Header: Subvencions

Subvencions, beques i ajuts

Menú de navegació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Marfà busca artistes per participar en els programes de suport a la creació musical per a l’any 2024

Està previst impulsar el desenvolupament artístic i professional de 8 projectes musicals amb aquests ajuts. Les sol·licituds per formar-ne part ja es poden presentar i hi ha temps per fer-ho fins al 22 de març.

Cartell de la convocatòria 2024

La Marfà – Centre de Creació Musical de l’Ajuntament de Girona ha obert una nova convocatòria per seleccionar els grups i formacions musicals que formaran part dels programes de suport a la creació per a l’any 2024. Es tracta d’una convocatòria anual d’ajudes per a projectes musicals que inclou diferents modalitats. Les sol·licituds per participar-hi ja es poden presentar i hi ha temps fins al 22 de març. 

“Una de les nostres prioritats és fer créixer nous i noves artistes musicals, per mantenir la riquesa i pluralitat cultural de Girona. En aquest treball hi juga un paper essencial La Marfà”, ha subratllat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina.

La convocatòria està formada per tres modalitats: el programa d’acompanyament artístic, les residències internacionals de creació i les ajudes per a primers enregistraments fonogràfics. Amb aquests ajuts està previst impulsar el desenvolupament artístic i professional d’un total de 8 projectes musicals. El dilluns 11 de març, a les 18 h, s’ha organitzat una sessió informativa en línia sobre la convocatòria per informar sobre les diferents modalitats i resoldre dubtes de manera pràctica. 

Programa d’acompanyament artístic 

Les formacions o artistes en vies de professionalització que vulguin rebre un acompanyament personalitzat per consolidar la seva trajectòria poden accedir al programa d’acompanyament artístic, que es realitza conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès. 
 
Es tracta d’un programa especialitzat que selecciona tres projectes anuals, i acompanya els músics durant tot un any en el seu procés professionalitzador a partir d’un pla d’accions dissenyat a mida per a cada grup. Les ajudes consisteixen en l’assessorament i la contractació de serveis de professionals de referència especialitzats en diferents matèries, com la producció artística, la producció tècnica, la comunicació o les plataformes digitals, que acompanyen i fan de mentors/ores als projectes seleccionats. L’ajuda també preveu la cessió d'espais de treball i assaig als grups.

El programa d’acompanyament artístic té una dotació econòmica anual de 20.000 euros, amb un màxim de 8.000 euros per grup. 

Des de l’any 2016 hi han participat un total de 24 artistes, entre els quals Doble, Paula Grande, La Ludwig Band, Remei de Ca la Fresca, Tramma, BigBlack Rhino o David Mauricio. 

Residències internacionals de creació

Amb la voluntat de facilitar la internacionalització dels artistes catalans va néixer el programa de residències internacionals de creació musical. Aquests ajuts, en format de beques, estan destinats a nous projectes que suposin la col·laboració entre músics professionals d’alt nivell que resideixen a diferents regions o països. S’accepten propostes inèdites de qualsevol estil de música, projectes que impliquen mobilitat artística i que necessiten desenvolupar un procés creatiu internacional en format de residència.

La beca consisteix en la cessió d’espais de treball i en un ajut per finançar una estada de creació de cinc dies de durada a La Marfà. Les residències internacionals de creació tenen una dotació econòmica anual de 12.000 euros, amb un màxim de 6.000 euros per projecte. 

Els artistes seleccionats l’any 2023, en la darrera edició del programa, van ser Oriol Marés & Talal Fayad Quartet, un quartet de jazz i músiques del món encapçalat pel clarinetista gironí Oriol Marés i altres músics de Síria i Grècia; Nel·lo & Corcoran, un projecte que reuneix el reconegut saxofonista Dani Nel·lo i el guitarrista londinenc Chris Corcoran; i Mediterranean Bagpipes Company, un projecte que uneix musicalment tres regions de la Mediterrània (Catalunya, Itàlia i Turquia) mitjançant els instruments de la família de les cornamuses. 

En la nova convocatòria 2024-2025 se seleccionaran fins a tres nous projectes de residència. 

Ajudes a primers enregistraments fonogràfics

Finalment, hi ha les ajudes a primers enregistraments fonogràfics que s’adrecen a grups que es trobin en un estadi inicial de la seva carrera i sense material fonogràfic publicat. L’objectiu de la convocatòria és impulsar la creació musical emergent a Girona, i es realitza conjuntament amb la Casa de la Música del Gironès, des de l’any 2013.

Es concedeixen fins a dues ajudes a grups per realitzar el seu primer enregistrament (entre 2 i 4 temes). El suport consisteix en la cessió gratuïta de l’estudi de gravació i l’acompanyament d’un productor musical que orienta les bandes tant en el vessant artístic com tècnica de l’enregistrament.

Els grups seleccionats en la darrera convocatòria 2023 van ser les formacions gironines Hatxe & The Curlys (R&B i jazz fusió) i The Dream of Horses (cançó i folk). 

Tornar