Header: Serveis socials

Serveis socials

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona engega una campanya per posar en valor les tasques de cura

La iniciativa “A Girona ens cuidem” té com a objectiu donar a conèixer les actuacions que es porten a terme a la ciutat al voltant de quatre àmbits: la millora de les condicions del treball de la llar i la cura; l’alliberament del temps i la cura d’infants de 4 a 12 anys; el suport en situacions de necessitat de cura al llarg de la vida, i l’acompanyament a persones grans, dependències i famílies.

Logotip de la campanya

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi,  han presentat avui la campanya “A Girona ens cuidem”, una iniciativa liderada des del consistori que té com a objectiu principal fer visibles les tasques de cura a la ciutat i posar en valor els projectes que les promouen. La campanya vol marcar alhora un punt d’inflexió en la mirada que es dóna a l’atenció a les persones, reforçant la voluntat d’aplicar una actitud activa en les polítiques de drets socials i remarcant la transversalitat dels diversos projectes de cures.

La marca “A Girona ens cuidem” és un paraigües de les accions que s’estan portant a terme o es preveu engegar en les properes setmanes amb el denominador comú de fer emergir el valor de les cures. Les actuacions s’estructuren al voltant de quatre àmbits: la millora de les condicions del treball de la llar i la cura; la alliberament de temps i la facilitació de la cura d’infants de 4 a 12 anys, amb accions que es presentaran properament; el suport en situacions de necessitat de cura al llarg de la vida, i l’acompanyament a persones grans, dependències i famílies. A més, es faran activitats de sensibilització al llarg de tot el 2022, com una nova edició dels tallers de coeducació a les escoles, i es treballarà als barris per facilitar l’abordatge comunitari de les tasques de cura.

Avui presentem una iniciativa completa, que es nodrirà de diversos projectes, tots sota el paraigües de la idea de cuidar-nos mútuament. La pandèmia ens va fer adonar que calia reforçar la visibilitat de totes aquelles accions que hi ha a la ciutat per tenir cura de les persones, i ens va impulsar a desenvolupar-ne d’altres. Serem proactius a l’hora de detectar possibles necessitats de cures, amb la intenció d’estar preparats pel futur, i deixant clar que les accions que s’ofereixen a la ciutadania no només s’adrecen a les persones amb risc d'exclusió, sinó a tothom qui tingui moments de vulnerabilitat”, ha explicat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. 

Per la seva banda, la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, ha remarcat la importància la situar el treball de cures al centre de les polítiques de la ciutat. “La tasca de cuidar moltes vegades no és escollida, ni remunerada, ni valorada, si bé ha esdevingut clau per atendre la necessitat apareguda en els últims anys de cuidar la resta i de cuidar qui ens cuida. Per això cal dignificar la feina de les persones cuidadores, normalment dones. Volem introduir una mirada transversal i amb perspectiva de gènere en l’àmbit dels drets socials, i fer-ho de forma conjunta amb altres actors implicats de la ciutat, com la Universitat de Girona, entre d’altres”. 

Dins l’apartat de millora de les condicions el treball de la llar i la cura, el focus es posarà especialment en les treballadores de la llar. Es portaran a terme accions formatives per a treballadores de llar i la cura; es col·laborarà amb diverses entitats per donar suport i acompanyar les treballadores de la llar a la nostra ciutat; es continuarà la col·laboració amb el projecte Primers Contractes, amb Creu Roja, i, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, es faran xerrades informatives per a famílies ocupadores sota el títol “Cuida a qui et cuida”, que s’adreçaran a donar a conèixer formes de regularitzar la situació de les treballadores de la llar.

Concretament, de cara a l’atenció de les persones cuidadores, una de les primeres propostes que es desenvoluparà seran sessions formatives pràctiques adreçades tant a professionals com a famílies amb persones grans a càrrec, per dotar-les dels coneixements necessaris per realitzar tasques de cures. S’hi informarà de com aplicar cures de primer nivell, de com mantenir bones postures per evitar lesions, o de com assegurar una dieta adequada per a les persones grans. També s’organitzaran espais de trobada i de descans. A més, la setmana vinent es donaran a conèixer els resultats de la recerca “Dones que fan treballs de cures i de la llar. Desigualtats i violències”, feta conjuntament amb el Grup de Recerca sobre Envelliment, Cultura i Salut de la Universitat de Girona. 

Pel que fa a les accions de suport en situacions de necessitat de cura al llarg de la vida, està previst que a la tardor es presentin els resultats d’una recerca sobre el Servei d’Atenció a les Dones de Girona (SIAD), que enguany fa 20 anys que es va crear. El Grup de Recerca Interdisciplinari en Gènere i Desigualtats Socials de la Universitat de Girona està elaborant un estudi que ha de permetre recollir el bagatge i coneixements acumulats per part d’aquest servei, així com analitzar l’impacte social assolit a través de les seves intervencions.

Per últim, en relació amb les accions d’acompanyament a persones grans, dependències i famílies, aquest 2022 s’ha engegat el projecte “Com es troba”, que consisteix en la realització d’entrevistes a les persones grans (+ de 75 anys) que viuen soles, i que no reben cap servei municipal d’atenció a domicili, amb l’objectiu principal de conèixer com estan, en general i especialment poder detectar aquelles possibles situacions de soledat no volguda i d’aïllament social, per tal de poder realitzar una acció més preventiva.

Els primers resultats apunten que l’àmplia majoria de persones ateses (un 76,74 %) no senten que en aquest moment necessitin rebre una ajuda que requereixi la intervenció dels serveis d’atenció municipals; mentre que un 18’60 % sí que han fet demanda de suport, principalment per rebre algun dels serveis d’atenció a domicili. Aquests darrers casos s’han pogut atendre majoritàriament a través el servei de teleassistència.

Què són les tasques de cura?

Les tasques de cura o l’economia de les cures són el conjunt d’activitats que es desenvolupen quotidianament per sostenir i reproduir la vida (criar, acompanyar, envellir...), que permeten fer front a les necessitats de cada dia al llarg del cicle vital de tothom: totes les persones serem en algun moment proveïdores de cura (cuidarem) o receptores de cura (serem cuidades). Per aquest motiu, és important abordar aquestes necessitats de manera relacional, col·lectiva i comunitària.

A les societats occidentals del futur, que apunten a un envelliment progressiu, a diverses vulnerabilitats al llarg de la vida, entre d’altres canvis, cal posicionar el treball de cura i de sosteniment de la vida al centre. Fet que fa evident la necessitat d’enfortir les xarxes relacionals i comunitàries. 

Podeu consultar tota la informació sobre la campanya al web www.girona.cat/enscuidem

Tornar