

Sobre algunes bases teòriques, les sessions seran eminentment pràctiques. L’objectiu és que cadascú trobi la seva pròpia veu.

Calendari: els dimecres 2, 9, 16 i 23 d’octubre
De 18 a 20 h
Professora: Elisenda Bautista

DESCRIPCIÓ vs AMBIENTACIÓ: EL GRAN DILEMA

Cal descriure tant?

Hi ha un tòpic en el món literari que diu que l’entorn ha de ser un personatge més de la novel·la. Encara que sigui una frase gastada, segueix essent molt vàlida i certa. Els espais tenen una importància cabdal en la literatura, alguns autors i autores han ambientat les seves obres d’una manera tan magistral que han aconseguit que llocs determinats siguin una destinació turística. D’altres han preferit inventar espais i moments, alguns dels quals han esdevingut una referència per a tota una  generació. Moltes vegades una bona o una mala ambientació és la responsable de l’èxit o del fracàs d’un relat. És essencial, doncs, dominar i disposar d’eines que ens permetin ubicar una novel·la en un lloc i en un moment, per tal que el lector/a visualitzi amb claredat l’espai on transcorre l’acció.

En aquest monogràfic treballarem com escriure descripcions adequades a allò que volem explicar.

Calendari: els dilluns 7, 14, 21 i 28 d’octubre
De 18 a 20h
Professor: Jordi Dausà

MATERIALS PER LLEGIR AIXÍ PARLÀ ZARATUSTRA

NIETZSCHE A L’AULA

Així parlà Zaratustra, el clàssic de Friedrich Nietzsche, és un dels textos filosòfics cabdals de la cultura europea, però també un bon llibre per iniciar-se en la lectura filosòfica. A la vegada antievangeli, relectura de la història humana, manual de pessimisme i proposta de teoria del coneixement, Nietzsche va deixar al Zaratustra una mostra cabdal del seu geni filosòfic i una reflexió sobre  el sentit de la cultura europea.

La lectura del text a l’aula vol acostar algunes claus de la redacció d’aquest text clàssic i de les seves propostes filosòfiques. Cal portar el llibre per llegir i comentar textos a classe.

Calendari: Els dilluns 4, 11, 18, 25 novembre
De 18 a 20 h
Professor: Ramon Alcoberro

ARQUITECTURES DEL CONTE

Calendari: dimecres 6, 13, 20, 27 de novembre
De 18 a 20 h
Professor: Lluís Muntada

En aquest curs monogràfic explorarem el conte literari modern, una de les formes narratives que millor expressen la naturalesa de la nostra època. A través de la lectura de textos exemplars, analitzarem les claus del conte: brevetat, intensitat, depuració estilística, condensació, ambivalència, clima emocional, una llibertat omnímoda despresa de tota vella exigència moralista... Mitjançant el control dels mecanismes compositius del conte, els integrants del curs hauran d’escriure diverses mostres en aquest gènere.