Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Sant Joan | Cultura popular, festes i tradicions

Revetlla de Sant Joan

Conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del solstici d'estiu -el 21 de juny- i especialment la nit del 23 al 24 de juny. La festa, que l'església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista, ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgits de les diverses solemnitats paganes i els cultes vinculats al solstici d'estiu, amb motiu de l'arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l'exaltació de la vida i l'amor. La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, l'aigua, les herbes, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats. Moments màgics en els quals tot és possible...  [Font: festes.org ]

Flama del Canigó 

La Flama del Canigó és el foc amb el qual s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà es reparteix, pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que van distribuint el foc amb tots els mitjans possible -a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall. Quan la flama arriba a cada vila, és rebuda per les autoritats locals i els festers. En algunes poblacions és costum que siguin el Joan més petit i el Joan més gran d'entre els habitants del poble les persones encarregades d'encendre, amb la flama del Canigó, la foguera de la nit de Sant Joan.

Agenda Tota | Sant Joan | Cultura popular, festes i tradicions

Activitats de Sant Joan a Girona ciutat

 

Sant Joan (venda petards i ban) | Cultura popular, festes i tradicions

Permís per a la venda temporal de petards per Sant Joan

Per poder demanar permís a l'Ajuntament de Girona primer caldrà disposar de l’autorització de la Delegació del Govern a Catalunya (Subdelegació del Govern a Girona), d'Acord amb el Reial Decret 989/2015 de 30 d'octubre, que aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i de manera específica la Instrucció Tècnica Complementària 17 referent a la venda al públic d'articles pirotècnics

El permís a l'ajuntament es demana mitjançant el tràmit de comunicació d'inici o modificació d'activitat en un establiment amb certificat tècnic, que trobareu a la seu electrònica.

Mitjançant la Comunicació d'inici d'activitat en un establiment amb certificat tècnic, la persona interessada posa en coneixement de l'Administració l'inici o modificació substancial d'una activitat econòmica i hi adjunta el certificat tècnic acreditatiu del compliment dels requisits necessaris que estableix la normativa vigent per a l'exercici de l'activitat.

A més del model de sol·licitud i el certificat tècnic de compliment de normatives vigents, caldrà adjuntar-hi la declaració responsable de venda fora d’establiment i activitat comercial efímera segons preveu la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires per a la venda temporal de material pirotècnic.

Ban de l'alcaldessa

Regula l'encesa de focs a espais públics i la venda i ús de productes pirotècnics a la via pública.


Llocs de venda de productes pirotècnics 2023

  • Plaça de Salt, 4 (La Traca)
  • Can Sunyer, 40 (Petards Pim Pam Pum)
  • Ovidi Montllor 2 (La Traca) – carretera Barcelona zona Bauhaus.
  • Gran Via Jaume I, 10 (Petards CM)
  • Cardenal Margarit, 3 (Hipercohete)