Header: Gestió Tributària i Recaptació

Gestió Tributària i Recaptació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona presenta un pressupost per al 2024 que prioritza fer una ciutat més justa, més dinàmica i més propera als veïns i veïnes

Consolidar la inversió en habitatge, iniciar la reforma de la plaça de Catalunya, un nou projecte per al Mercat del Lleó o iniciar els tràmits per fer el pavelló de Palau 3, alguns dels principals projectes. El pressupost suma 149 milions d’euros i s’ha elaborat amb la voluntat d’establir les bases per complir amb els 64 acords de mandat i amb els compromisos amb la ciutadania

Imatge de la roda de premsa

L’Ajuntament de Girona ha presentat avui la proposta del pressupost municipal per al 2024 que es portarà a aprovació en el Ple extraordinari del dilluns 18 de desembre i que està encarada a complir amb els acords de govern signats i amb els compromisos adquirits amb la ciutadania. En roda de premsa, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu i Gifre, han presentat uns comptes que arriben als 149 milions d’euros, un 13% més que els aprovats per al 2022 i prorrogats per l’any en curs. L’equip de govern ha explicat que les inversions s’han basat en tres eixos: una Girona més justa, una Girona més dinàmica i una Girona més propera als veïns i veïnes. 

Girona torna a tenir pressupost i això és una gran notícia”, ha subratllat l’alcalde, que ha afegit que després de dos anys, l’Ajuntament tornarà a tenir uns comptes aprovats, que permetran “fixar un horitzó i donar rumb a la ciutat gràcies als grans consensos assolits que reclamava la ciutadania”. Així mateix, l’alcalde ha apuntat que es tracta d’un pressupost elaborat “amb mirada llarga” perquè les inversions, que sumen 5,8 milions d’euros, s’han planificat de manera plurianual.

Així, l’alcalde ha destacat que per assolir aquesta ciutat més justa s’han incorporat diverses partides centrades en la inversió en habitatge per tal de poder augmentar i millorar el parc públic i començar a encarar la problemàtica de l’habitatge. En total, el nou pressupost incorpora 450.000 euros en adquisició d’habitatge, 350.000 euros en compra de sòl per a nova construcció i 100.000 euros per a projectes de rehabilitació. 

En la mateixa línia, l’aposta per fer de Girona una ciutat més accessible per a tothom es tradueix en inversions en millores de les voreres (450.000 euros), jocs infantils inclusius (50.000 euros) o la reforma del carrer de Narcís Blanch i Illa (178.000 euros). Així mateix, l’educació també surt reforçada amb partides com l’adequació dels entorns escolars (50.000 euros), el pla d’equipaments esportius i educatius (187.000 euros) i l’aposta per les minideixalleries repartides als barris o campanyes de conscienciació climàtica (55.000 euros). El projecte GiroNat per a la renaturalització de la ciutat i finançat amb fons Next Generation comptarà amb una partida de 638.000 euros.

El segon aspecte que potencia el pressupost és l’objectiu de fer de Girona una ciutat més dinàmica. La regidora Sílvia Aliu ha apuntat que en aquest apartat se situa el nou projecte per al Mercat del Lleó (175.000 euros), el projecte de millora de la Fira de Girona (60.000 euros) o la inversió inicial per a un dels grans projectes que la ciutat ha d’engegar: la remodelació de la plaça de Catalunya (50.000 euros). Així mateix, es destinaran 350.000 euros per a la instal·lació d’unes grades retràctils a l’auditori de La Mercè, que el convertiran en un espai molt més polivalent. La reforma de l’entrada sud també començarà a caminar amb una primera partida de 30.000 euros.

Finalment, la proposta de pressupost del govern té l’objectiu de fer una Girona més propera amb els veïns i veïnes i es recullen un grapat de projectes que milloren els equipaments als barris o els propis barris. Es tracta, per exemple, de l’estudi inicial per a la construcció d’un nou pavelló a Palau (50.000 euros), que ha de servir per poder oferir més espais per a la pràctica esportiva de base. També hi ha dedicades partides a la consolidació de nous equipaments als barris: l’adequació del local de Vista Alegre (20.000 euros), un nou espai a Sant Narcís (20.000 euros), La Marfà (220.000 euros), Can Burrassó (100.000 euros), la Casa de la Tecnologia (145.000 euros) o la recuperació de la biblioteca de la Casa de Cultura (235.000 euros). En la línia de fer una Girona més propera també hi ha el projecte de reforma tàctica, previ a un procés participatiu, al carrer de la Creu (20.000 euros) o el carril bici a Sant Gregori (40.000 euros).

Els comptes presentats també inclouen 1,3 milions d’euros en inversions de millores de la via pública o de manteniment com ara millores del paviment (100.000 euros), el pla d’asfalt (100.000 euros), el pla de renovació de mobiliari urbà (50.000 euros) i el pla d’enllumenat (163.000 euros). També hi ha 100.000 euros per a projectes d’urbanisme i 880.000 euros per al sistema informàtic.

L’equip de govern ha destacat que ha buscat l’eficiència en el pressupost, centrant-se també a mobilitzar les inversions pendents del romanent i ha avançat que al llarg de l’any s’aniran fent modificacions de partides amb l’objectiu de donar compliment als compromisos i garantir l’eficiència dels comptes.

Finalment, la plantilla municipal creixerà en quatre persones. D’una banda, es contractarà una persona enginyera que tindrà com a tasca millorar l’eficiència energètica de tot l’Ajuntament, així com garantir el bon funcionament de les càmeres i sensors municipals. Aquesta figura permetrà avançar cap a la transició ecològica de l’ens local. En segon lloc, s’incorporarà una persona analista de dades que s’encarregarà de tirar endavant el projecte Pigall, un projecte finançat amb fons Next Generation. L’àrea de Talent, Innovació, Salut i Comunitat també tindrà assignada una persona tècnica que es dedicarà a la captació de fons europeus i alhora tindrà l’encàrrec de treballar pel bon desenvolupament del projecte urbanístic per fer realitat el nou Trueta. La plantilla també incorporarà una persona inspectora de llicències, centrada a garantir el compliment de la regulació d’habitatges d’ús turístic, la normativa de terrasses o la llei de política lingüística.

Per a més informació podeu consultar el dossier de premsa

Tornar