Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Ruta de navegació

XIV Festa dels Setges de Girona | Cultura Popular, festes i tradicions

XIV Festa dels Setges de Girona

Dissabte 17 de setembre
Homenatge a les Heroïnes de Santa Bàrbara

Durant els setges napoleònics de Girona les dones de la ciutat van tenir un protagonisme no menor. El 28 de juny de 1809 es va erigir una companyia que n’agrupava 200, sota la invocació de santa Bàrbara i dedicada, segons la mentalitat de l’època, al suport de les unitats armades tot duent-los aigua i pólvora i assistint els ferits. Entre les seves comandantes hi va haver Maria Àngela Bivern i Raimunda Nouvilas. La dedicació i entrega d’aquestes dones valentes als seus conciutadans els va merèixer, més tard, el títol popular d’Heroïnes. Dos-cents anys després, dediquem la XIV edició d’aquesta Festa a la seva memòria. 

Programa d'activitats

Dissabte 17 de setembre

11:30 h Acte de divulgació històrica sobre les Heroïnes de Santa Bàrbara. Amb intervencions de Fèlix Xunclà (Pedres de Girona), Jordi Pericot (Associació Girona 1809) i Blanca Garcia, actriu. Auditori Josep Irla - Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a Girona.

12:30 h Desfilada dels participants. Itinerari: Plaça Pompeu Fabra, plaça de Catalunya, Pujada del Pont de Pedra, plaça del Vi (aturada d’homenatge a la bandera de la Croada Gironina), Pont de Pedra, Carrer Santa Clara, plaça de la Independència (parlaments i salves d’honor).

17:30-18:00 h Activitats obertes al públic a la rambla de la Llibertat.

18:30-20:00 h Recreació del Gran dia de Girona. Itinerari: Plaça dels Jurats, Passeig Arqueològic, Portal de Sant Cristòfol, Torre Gironella, Caserna dels Alemanys.

Cartell    Díptic 2022    Revista La Companyia de Dones de Santa Bàrbara

Ho organitza: Associació Girona 1809 - Amics de la Girona Napoleònica amb el suport de l'Ajuntament de Girona - Regidoria de Ciutadania, Participació i Dinamització del Territori.
Hi col·labora: Sala Ferran Agulló, Generalitat de Catalunya - Delegació Territorial del Govern a Girona, El Baluard, ANE

Recomanacions

Durant la recreació:

  • Manteniu-vos dins les zones indicades pels organitzadors
  • No passeu per davant dels recreadors en acció ni entre les tropes enfrontades
  • Tingueu cura de la mainada
  • Tapeu-vos les orelles i tingueu la boca oberta durant les descàrregues de fusells

Al final de cada recreació:

Hi haurà una estona per apropar-vos als recreadors i fer-vos-hi fotografies.