Header: Oficina de Foment de les Arts

Oficina de Foment de les Arts
PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i entorn territorial

Xarxes: Girona Crea - Oficina de Foment de les Arts (OFA)

Oficina de Foment de les Arts (OFA)

Oficina de Foment de les Arts

Adreça:
El Modern
Carrer Nou del Teatre, 16
17004 - GIRONA

Telèfon:
972 010 251

Adreça electrònica:
ofa@ajgirona.cat

Horari:
De dilluns a divendres
de 9 a 14 h

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Els programes de suport a la creació de La Marfà – Centre de creació musical impulsen divuit projectes artístics

L’equipament gironí s’ha consolidat com un centre de creació musical de referència i segueix creant xarxa amb altres equipaments, festivals i institucions del país. Durant aquest mes de març s’obrirà la nova convocatòria artística per seleccionar els grups i formacions musicals per als programes de suport a la creació de la següent temporada 2023-2024

La Marfà - Centre de Creació Musical de l'Ajuntament de Girona impulsarà divuit projectes artístics aquesta temporada 2022-2023 a través dels programes de suport a la creació i a la producció musical. Com és habitual, l'equipament gironí ofereix cinc línies de suport diferents: el programa d'acompanyament artístic; les ajudes per a primers enregistraments fonogràfics; les residències internacionals de creació; el programa d'orquestra resident, i les coproduccions d'espectacles, en què participaran artistes com Marala, Clara Peya, Carola Ortiz, Carles Viarnès & Alba G. Corral, Alba Careta, o Boom Boom Fighters & Cookah P, entre d'altres.

Durant aquest mes de març s'obrirà la nova convocatòria artística per seleccionar els grups i formacions musicals per als programes de suport a la creació de la següent temporada 2023-2024.

Cinc línies de suport

"Les cinc línies del programa de suport a la creació de La Marfà s'adrecen a diferents perfils de professionals de la música, des d'artistes de l'escena amateur fins a músics professionals, donant suport als creadors i creadores musicals en totes les etapes de la seva carrera. Aquestes cinc línies inclouen, segons la necessitat de cada projecte, el finançament i suport econòmic, la cessió d'espais de treball, l'acompanyament i mentoria als artistes i el treball en xarxa per sumar aliances i implicar diversos socis al voltant dels projectes", ha destacat el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats.

D'una banda, La Marfà ofereix el programa d'acompanyament artístic, organitzat conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès, una iniciativa adreçada a músics professionals o en vies de professionalització de les comarques gironines per oferir-los ajuda en la contractació de serveis professionals i mentoratge pels projectes seleccionats. En aquesta línia, enguany s'acompanyaran les formacions Boom Boom Fighters & Cookah P, una banda creada entre Mataró i Girona amb una proposta festiva de música jamaicana, reggae i dancehall cantada en català, que acaba de publicar un nou àlbum amb el segell Propaganda Pel Fet; Remei de Ca la Fresca, una jove banda d'Arbúcies amb una proposta de rock, psicodèlia i un univers narratiu d'alt contingut poètic; i Vichy Flock, un trio poc convencional de rap en català, que defensa una proposta divertida i ballable, amb la voluntat de crear contingut crític però accessible i seductor per a un públic jove.

D'altra banda, també amb la Casa de la Música del Gironès, el centre gironí ofereix ajudes a formacions de comarques gironines que inicien la seva trajectòria i no tenen cap treball discogràfic editat perquè facin els primers enregistraments fonogràfics, cedint-los espais i suport i acompanyament tècnic i artístic per part d'un/a productor/a musical i d'un/a enginyer/a de so per a la producció d'una maqueta. Les autores gironines NUИ (pop / R&B / jazz) i Anna Rodrigo (hip-hop / rock / flamenc fusió) són les que aquesta temporada podran gaudir de l'ajut.

Pel que fa a les residències internacionals de creació, aquestes tenen per objectiu promoure la internacionalització d'artistes del país i s'adrecen a artistes professionals i músics catalans d'alt nivell que duguin a terme projectes conjunts amb altres artistes internacionals. Els projectes seleccionats en la convocatòria d'enguany són Tasto Solo, un ensemble de música antiga que treballa, en aquesta ocasió, sobre els repertoris manuscrits medievals i en les cartes de Joan I conservades a l'Arxiu de la Corona; Hugo Arán, Márcio Faraco i Marco Oliveira, amb el projecte "Cada Um Canta Uma", que reuneix aquests tres compositors i guitarristes les carreres dels quals estan estretament lligades a la música mediterrània, brasilera i portuguesa; i, finalment, el projecte del compositor Manel Ribera, per a la creació i preparació de l'obra Variacions sobre el Llibre Vermell de Montserrat, una revisió en clau contemporània del còdex montserratí per a violoncel i guitarra.

La quarta línia, la del programa d'orquestra resident, selecciona una formació orquestral professional de música moderna (big band) i li ofereix suport econòmic per realitzar un projecte de creació i residència durant tres anys a La Marfà. Es tracta d'una aposta ferma per al foment de projectes orquestrals professionals que continuarà acollint com a orquestra resident fins a l'any 2025 la Girona Jazz Project Big Band, una formació 100 % gironina dedicada a la creació en l'àmbit del jazz i les músiques improvisades. Dirigida pel prestigiós saxofonista i compositor valencià Ramon Cardo, i oberta també a la direcció d'artistes convidats per treballar produccions concretes, la Girona Jazz Project compta amb més de quinze anys de trajectòria i ha col·laborat amb artistes de renom internacional com Maceo Parker, Bob Mintzer, Perico Sambeat, Carles Benavent o Guillermo Klein, entre d'altres.

Finalment, la Marfà compta amb el programa de coproduccions, que neix de la necessitat dels artistes de trobar acompanyament i finançament a l'hora de portar a l'escenari un nou disc, projecte o espectacle. Aquest treball es fa en xarxa amb diversos festivals, fires, equipaments i productores del país i, enguany, compta amb set propostes de diferents estils i gèneres musicals.

La primera coproducció del programa 2022-2023 és l'espectacle Jota de morir, de Marala, amb un repertori de creació sobre la mort inspirat en les músiques d'arrel, i amb un pes important dels sons sintètics i la producció electrònica. El duet osonenc XY també forma part del programa de coproduccions d'enguany amb el seu nou projecte Desglaç, un espectacle immersiu que recrea en directe els espais sonors atípics on es va gravar el disc, amb contingut poètic i una posada en escena molt acurada. Per altra banda, per primera vegada s'ha col·laborat en la producció d'un espectacle musical de carrer: ESTOP. Es tracta d'un projecte que reuneix les veus polifòniques d'una trentena cantants, actrius i actors dels banyolins Cor de Teatre i que planteja diferents accions musicals de carrer en clau d'humor. Una altra artista del programa és la trompetista i cantant Alba Careta, que presenta Teia, el seu tercer disc d'autoria amb una proposta de jazz explosiu i energètic, acompanyada de joves músics que són present i futur en l'escena jazzística catalana. Un altre projecte és Hyper_O, del pianista Carles Viarnès en col·laboració amb l'artista visual Alba G. Corral, amb un repertori basat en els modes gregorians i on pren protagonisme un instrument singular, l'hyperorgan, juntament amb el piano i l'electrònica. L'espectacle s'estrenarà a l'Auditori de Girona el mes de maig vinent i té confirmada també la presentació en la propera edició del festival Sónar.

Així mateix, en coproducció amb l'Auditori de Girona, que n'acollirà l'estrena a la tardor de 2023, la pianista Clara Peya presentarà Corsé, un nou treball sobre el concepte de la violència de la perfecció, amb passatges instrumentals d'un pianisme magnètic acompanyat per sintetitzadors i bases electròniques, i la col·laboració de diferents cantants en cada cançó del disc. Finalment, la darrera coproducció serà el projecte Cantareras, de la cantant i clarinetista Carola Ortiz, una revisió en clau contemporània del repertori de tradició oral de les dones de la península Ibèrica, amb sonoritats del folk, el jazz i l'electrònica.

Amb més de deu anys dedicats a la formació, la divulgació i la creació musicals, La Marfà s'ha consolidat com un centre de referència en el sector musical de Catalunya. Des de l'any 2020, la creació musical és l'aposta estratègica del projecte de l'equipament gironí i segueix prioritzant aquest àmbit mitjançant diverses línies de treball i establint vincles amb altres equipaments, festivals i institucions del país com l'Auditori de Girona, l'Institut Ramon Llull, la Fira Mediterrània de Manresa, la Fundació Mallorca Literària, el projecte Ganta 5, l'(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles i el Mercat de Música Viva de Vic, entre d'altres.

Internacionalització amb l'Institut Ramon Llull

Gràcies a l'acord signat el 2021 entre l'Ajuntament de Girona i l'Institut Ramon Llull, al llarg del darrer any s'han pogut desenvolupar accions d'internacionalització amb alguns dels artistes vinculats a La Marfà. Entre altres objectius, l'acord pretén contribuir a un millor posicionament internacional de l'escena musical catalana actual, potenciar la difusió dels intèrprets i formacions del país, i difondre el repertori català a l'exterior. Aquest acord permetrà consolidar l'acció internacional que es duu a terme des de l'equipament gironí.

Els artistes que han portat a terme accions d'internacionalització en el marc d'aquest conveni durant l'any 2022 han estat Magalí Sare, amb una residència a Portugal; Lucas Martínez Project, amb una residència als Països Baixos, i Toassaves Ensemble, amb una residència a Bèlgica.

Durant el 2022, també s'ha realitzat una prova pilot de Ganta 5, un projecte de creació transfronterer entre Girona i Perpinyà en l'àmbit de la música electrònica i la creació musical més contemporània, coorganitzat entre La Marfà i Flashback Le Labo. Es tracta d'un projecte de residències creuades per promoure la creació i difusió d'obres i artistes dins el territori de l'Euroregió i que va permetre realitzar una estada de creació i una actuació a les dues ciutats amb l'artista gironina Hiena i les artistes rosselloneses Nour Kara i Juliette Capel.

Dossier de premsa
Tornar

Logos (sense el suport PECTICC) 2021 Generalitat + FEDER + Diputació de Girona

Acció desenvolupada en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial
  • Unió Europea. Fons Europeu de Denvolupament Regional
  • Generalitat de Catalunya
  • Diputació de Girona
 

Text subvenció peu pàgina | Oficina de Foment de les Arts (OFA) + El Modern

Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.