Notícies | Gestió Tributària i Recaptació
L’Ajuntament de Girona proposa congelar les taxes i els impostos municipals per al 2023
Aquesta és la principal mesura inclosa en el text que s’haurà de portar a discussió al Ple, i que preveu també altres propostes com la reducció de la taxa d’animals de companyia o la creació de la modalitat “aparca i compra” gratuïta. L’increment dels costos de l’energia suposa pel consistori un increment de 2,6 milions d’euros més dels previstos a principis d’any en despeses energètiques.
L’Ajuntament de Girona proposa congelar les taxes i impostos municipals per al 2023. En una roda de premsa celebrada aquesta tarda, la regidora d’Hisenda i Règim Interior del consistori, M. Àngels Planas, ha explicat la decisió del consistori de prorrogar les ordenances fiscals del 2022, evitant repercutir en la ciutadania l’augment de costos que suporta l’administració en un moment de dificultat en l’economia de les famílies i les empreses per l’augment de la inflació. La proposta de les noves ordenances també inclou modificacions que afavoreixen directament la ciutadania i el sector comercial de la ciutat.
“El 2023 serà un any molt difícil per a l’equilibri pressupostari, perquè a part de l’augment dels costos en general, i dels subministraments en particular, hi haurà també més despesa i menys ingressos en altres aspectes, amb una transferència de l’Estat als ajuntaments insuficient, que contrasta amb la que rebran les comunitats, cinc vegades superior”, ha explicat la regidora M. Àngels Planas, qui ha deixat clar que “veiem bé les polítiques que treuen pressió al ciutadà però cal que s’acompanyi de recursos complementaris i compensacions als ajuntaments per la davallada d’ingressos que comportaran”.
En aquest sentit, en el Projecte de la Llei de Pressupostos Generals per al 2023 que ha presentat l’Estat, les transferències previstes als ajuntaments seran menors respecte l’augment de despeses que assumiran els ens locals. “Segons aquesta llei, els ajuntaments rebran el 5 % de la riquesa generada a la ciutat a través dels impostos estatals, uns 1,5 milions d’euros, una xifra molt reduïda i que, per exemple, representa la meitat dels 3 milions que haurem d’incorporar per l’acord salarial dels treballadors públics inclòs en l’esborrany del Projecte de Llei de Pressupostos de l’Estat. Una mesura en la que també estem d’acord, però que cal que compti amb recursos”, ha recordat novament Planas.
Malgrat la reducció d’ingressos, la situació econòmica del consistori i la bona gestió permeten prorrogar les ordenances fiscals i incorporar diverses modificacions “pensades per afavorir la ciutadania, no l’Ajuntament. Unes ordenances a través de les quals no volem penalitzar ni els veïns i veïnes ni les empreses del territori davant l’augment de preus que ja els estan afectant per diverses bandes”, ha ressaltat la regidora M. Àngels Planas.
Entre aquestes mesures, destaquen la reducció de la taxa de la tinença d’animals, que passa de 35 a 20 euros, o l’eliminació de la prohibició d’acollir-se a un pla personalitzat de pagament durant dos anys en cas d’haver generat un deute amb l’Ajuntament. Les ordenances també incorporaran canvis a favor del comerç. D’una banda, s’ampliarà la taxa per ocupació o aprofitament de la via pública que ja s’aplica als caixers automàtics, i que és de 915 euros/any, als espais d’expedició i venda i recollida de béns des de la via pública. D’altra banda, es proposa la creació d’una nova figura dins la taxa per l’estacionament limitat de vehicles a la via pública, que s’aplicarà en noves places d’“Aparca i compra”, pensades per a compres ràpides. Les places, per a ús comercial i que permetrien l’aparcament durant un màxim de 30 minuts, es podrien començar a instal·lar el 2023. Finalment, una modificació de les ordenances permetria reduir la tramitació que han de fer els establiments comercials per disposar de terrasses a la via pública.
La regidora d’Hisenda i Règim Interior, M. Àngels Planas, ha tancat la roda de premsa reclamant a l’Estat més recursos per a les administracions locals, especialment davant la crisi energètica actual. “Demanem a l’Estat que sigui just amb els ajuntaments, perquè sinó el 2023 serà molt difícil tirar endavant pressupostos. Des del consistori estem treballant en un pla d’estalvi energètic per aquest hivern, però les dades fan evident l’augment de costos i la reducció de marge per aplicar polítiques a favor de la ciutadania”, ha dit Planas.
L’Ajuntament de Girona calcula que, actualment, gasta 2,6 milions d’euros més dels previstos a principis d’any en despeses energètiques a causa de l’augment dels costos de l’energia. Només tenint en compte el subministrament de gas i llum, el consistori ha passat de pagar 2,8 milions d’euros el 2021 a pagar-ne 4,5 el 2022. D’aquests 2,6 milions d’euros extra, 1,7 corresponen a la llum; 81.000 al gas natural i 900.000 als carburants, dels quals 600.000 es destinen als busos de TMG i, la resta, a la flota de vehicles municipals i al gasoil d’equipaments. De cara al 2023, el consistori preveu multiplicar per dos les despeses respecte el 2022, especialment pel preu de la llum. El cost de l’electricitat s’enfilaria als 8,8 milions d’euros l’any 2023, 4,7 milions més que aquest 2022, mentre que la despesa de gas també creixeria del mig milió a un milió d’euros el proper any.