Header: Gestió Tributària i Recaptació

Gestió Tributària i Recaptació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona actualitzarà les ordenances fiscals per fer front a la inflació

S’augmentarà el recàrrec de l’IBI als pisos buits dels grans tenidors.

Imatge de la roda de premsa amb, d’esquerra a dreta, la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu, i el tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Sergi Font.

L’Ajuntament de Girona ha fet pública avui la proposta d’ordenances fiscals de l’any 2024 que es portarà a aprovació en un ple extraordinari a finals d’aquest mes d’octubre. La principal novetat és una actualització de les taxes i impostos municipals que busca equilibrar els ingressos municipals amb la inflació econòmica, i per això es proposa una puja generalitzada del 3,6%. La proposta feta pública avui es compartirà i debatrà amb agents socials i comercials i l’oposició durant les properes setmanes.

El tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, Sergi Font, ha explicat que l’Ajuntament té la necessitat de “de buscar un equilibri” entre els ingressos i les despeses després de la congelació d’impostos i taxes de l’any passat i l’augment dels subministraments. “És important tenir un Ajuntament sanejat i, per tant, hem de poder equiparar els ingressos del consistori amb l’augment de despeses dels últims anys”, ha explicat Font, posant com a exemple l’increment dels preus dels subministraments de l’Ajuntament, que estan patint una pujada del 32% dels costos de subministraments des de l’últim pressupost a la situació actual. La proposta sí que contempla la congelació dels impostos, a excepció de l’IBI, que també augmentarà un 3,6%.

D’altra banda, Girona també actualitzarà la taxa d’escombraries per tal de fer front a les despeses associades al contracte de recollida de residus aprovat el 2022 i valorat en 168 milions d’euros. En aquest cas s’augmentarà en un 25,87% la taxa per a particulars i en un 28,40% per a les empreses.

En aquest sentit, la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu, ha remarcat que l’augment de costos del nou contracte també va relacionada amb l’aturada de la incineradora de Campdorà. Així mateix, Aliu també ha avançat que la llei de residus de l’Estat no permetrà taxes de residus deficitàries l’any vinent per complir amb la directiva europea. És a dir, el cost de la taxa anirà associat íntegrament al cost del servei i no es permetrà que es cobrin imports inferiors. D’aquesta manera, el govern explica que “s’estan fent els deures per tal que la ciutadania no pateixi un canvi sobtat”.

Una altra novetat és que el pagament de la taxa d’escombraries es podrà fer fraccionat en tres rebuts de 71,66 euros per pis o 100,98 euros per casa.

D’altra banda, Aliu també ha fet èmfasi en la reconfiguració de la taxació dels pisos buits dels grans tenidors amb la voluntat de “mobilitzar fins a l’últim habitatge possible per a usos residencials i reduir així la pressió sobre el lloguer que pateixen la majoria de gironins i gironines”, ha explicat.

Així doncs, les persones titulars de quatre o més habitatges que en tinguin un de desocupat durant dos anys tindran un recàrrec de fins al 50% en l’IBI del pis buit. Si el titular de més de quatre pisos en té un de desocupat durant més de tres anys, el recàrrec serà del 50% i s’hi sumarà un 10% addicional per cada any més que estigui en desús. En cas que el propietari tingui dos dels pisos desocupats durant dos anys, el recàrrec serà del 100% i també s’afegirà el 10% per any si dos pisos o més estan buits durant més de tres anys. 

Les ordenances fiscals del 2024 també contemplen doblar el preu de les places d’aparcament en superfície reservades als hotels, així com augmentar l’IBI de les grans superfícies. Aliu també ha avançat que el govern ja ha començat a treballar per preparar una taxa per als autobusos turístics que esperen poder anunciar l’any que ve.

Una altra novetat que ha destacat la regidora és que s’incorporarà també una bonificació del 60% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) als immobles catalogats com a comerços emblemàtics. Aquesta bonificació també s’estén a la reforma d’un local nou, però es manté el titular i la llicència, si aquestes pertanyen a un comerç emblemàtic.

Amb la voluntat d’avançar cap a una ciutat més verda, la proposta del govern també elimina les bonificacions als cotxes de més de 25 anys. Aliu ha argumentat que aquesta mesura va en concordança amb la proposta de Zona de Baixes Emissions, que s’haurà de fer properament.

Tornar