Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona preveu invertir gairebé 700.000 euros en la transformació digital de la ciutat

Està previst que més de la meitat de la despesa es cobreixi amb una subvenció dels fons europeus Next Generation

Fotografia de la roda de premsa

L’Ajuntament de Girona té previst invertir gairebé 700.000 euros en la millora de la connectivitat i els sistemes informàtics a la ciutat. Concretament, el consistori ha presentat a la convocatòria estatal de subvencions destinades a la transformació digital i modernització de les administracions locals dos projectes relacionats amb el camp de la tecnologia i la digitalització, valorats en 691.395,99 euros. Aquesta ajuda forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea, element central del Next Generation. Del conjunt de la inversió, un total de 384.543,44 euros provindrien de fons europeus, mentre que l’import restant, 306.852’55 euros, el finançaria el consistori.

La regidora d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament de Girona, M. Àngels Planas, ha explicat aquest matí en què consisteix la convocatòria i com pot repercutir favorablement a la ciutat. “Des d’Europa se’ns ofereix la possibilitat als ajuntaments d’aconseguir finançament per tirar endavant projectes que la ciutadania no veu físicament, però que són imprescindibles per al funcionament de tot el sistema, i que també ens obriran noves oportunitats en l’avanç tecnològic de la ciutat, que com sabeu és una prioritat del govern de Girona en aquests últims anys. D’aquesta manera posaríem a disposició de la ciutadania i del teixit econòmic progrés tecnològic en plena revolució digital”, ha explicat la regidora Planas.

Per aquest motiu, s’han presentat a la convocatòria dos projectes, un per millorar les infraestructures informàtiques existents i, l’altre, per reforçar la ciberseguretat al municipi. 

D’una banda, el projecte de millora de les infraestructures informàtiques permetria transformar la xarxa de dades municipal per millorar tant el seu abast com l’agilitat i capacitat de resposta de les comunicacions. Gràcies a aquesta intervenció es disposarà d’una base per al desplegament de projectes smartcity, integrant les tecnologies 4G/5G amb una gestió centralitzada, i es podrien posar en pràctica actuacions en benefici de la ciutadania.

En aquest sentit, l’aplicació del projecte es podria concretar en accions com les següents: permetre la comunicació entre l’administració i un nombre massiu de dispositius i actuadors repartits per tota la ciutat de manera segura; estendre la xarxa a qualsevol punt de la ciutat, actuant com a facilitador de projectes smartcity; eliminar limitacions d'amplada de banda en determinats enllaços de la xarxa o incrementar la facilitat de gestió de la xarxa per a una major agilitat en el desplegament de serveis.

A més, el projecte establiria la base que faria possible instal·lar sensors al conjunt de la ciutat, en la línia de proves pilot que ja s’han iniciat a Girona, gràcies al fet que tot el territori municipal tindria connexió sense fils. Per exemple, permetria la col·locació de càmeres de videovigilància; de sensors climatològics per regular de manera automàtica certs aspectes, com l’encesa i apagada de llums o el rec de parcs i jardins, o sensors que controlin la contaminació acústica. El cost total d’implementació és de 330.622,20 euros, un 67’61% del qual es finançaria a través dels fons europeus.

D’altra banda, el segon projecte presentat a la convocatòria pretén millorar l'estat de ciberseguretat de la corporació a través de tres actuacions clau. En primer lloc, creant un centre d'operacions de seguretat que permeti detectar de manera precoç els possibles atacs informàtics i reaccionar de la millor manera possible. En segon lloc, implantant un programa de conscienciació per als usuaris i usuàries en matèria de ciberseguretat, també pensant en el personal municipal, ja que aplicar una formació continuada adreçada a aquest col·lectiu és fonamental per minimitzar la incidència dels atacs d'enginyeria social. Finalment, en tercer lloc, millorant la capacitat de còpia de seguretat i restauració de continguts, amb l'objectiu d'obtenir un increment en la retenció de dades respecte l'actualitat, un major rendiment de les còpies, i una compactació major de les dades. En aquest cas, el cost del projecte és de 360.779,79 euros, i el consistori ha sol·licitat finançar-ne un 44’62% amb fons europeus.

Segons estableix el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la finalitat d’aquesta subvenció és que les entitats locals efectuïn despeses que millorin i modernitzin la seva pròpia organització mitjançant la incorporació de tecnologies de la informació i les comunicacions, la digitalització dels procediments administratius i l’adaptació de la seva gestió a l’ús dels mitjans digitals.

Projecte de l'Ajuntament de Girona finançat pel Pla de recuperació, transformació i resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU

  

Tornar