Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Ruta de navegació

Festes de Primavera de la Rambla i Argenteria | Cultura popular, festes i tradicions

Festes de Primavera de la Rambla i Argenteria

Se celebra al voltant de la diada de Sant Jordi

L’any 2020 la ciutat de Girona es va veure immersa en una pandèmia, tal com si s’hagués traslladat en el temps per reviure les penúries del segle XIV. Aquest cop no és la febre bubònica o la pesta negra, ara al mal se l’anomena coronavirus. Aquest maleït virus encara està entre nosaltres aquest 2021 i no ataca exclusivament al carrer de l'Argenteria. Ara és a tota la ciutat, de Campdorà a Palau Sacosta, de Font de la Pólvora al barri de Domeny, passant per Santa Eugènia, Eixample i Barri Vell. No hi ha cap carrer de la ciutat que es deslliuri de la Covid-19.

Cal fer una invocació i demanar la presència altra volta del Tarlà que ens ajudi a foragitar aquesta maleïda situació. És per això, que enguany en comptes de quedar-se penjat al carrer de l'Argenteria, el Tarlà ha decidit passejar-se per tota la ciutat i anar a les escoles per poder veure de primera mà com estan els infants  de la ciutat de Girona i animar-los.

Esperem que l’abril del 2022 la rambla de la Llibertat torni a donar cita el major nombre de llibres i roses, i al bell mig del carrer de l’Argenteria, aparegui altra volta, com ha estat fent any rere any abans de la pandèmia, la figura que representa un dels personatges més carismàtics de la ciutat, el Tarlà.

La llegenda del Tarlà

Diu, aquesta, que fa molts i molts anys la ciutat de Girona va patir un greu episodi de pesta, que s’acarnissà principalment al carrer de l’Argenteria i, perquè no s’encomanés més enllà d’aquest indret, el carrer es va posar en quarantena i s’aïllà de la resta de la ciutat amb tanques de canya en els dos extrems. Els veïns estaven tristos, avorrits i emmalaltits, i un veí, desafiant tot l’ambient lúgubre i gris, va començar a fer tombarelles, cosa que els va distreure i divertir. Per recordar aquell positiu personatge, es va construir un ninot que, penjat d'una barra giratòria, imitava les acrobàcies i facècies d’aquell bon veí del carrer de l’Argenteria.