Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona canviarà el nom de la Torre Alfons XII pel seu nom històric de Torre de la Ciutat

La ciutat recuperarà el nom històric d’aquest antic element defensiu present, amb diferents estructures, a la ciutat des del 1675

Font: (c) Google Street View

L’Ajuntament de Girona canviarà el nom de la Torre Alfons Xll pel seu nom històric de Torre de la Ciutat. Està previst que la nova denominació s’aprovi definitivament en el Ple ordinari del pròxim dilluns, dia 11 de desembre, i que sigui oficial a partir del dimarts 12 de desembre. D’aquesta manera, es recuperarà el nom històric d’aquest antic element defensiu present, amb diferents estructures, a la ciutat des del 1675.

Segons un informe del cronista oficial de la ciutat, Joan Boadas i Raset, a través de la consulta de diferents fonts documentals i bibliogràfiques, aquest espai ha rebut històricament el nom de Reducte de la Ciutat. És per aquest motiu que ara s’opta per recuperar aquest nom i passarà a dir-se Torre de la Ciutat. A més, també es canviarà el nom del mirador de la Torre d’Alfons XII i s’anomenarà mirador de les Pedreres.

Es desconeix en quin moment aquest espai va rebre el nom de Torre d’Alfons XII. Tanmateix, cal tenir en compte que l’edificació actual es va acabar el 1874, data en la qual es va posar fi a la Primera República i es va iniciar el període conegut com a Restauració borbònica (29 de desembre de 1874) amb el regnat d’Alfons XII. 

L’ús de la torre per a finalitats militars ha estat pràcticament inexistent i, en canvi, atesa la seva posició i les demandes de la població que es va anar instal·lant al seu entorn, el 28 de juny de 1928, l’Estat va autoritzar que s’hi instal·lés un dipòsit d’aigua. Finalment, el 1953, el govern espanyol va cedir els terrenys i la torre a la ciutat, que va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Girona. 

D’altra banda, també s’aprovarà en el Ple ordinari del mes de desembre la denominació de 7 espais de la ciutat, dels quals 4 comptaran amb un nom femení. L’espai triangular de la plaça de l’U d’Octubre de 2017, darrere l’Escola Eiximenis, s’anomenarà jardins de les Obreres de la Fàbrica Grober. L’espai del barri de Sant Ponç que té una pista poliesportiva i jocs infantils, en el carrer de l’Esport, passarà a anomenar-se plaça de Simone de Beauvoir. L’espai de jocs infantils de davant l'Escola Annexa-Joan Puigbert es dirà plaça de Maria Antònia Canals i Tolosa. I l’espai amb jocs infantils del barri de la Devesa-Güell, entre els carrers de Pau Casals, del Riu Güell i dels Impressors Bro, s’anomenarà plaça de Natàlia Molero i Lloret.

Per últim, es proposa la denominació de dos vials de la nova urbanització de l’entorn de la Clínica de Girona. El carrer que passa entre el centre mèdic i les vies del tren es proposa denominar-lo carrer de Joan Ballesta i Molinas, i el carrer lateral de la Clínica Girona, que separa el centre mèdic de la nova esplanada urbanitzada, es proposa anomenar com a carrer de Pere Cerezo i Hernáez.

Tornar