Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Setmana Santa | Presentació | Cultura popular, festes i tradicions

Setmana Santa 2024

La Setmana Santa és el conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua. A través d'aquest vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com a la Passió, Mort i Resurrecció. La seva ubicació al calendari canvia cada any i oscil·la entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera. 

Cartell Programa Tríptic Cartell Manaies

Quaresma

Comença el 14 de febrer i acaba el 28 de març

Viacrucis a les Creus

La Junta de Confraries de la Setmana Santa de la ciutat de Girona té encomanada, des de l’any 1946, l’organització d’un conjunt d’actes que es desenvolupen durant la Setmana Santa. La Quaresma comença el 14 de febrer, i tots els diumenges de Quaresma se celebra el tradicional viacrucis al camí de les Creus fins a l’ermita del Calvari (diumenges 18 i 25 de febrer, 3 i 10 de març)

 

Per arribar-hi amb bus:
A les 16.15 h, surt un autobús (gratuït) des del pont de Pedra fins a Torre Gironella, on es comença un passeig tranquil d'una hora.
A les 18 h, el bus torna a baixar des de Torre Gironella.

Diumenge de Rams - 24 de març

A les 11 h, a la Catedral de Girona. Benedicció de Rams, seguit de la Santa Missa.
Aquest dia es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Tal com sempre s’ha escenificat aquesta arribada, amb tota la població aixecant les palmes i les branques d’olivera i llorer, aquest dia es realitza la benedicció dels rams, les palmes i els palmons.

Processó del Sant Enterrament - Divendres Sant - 29 de març

A les 23 h (aprox.), arribada de la Processó a la Catedral. Encontre de la Mare de Déu amb la Santa Creu. Rendiment d’honors a la Santa Creu. Cant del Crec en un Déu. Benedicció final. (En cas de pluja se celebrarà un acte a l’interior de la catedral).
Hi participen: 

   
               Manaies de Girona           Junta de Confraries de Girona

Dilluns de Pasqua - 1 d'abril

Just després del Diumenge de Resurrecció, Dilluns de Pasqua és quan comença el període de celebració, per part dels cristians, després de la data en què representa que Jesús ha ressuscitat.

Agenda Total | Setmana Santa | Cultura popular, festes i tradicions

Activitats de Setmana Santa

 

Gastronomia de Setmana Santa | Setmana Santa

Gastronomia de Setmana Santa

En el passat, l’Església tenia imposada la pràctica del dejuni i l’abstinència estrictes entre els seus fidels. Es prohibia l’ús de certs productes (“tot el que és de la carn”) especialment en el període comprès entre Carnestoltes i Pasqua; es va incentivar la creació de plats cuinats exclusivament amb els productes permesos. 

Un d’aquests productes permesos era el bacallà. Aquest peix blanc, reconegut per les seves qualitats alimentàries i calòriques, és un bon substitut de la carn i s’ha convertit en un símbol del temps quaresmal.

Un altre dels productes típics de la Quaresma són els bunyols. Els bunyols de Quaresma es fan tradicionalment els dimecres i divendres durant tot el període quaresmal, són dolços, sense forat al mig, força esponjosos i es consumeixen per postres.

La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s’havia acabat. I la manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís a la mainada (resulta que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal). La Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena. Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren un pastís amb ous durs per sobre.

Juntament amb la Mona de Pasqua, el Tortell de Rams no falta en cap pastisseria per Setmana Santa. El Tortell de Rams es consumeix el Diumenge de Rams, tornant de l'ofici. El tortell té moltes variants, segons la pastisseria, però sempre amb un forat al mig i fet de massapà.