Header: Serveis socials

Serveis socials

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona desplegarà un nou servei d'atenció per a la no-discriminació

L’objectiu és millorar les respostes davant de casos de racisme, antisemitisme, xenofòbia, LGBTIQ-fòbia i la resta de formes d'intolerància. La voluntat de l’equip de govern és que el servei sigui la base d'una futura oficina per a la no-discriminació. El projecte està finançat amb una subvenció europea de 332.645 euros.

Imatge de la nota de premsa

La ciutat de Girona ha començat a treballar en la creació de serveis d’atenció per a la no-discriminació per tal de millorar les respostes davant de casos de racisme, antisemitisme, xenofòbia, LGBTIQ-fòbia i tota mena de discriminació. Es tracta d’un projecte compartit entre l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona (UdG), la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (SERGI), la Fundació Girona Regió del Coneixement, l'Ajuntament de Reggio Emilia i la Fondazione E35 d'Itàlia. 

Aquest matí, la tinenta d’alcaldia i regidora de Servei a les Persones, Núria Riquelme i Zurita, i la regidora d’Igualtat i Justícia Social de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde, han presentat el projecte que porta per nom Commit to Rights i que ha rebut una subvenció europea per tirar-lo endavant.

"Aquest no és només un projecte de l’Ajuntament de Girona, sinó que és un projecte de ciutat on estan implicades moltes mirades que han de ser capaces d'afavorir la inclusió social de tota la ciutadania, garantint la igualtat de tracte i la no-discriminació. També ho entenc com un nou reconeixement a la manera de treballar que ens agrada, que és la d’anar junts amb entitats de reconegut prestigi, amb molta expertesa i amb molt de coneixement sobre la realitat de la nostra ciutat", ha explicat la tinenta d’alcaldia Núria Riquelme i Zurita.

Poder desplegar un projecte que aglutini l’Ajuntament i altres entitats és la millor manera de poder fer front plegats a les situacions de discriminació i buscar eines per eliminar-les. Aquest projecte ha de ser la base d’una futura oficina contra la discriminació, una prioritat de la unitat d’Igualtat i Justícia Social i un objectiu de ciutat d’aquest govern”, ha afirmat la regidora Amy Sabaly Balde.

El projecte pretén crear de forma conjunta polítiques públiques locals inclusives i participatives, capaces de prevenir i fer front als processos discriminatoris. Per tirar-lo endavant, s’ha rebut una subvenció de 332.645 euros de la convocatòria de la Unió Europea CERV-2023-EQUAL.  

L’objectiu final del projecte és la creació d’un servei d’atenció a la víctima per tal de donar-li suport i acompanyar-la en els processos de denúncia, si és el cas, o intervenir a través de la mediació. Precisament, aquest és un dels 64 punts dels projectes de ciutat que va acordar el govern municipal actual. 

Prèviament, es durà a terme una fase d’anàlisi i disseny que començarà aquest mes de març. Per una banda, des de la Universitat de Girona es realitzaran activitats de recerca sobre models d'interpretació i anàlisi de la discriminació que puguin ser útils per a la recollida d'informació i coneixement del fenomen. Està previst que aquesta fase duri uns 2 anys. 

Per l’altra banda, es començarà a dissenyar el circuit d’atenció a la víctima a través de diferents entitats i agents de la ciutat enxarxats. Un d’aquests espais enxarxats és el Consell de Cohesió i Serveis Socials, un òrgan consultiu destinat a fomentar la participació ciutadana i el debat entorn de la cohesió i la inclusió social a Girona. També es definiran les diferents metodologies d'intervenció. Està previst que el 2025 es dugui a terme una prova pilot d’atenció a la víctima per tal d’avaluar els resultats. 

Una altra de les línies d’actuació serà la formació de 50 persones de l’àmbit de la societat civil i personal de l’administració que hagin de tractar casos de discriminació. Alhora s’elaboraran campanyes de conscienciació per a la prevenció de la discriminació i la garantia de drets que aniran destinades a la ciutadania. 

El projecte respon al Pla de treball del Consell de Cohesió i Serveis Socials, compost per l'Ajuntament, les entitats del tercer sector social, l'àmbit econòmic i la UdG. Cal destacar, a més, que és un treball compartit amb dues institucions europees, l'Ajuntament de Reggio Emilia i la Fondazione E35 d'Itàlia. D’aquesta manera es facilita l’intercanvi de coneixement i es reforça l’agermanament amb la ciutat italiana, que va començar el 1982.

Tornar