Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Comença l’enderroc de les naus interiors de l’antiga fàbrica Simon per construir el nou institut Ermessenda i el Centre de Formació d’Adults

Es tiren a terra tres naus interiors de doble alçada que ocupen una superfície de 3.214 metres quadrats, espai que quedarà lliure i serà el futur pati de l’equipament educatiu.

Imatges de les obres d’enderroc

Les obres d’enderroc de les naus interiors de l’antiga fàbrica Simon han començat aquesta setmana. L’edifici, situat al carrer de Barcelona número 142 i 144, es convertirà en el nou institut d’educació secundària Ermessenda de Girona i en el Centre de Formació d'Adults. Els treballs van a càrrec de l’empresa Obres i Serveis Roig SA, tenen un cost de 182.780,12 euros (IVA inclòs) i està previst que finalitzin en un mes. El tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí, ha visitat aquest matí les obres.

“Avui és un dia important perquè estem en la recta final de tot el que hem de fer des de l’Ajuntament per posar a punt aquest espai per acollir el nou institut i centre de formació d’adults. El 2021 ha sigut l’any de l’impuls definitiu d’aquest projecte per la part municipal, primer amb l’aprovació del Pla Especial Urbanístic i ara amb l’execució de l’enderroc, de manera que ara la conselleria d’Educació ja tindrà l’espai a punt per fer-hi el projecte i adaptar l’antiga Simon als nous usos”, ha afirmat el tinent d’alcaldia Lluís Martí. Martí també ha destacat la importància que tindrà el nou equipament dins el projecte de reforma de l’entrada sud de la ciutat al carrer de Barcelona. “De mica en mica veiem com van tirant endavant els projectes, públics i privats, que permetran convertir aquest punt en una avinguda adaptada a un entorn més urbà. Aquesta és una de les grans transformacions que estem fent a la ciutat, i tot i que els processos administratius són lents, cada vegada el canvi serà més visible. I el nou Ermessenda serà una peça molt important per aconseguir aquest objectiu”, ha afegit.

L’edifici de l’antiga fàbrica Simon està format per una planta baixa i dos pisos. En total s’enderroquen tres naus interiors de doble alçada que ocupen una superfície de 3.214 metres quadrats, espai que quedarà lliure i serà el futur pati del centre educatiu. Aquestes infraestructures que es tiren a terra van ser afegides a l’estructura principal que té forma de “L” i que es mantindrà en peu per rehabilitar-la i convertir-la en les aules del nou equipament educatiu.

Una de les naus, de 1.135 metres quadrats, està formada per formigó prefabricat i per una coberta de planxa de fibrociment. Una altra, de 1.646 metres quadrats i dividida en dos edificis, està formada per pilars, formigó prefabricat i cobertes lleugeres de planxa. Per últim, hi ha una petita nau lateral adossada de 433 metres quadrats d’acer i amb cobertes de planxa de fibrociment que també s’enderrocarà.

En primer lloc, s’han retirat els residus especials que han d’anar a abocadors especialitzats com són les planxes de fibrociment de les cobertes. Els treballs d’enderroc es duen a terme a l’invers del seguit durant la seva construcció. És a dir, es descendeix començant per la coberta, alleugerint així les plantes de forma simètrica. Posteriorment a l’enderroc, es netejarà tota l’àrea afectada. 

L’immoble, propietat de l’Ajuntament de Girona, es va posar a disposició del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per acord de Ple, el novembre del 2018, per tal de destinar-lo al nou institut Ermessenda i al Centre de Formació d’Adults, un cop rehabilitats alguns dels edificis existents. L’enderrocament, a càrrec del consistori, és una de les actuacions necessàries per a la construcció dels equipaments educatius, ja que per tirar endavant el projecte de rehabilitació, el Departament d’Educació ha de poder disposar exclusivament de les edificacions útils d’aquest espai. 

Es tracta d’un edifici de l’arquitecte Josep Claret construït el 1933 i ampliat el 1937. El conjunt d’edificacions existents havia estat destinat a la fabricació de components i de petit material elèctric de la casa Simon. Tot i que es desconeix el detall del funcionament d’aquesta factoria, se sap que era un centre de muntatge, per la qual cosa és de suposar que molt probablement una part de les naus es destinava a muntatge, una altra a magatzem i distribució, i una altra a oficines i serveis d’administració, sense que hi hagués fabricació ni manipulació de matèries primeres.

Tornar