Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Un dels promotors de la cultura popular gironina, Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera

Serà l’encarregat d’inaugurar la programació demà, a les 12 h, al carrer de l’Argenteria amb la tradicional penjada d’El Tarlà. L'Associació de Veïns i Veïnes del Carrer Argenteria-Rambla ha volgut retre així un homenatge a aquesta figura cabdal en la celebració

Imatge d’en Jaume Cruset i Ballart amb la imatgeria de la ciutat i una amb el Petit Drac Major

Un dels promotors de la cultura popular gironina i extreballador de l’Ajuntament de Girona, Jaume Cruset i Ballart, serà el pregoner de les Festes de Primavera que comencen avui amb el llançament de coets i el Despertar del Petit Drac Major (a les 20 h, a la rambla de la Llibertat). L'Associació de Veïns i Veïnes del Carrer Argenteria-Rambla ha volgut fer un homenatge a Cruset, una figura cabdal de la ciutat en el món de la cultura popular i molt implicat en el Tarlà i les Festes de Primavera, així com en les diferents manifestacions festives que tenen lloc a la ciutat. 

El pregó tindrà lloc demà, dia 20 d’abril, a les 12 h, amb la tradicional penjada del Tarlà. La quinzena de propostes de cultura popular i familiars que s’han programat per celebrar l’arribada de la primavera s’estendran fins al diumenge 28 d’abril.

Nascut a Figueres l’any 1959, Jaume Cruset i Ballart va començar a treballar a l’Ajuntament de Girona el 28 d’octubre de 1991,  coincidint amb les Fires de Sant Narcís, i el 2024 s’ha jubilat. Des dels seus inicis ha estat el tècnic responsable de cultura popular i de les Fires, així com precursor de la recuperació de la Tronada de Festa Major i les Lluminàries de Fires. També va participar activament en la recuperació de la figura del Petit Drac Major de Girona l’any 2017, i en va ser el primer portador en la presentació d’aquesta figura durant la representació de la Consueta de Sant Jordi a la Catedral de Girona. 

La seva trajectòria vital ha estat sempre vinculada amb la terra, en el seu sentit més ampli, tant en el món de la pagesia com en el de la cultura popular. Durant la seva trajectòria professional, Cruset ha treballat amb entitats com la Comissió de la Copa, els Diables de l’Onyar, la Fal·lera Gironina, la Baba Babarota, Caixa de Trons, QRambla, Escampillem o qualsevol entitat de cultura popular de la ciutat que li demanés ajuda i col·laboració.

Amb la seva parella, Montserrat Tonietti, i els seus quatre fills, ha viscut en diferents indrets de la geografia gironina, des del Ripollès a la Selva, passant per la Garrotxa i l’Alt Empordà, on foren ermitans del Santuari de la Mare de Déu de les Salines.

Durant diferents edicions, va participar en l’organització la Fira Comarcal de Primavera de Campllong. Va ser també col·laborador de Jordi Tonietti, formant la Cia. Crusto (Cruset Tonietti), grup d’animació infantil que va introduir els titelles en els seus espectacles. Va participar en la gestió i la creació de la Mula Baba, conjuntament amb altres membres de l’associació Baba Babarota, projecte de recuperació de la Mulassa de Girona. També ha col·laborat durant uns quants anys en el Festival de Cultura Popular Undàrius.

Tornar