Header: Serveis socials

Serveis socials

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Auditori de Girona presenta “Auditori Obert”: una dotzena d’iniciatives per ampliar la base social de la música a Girona

L’objectiu és obrir encara més l’equipament a la ciutat i, especialment, facilitar l’accés universal a la cultura

Imatge de la roda de premsa d'avui i dues de l’assaig del projecte “Canta Gran!”

L’Auditori de Girona presenta el projecte social i educatiu “Auditori Obert”, que inclou una dotzena d’iniciatives per tal d’ampliar la base social de la música a Girona, obrir encara més l’equipament a la ciutat i, especialment, facilitar l’accés universal a la cultura. Es tracta d’un projecte en creixement que inclou propostes com el “Canta Gran!”, els concerts per a les escoles, l’Espai Calma, un sistema de comunicació per a persones amb discapacitat auditiva o un servei de cangur durant alguns dels concerts, entre d’altres.

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos, David Ibáñez, han presentat avui en roda de premsa el projecte. “Amb vocació de servei públic, i en constant vinculació i cooperació amb els principals agents de l’entorn, l’Auditori de Girona ha posat en marxa una sèrie de propostes per millorar l’accessibilitat de la música -i per extensió, de la cultura- al conjunt de la ciutadania. Sota el paraigua d’“Auditori Obert” s’hi engloben accions diverses dirigides a diferents públics, amb l’objectiu de fomentar i ampliar la base social de la música a la ciutat. Així, s’hi troben iniciatives per a la gent gran, per a escolars, per a persones amb discapacitat auditiva, per a persones en situació de vulnerabilitat, o activitats formatives, entre d’altres”, ha afirmat el vicealcalde.  

Una de les activitats que s’està duent a terme durant aquesta temporada és “Canta Gran!”, un projecte que es desenvolupa enguany per primera vegada a la ciutat, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, el Departament de Promoció de les Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona i el Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona. Es tracta d’una proposta musical i pedagògica en la qual es treballen els aspectes fonamentals per a la consecució d’un envelliment actiu. Cantar, i cantar en grup, aporta beneficis tant físics com psicològics en l’ésser humà: és una eina de participació social, de millora i manteniment de la salut i de desenvolupament personal gràcies a la pràctica d’una activitat artística. Aquesta temporada hi participen 160 persones d’entre 60 i 85 anys d’arreu de les comarques gironines i l’únic requisit que hi ha per formar-ne part és que tinguin ganes de cantar (no fa falta formació musical prèvia). 

Després de tres assajos, oferiran un concert amb el repertori treballat, que tindrà lloc el pròxim diumenge 26 de febrer, a les 18 h, a la Sala Montsalvatge de l’Auditori de Girona. L’actuació comptarà amb la direcció de Montse Meneses i la participació de la cantant solista Carme Canela, a més de l’acompanyament d’una formació de músics professionals. 

En aquest sentit, també formen part de l’“Auditori Obert” els “Concerts comunitaris”. Es tracta de projectes que impliquen la participació d’artistes aficionats i de col·lectius no professionals, que treballen al costat de destacats músics en un projecte específic que forma part de la programació de l’Auditori de Girona. La Novena de Beethoven participativa i El Messies Participatiu són alguns d’aquests concerts que s’han dut a terme darrerament.

L’àmbit social també compta amb “Un matí d’orquestra”, dirigit a col·lectius en situació de risc d’exclusió social, i molt especialment a persones amb trastorn mental i a les seves persones cuidadores, per poder participar activament en la comprensió i gaudi del poder de la música. Durant la temporada 2023, aquest projecte es duu a terme gràcies a la implicació de la GIO Symphonia i Apropa Cultura, amb dues sessions els dies 12 i 13 d’abril. 

També, a través del programa socioeducatiu “Apropa Cultura”, l’Auditori de Girona posa a l’abast dels centres, serveis socials i entitats que treballen amb persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat, entrades dels concerts de la programació estable i també dels concerts escolars. Durant el 2022, 276 persones de diferents col·lectius han assistit a algun dels concerts mitjançant aquest programa.

Bucles d’inducció magnètica

Pròximament, l’Auditori de Girona posarà en marxa un nou sistema de comunicació per a persones amb discapacitat auditiva, gràcies al suport de la Fundació la Caixa. Aquest sistema, conegut com a bucle d’inducció magnètica, transforma el senyal sonor en un camp magnètic, que és captat pels sistemes de pròtesi o implants de les persones amb discapacitat o pèrdua auditiva oferint un so més net i intel·ligible. 

Suposa una notable millora en la interacció sonora de les persones usuàries de l’Auditori Palau de Congressos amb pròtesis, permetent-los incrementar el senyal del so i les converses. Aquest sistema s’incorporarà properament per a tots els actes organitzats a les tres sales principals de l’equipament, així com en els punts principals d’atenció al públic, entre ells, les taquilles de l’Auditori.

Recentment, l’Auditori de Girona també ha posat en marxa l’Espai Calma, una sala on les persones usuàries que ho necessitin troben un espai de tranquil·litat i recolliment durant els concerts. Algunes persones que poden fer-ne ús són dones en situació d'alletament o persones espectadores amb alta sensibilitat acústica, entre d'altres. L’Espai Calma està situat al primer pis de l’Auditori i obert a tothom durant tots els concerts. 

Un altre servei que ha començat aquesta temporada és el servei de cangur durant els concerts. Es tracta d’un servei d’acollida per a nenes i nens de 3 a 12 anys, en col·laboració amb el servei La Gombola de l’Ajuntament de Girona, per tal de contribuir a la millora de la conciliació familiar. Les famílies que ho sol·licitin poden gaudir d’aquest servei de cangur gratuït durant les actuacions, sense necessitat de comprar entrades per als infants. Els concerts en els quals està previst posar a disposició del públic aquest servei és el Canta Gran! (26 de febrer), SCIC & Metropolitan Union (6 de maig) i El Pony Pisador + artista convidat (7 de maig). Les places són limitades i cal reservar-ho amb una setmana d’antelació com a mínim. En aquesta ocasió, la reserva d’infants per al pròxim concert és de cinc, i tenen entre 3 i 6 anys.  

En la vessant educativa, cal destacar els concerts per a escolars. Una sèrie d’actuacions adreçades als nens i nenes en edat escolar per tal d’introduir-los en el món de la música en viu i despertar, així, la seva inquietud envers aquest art. Una proposta de concerts pedagògics, d'estils i gèneres de música molt diversos: des de la música clàssica, a músiques del món, passant pel jazz i les músiques modernes. Unes propostes que volen obrir l'Auditori al públic més petit i al juvenil; un recurs educatiu en col·laboració amb La Caseta – Serveis Educatius de l’Ajuntament de Girona, dirigit a totes les escoles. Durant aquest curs, accediran a l’Auditori un total de 66 centres educatius de Girona i el Gironès, amb gairebé 5.000 alumnes.

Finalment, cal destacar el cicle “Notes al Parc”, “Tots junts a cantar”, jornades formatives sobre música, “Educa amb l’Art" i les conferències prèvies als concerts. El conjunt d’accions d’“Auditori Obert” ja es pot consultar al web de l’Auditori de Girona.

Tornar