Notícies | El Modern
El transmèdia torna a El Modern gràcies a l’alumnat de l’Escola Universitària de les Arts
La mostra “XYZ” s’ha inaugurat aquest migdia i es podrà veure fins al dia 27 de gener a les instal·lacions d’El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona
El Modern. Centre Audiovisual i Digital de Girona acull aquesta setmana l’exposició “XYZ”, una mostra creada per l’Escola Universitària de les Arts (ERAM-UdG) sobre el concepte transmèdia. Es tracta de la segona vegada que aquest equipament municipal col·labora amb el centre formatiu ERAM- UdG per presentar en una exposició els treballs del seu alumnat. El tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina; el director de l’ERAM-UdG, Miquel Bisbe, i els docents i coordinadors dels treballs a l’ERAM-UdG, Ferran Altarriba i David Gimbernat, han inaugurat avui aquesta edició de la mostra, que es podrà veure fins al dia 27 al mateix equipament.
“És amb el Modern des d’on volem fer de Girona una ciutat puntera en innovació cultural vinculada a les noves tecnologies. Aquesta exposició acull diferents sensibilitats i projectes de molta qualitat que esperem que no es quedin aquí, sinó que tinguin continuïtat”, ha explicat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats i Bartrina.
L’exposició “XYZ” reflexiona i visibilitza el concepte transmèdia a través de set projectes audiovisuals materialitzats en diverses instal·lacions que envairan les sales d’El Modern. Els projectes han estat realitzats per l’alumnat d’últim curs del Grau Oficial en Comunicació Audiovisual i Multimèdia que ofereix l’ERAM-UdG, que ha dedicat els darrers cinc mesos a l’elaboració de la proposta expositiva.
La primera instal·lació de la mostra d’aquest any és “Apunto”, obra d’una productora audiovisual especialitzada en projectes de 3D i efectes especials que tracta les coses quotidianes des d’una perspectiva diferent. També s’hi podran veure els projectes “Forastera”, que neix a partir d’una mort i d’una excusa per retrobar-se amb aquella amistat de la qual fa molt temps que no en saps res, i “Kekorte”, sobre la creació i promoció d’una app social que busca fomentar la connectivitat entre grups d’amics d’una manera única i divertida. La tercera instal·lació, “L’Anòmala”, és de caire gastronòmic. Es tracta d’una proposta interactiva i immersiva que té lloc durant un àpat i que pretén aconseguir que el comensal acabi qüestionant-se els hàbits i costums que es tenen a taula.
El quart i cinquè projecte porten per títol “Moviments” i “Termini”. En el primer, “Moviments”, l’Anna viu una realitat distorsionada per la seva pròpia percepció i una convivència amb la seva parella que es desdibuixa amb els primers símptomes de l’Alzheimer. L’Anna es busca de manera constant, fins que la finestra del seu menjador li permetrà trobar-se. Pel que fa a “Termini”, es tracta d’un drama que endinsa l’espectador/a en la vida d’un escriptor jove amb un nou i creixent èxit literari la parella del qual també anhela fer-se un nom en el món de la literatura. La història comença amb una entrevista televisada a l’Escriptor, on es revela el seu punt de vista excèntric envers la creativitat, enfocat des de l’obsessió.
Tanca la mostra el projecte “Tiònia”, que neix d’una vivència personal amb la convicció de mantenir la il·lusió dels infants de Catalunya. Una proposta en format de sèrie animada infantil que té com a protagonista la tradició del Tió de Nadal.
El concepte transmèdia és un tipus de relat en què la història que es vol difondre es comunica a través de diversos mitjans i plataformes de comunicació, amb l’objectiu de provocar que una part dels espectadors i espectadores assumeixi un rol interactiu i actiu dins del relat.
Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.