Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona aprova les ordenances fiscals per al 2024

El Ple municipal ha donat també llum verda a la modificació de la bonificació per instal·lar plaques fotovoltaiques que agilitzarà el procediment

L’Ajuntament de Girona ha aprovat avui definitivament les ordenances fiscals per al 2024 en un Ple municipal extraordinari celebrat aquest migdia al consistori. També s’ha donat llum verda a la modificació de l’ordenança fiscal respecte a les bonificacions de la instal·lació de plaques fotovoltaiques, tant de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) com de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

Les ordenances que hem aprovat ens permetran afrontar econòmicament l’exercici 2024 i al mateix temps incorporar alguns canvis per avançar cap a un model de ciutat més justa, més dinàmica i més propera als veïns i veïnes que des del govern ens hem marcat com a objectiu”, ha afirmat la regidora d’Hisenda i de Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu Gifre. 

La principal novetat de les ordenances del 2024 que s’han aprovat avui és una actualització de les taxes i impostos municipals que busca equilibrar els ingressos municipals amb la inflació econòmica, i per això hi haurà una puja generalitzada del 3,6%. Girona també ha actualitzat la taxa d’escombraries per tal de fer front a les despeses associades al contracte de recollida de residus aprovat el 2022 i valorat en 168 milions d’euros. En aquest cas s’augmentarà el 2024 en un 25,87% la taxa per a particulars i en un 28,40% per a les empreses. Una altra novetat és que el pagament de la taxa d’escombraries es podrà fer fraccionat en tres rebuts. 

Pel que fa a la taxació dels pisos buits dels grans tenidors, el 2024 les persones titulars de quatre o més habitatges que en tinguin un de desocupat durant dos anys tindran un recàrrec de fins al 50% en l’IBI del pis buit. Si el titular de més de quatre pisos en té un de desocupat durant més de tres anys, el recàrrec serà del 50% i s’hi sumarà un 10% addicional per cada any més que estigui en desús. En cas que el propietari tingui dos dels pisos desocupats durant dos anys, el recàrrec serà del 100% i també s’afegirà el 10% per any si dos pisos o més estan buits durant més de tres anys.

Les ordenances fiscals del 2024 també contemplen doblar el preu de les places d’aparcament en superfície reservades als hotels, així com augmentar l’IBI de les grans superfícies. A més, s’incorporarà una bonificació del 60% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) als immobles catalogats com a comerços emblemàtics. Aquesta bonificació també s’estén a la reforma d’un local nou, però es manté el titular i la llicència, si aquestes pertanyen a un comerç emblemàtic. Per últim, i amb la voluntat d’avançar cap a una ciutat més verda, les noves ordenances també eliminen les bonificacions als cotxes de més de 25 anys. 

Modificacions

El Ple extraordinari d’avui també ha donat llum verda a la modificació de la bonificació per instal·lar plaques fotovoltaiques. Aquest canvi permetrà obtenir de manera àgil la bonificació. Fins ara, la normativa preveia la necessitat de comptar amb la comunicació prèvia autoritzada. Ara, es podrà obtenir la bonificació de forma immediata amb el títol administratiu habilitant amb relació a la construcció, obra o instal·lació duta a terme.

Amb aquesta reforma s’ha aconseguit doncs trobar una solució per aquells veïns i veïnes que sense tenir una comunicació prèvia de les plaques fotovoltaiques no podien accedir a les bonificacions fiscals de forma ràpida.

D’altra banda, en la taxa d’escombraries, les consultes de logopedes han passat a formar part del grup de professionals de psicologia, ja que fins ara es trobaven en el grup de veterinaris o sanitaris. Aquest canvi suposa una reducció de la taxa, ja que generen menys residus. Aquesta és una proposta que el col·lectiu ha fet arribar al consistori.  

Més informació
Tornar
— 30 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 30 de 92 resultats.