Sant Joan | Cultura popular, festes i tradicions.
Revetlla de Sant Joan
Conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del solstici d'estiu -el 21 de juny- i especialment la nit del 23 al 24 de juny. La festa, que l'església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgits de les diverses solemnitats paganes i els cultes vinculats al solstici d'estiu, amb motiu de l'arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l'exaltació de la vida i l'amor. La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, l'aigua, les herbes, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats. Moments màgics en els quals tot és possible... [Font: festes.org ]
Flama del Canigó
La Flama del Canigó és el foc amb el qual s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà es reparteix, pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que van distribuint el foc amb tots els mitjans possible -a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall. Quan la flama arriba a cada vila, és rebuda per les autoritats locals i els festers. En algunes poblacions és costum que siguin el Joan més petit i el Joan més gran d'entre els habitants del poble les persones encarregades d'encendre, amb la flama del Canigó, la foguera de la nit de Sant Joan.
Limitacions en l'ús dels petards - per una revetlla segura i inclusiva
Amb motiu de la celebració de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, i per tal de garantir unes celebracions segures i inclusives, l’Ajuntament de Girona, a través de les regidories de Salut i benestar emocional i Ciutat que cuida, de l’Àrea de talent, innovació, salut i comunitat, vol promoure unes festes més respectuoses amb el benestar de tothom. Amb més llum i menys soroll.
El soroll dels petards genera angoixa i patiment a moltes persones i animals:
- Persones amb autisme amb l’oïda molt sensible
- Persones amb discapacitat auditiva que no poden comunicar-se perquè no poden utilitzar el que els queda d’oïda
- Persones amb problemes de cor o altres malalties que poden empitjorar la seva salut
- Persones amb ligirofòbia: por a sorolls forts i sobtats
- Animals de companyia i fauna silvestre (gossos, gats, ocells...) que pateixen tremolors, taquicàrdia o, fins i tot, la mort.
La por dels petards és freqüent en la mainada més petita. Són especialment vulnerables els infants i les persones amb trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) que acostumen a presentar hipersensibilitat auditiva. Aquestes persones poden manifestar una reacció significativa davant de sorolls d’alt impacte com és el cas de petards, coets o pirotècnica que s’utilitzen en aquestes dates.
Igualment, l’impacte del soroll dels petards pot ser molt perjudicial per a la salut i el benestar tant dels animals de companyia com per la fauna silvestre i urbana de la ciutat.
Els col·legis de veterinaris i les seves comissions de protecció dels drets dels animals recorden que els animals són molt més sensibles als sorolls que els humans i alerten dels efectes adversos de la pirotècnia tradicional per a ells. A nivell físic pot donar-se taquicàrdia, hiperventilació i fins i tot el col·lapse de l’animal i, com a conseqüència, es poden produir reaccions de fugida (atropellaments, caigudes des de finestres, pèrdues...). A nivell psicològic reaccions d’ansietat, por, angoixa...
Tenint en compte aquestes consideracions per a la promoció de la salut pública i el benestar dels animals i donat que cap ordenança municipal contempla la regulació de l’ús de pirotècnia a la ciutat, l’Ajuntament de Girona considera necessària establir limitacions en la venda i l’ús de petards, coets i pirotècnia.
Activitats de Sant Joan a Girona ciutat
Permís per a la venda temporal de petards per Sant Joan
Per poder demanar permís a l'Ajuntament de Girona primer caldrà disposar de l’autorització de la Delegació del Govern a Catalunya (Subdelegació del Govern a Girona), d'Acord amb el Reial Decret 989/2015 de 30 d'octubre, que aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i de manera específica la Instrucció Tècnica Complementària 17 referent a la venda al públic d'articles pirotècnics.
El permís a l'ajuntament es demana mitjançant el tràmit de comunicació d'inici o modificació d'activitat en un establiment amb certificat tècnic, que trobareu a la seu electrònica.
Mitjançant la Comunicació d'inici d'activitat en un establiment amb certificat tècnic, la persona interessada posa en coneixement de l'Administració l'inici o modificació substancial d'una activitat econòmica i hi adjunta el certificat tècnic acreditatiu del compliment dels requisits necessaris que estableix la normativa vigent per a l'exercici de l'activitat.
A més del model de sol·licitud i el certificat tècnic de compliment de normatives vigents, caldrà adjuntar-hi la declaració responsable de venda fora d’establiment i activitat comercial efímera segons preveu la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires per a la venda temporal de material pirotècnic.
Ban de l'Alcalde
Regula l'encesa de focs a espais públics i la venda i ús de productes pirotècnics a la via pública.
Llocs de venda de productes pirotècnics 2024
- Carrer de Can Sunyer, 49
- Ovidi Montllor, 2 (esplanada davant Bauhaus)
- Plaça de Salt, 4 (davant supermercat Ametller Origen)