Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Setmana Santa | Presentació | Cultura popular, festes i tradicions

Setmana Santa 2023

Imatge del cartell de Setmana Santa

La Setmana Santa és el conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua. A través d'aquest vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com a la Passió, Mort i Resurrecció. La seva ubicació al calendari canvia cada any i oscil·la entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera. 

Pregó de Setmana Santa - 30 de març

A les 19.30 h a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya es farà el tradicional pregó que aquest any anirà a càrrec de Xavier Serra Besalú, professor de filosofia i director de l’Institut Salvador Espriu de Salt.
La intervenció musical serà a càrrec de Quartet Victòria.

Exposanta - De l'1 al 6 d'abril

Inauguració: 31 de març, a les 21 h, a l’església de la Mare de Déu dels Dolors. 
Horari: d'11 h a 13.30 h i de 17 a 20 h, a excepció del dia 14, només matí.
És l'església on s’hostatgen els Passos durant tot l’any.

Cartell Exposanta 2023

Diumenge de Rams - 2 d'abril

A les 11 h, a la Catedral de Girona. Benedicció de Rams, seguit de la Santa Missa.
Aquest dia es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Tal com sempre s’ha escenificat aquesta arribada, amb tota la població aixecant les palmes i les branques d’olivera i llorer, aquest dia es realitza la benedicció dels rams, les palmes i els palmons.

Processó del Sant Enterrament - Divendres Sant - 7 d'abril

A les 23 h (aprox.), arribada de la Processó a la Catedral. Encontre de la Mare de Déu amb la Santa Creu. Rendiment d’honors a la Santa Creu. Cant del Crec en un Déu. Benedicció final. (En cas de pluja se celebrarà un acte a l’interior de la catedral).
Hi participen: 

   
               Manaies de Girona           Junta de Confraries de Girona

Dilluns de Pasqua - 10 d'abril

Just després del Diumenge de Resurrecció, Dilluns de Pasqua és quan comença el període de celebració, per part dels cristians, després de la data en què representa que Jesús ha ressuscitat.

Cartell de Setmana Santa  Tríptic d'activitats de Setmana Santa

Agenda Total | Setmana Santa | Cultura popular, festes i tradicions

Activitats de Setmana Santa 2023

 

Gastronomia de Setmana Santa | Setmana Santa

Gastronomia de Setmana Santa

En el passat, l’Església tenia imposada la pràctica del dejuni i l’abstinència estrictes entre els seus fidels. Es prohibia l’ús de certs productes (“tot el que és de la carn”) especialment en el període comprès entre Carnestoltes i Pasqua; es va incentivar la creació de plats cuinats exclusivament amb els productes permesos. 

Un d’aquests productes permesos era el bacallà. Aquest peix blanc, reconegut per les seves qualitats alimentàries i calòriques, és un bon substitut de la carn i s’ha convertit en un símbol del temps quaresmal.

Un altre dels productes típics de la Quaresma són els bunyols. Els bunyols de Quaresma es fan tradicionalment els dimecres i divendres durant tot el període quaresmal, són dolços, sense forat al mig, força esponjosos i es consumeixen per postres.

La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s’havia acabat. I la manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís a la mainada (resulta que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal). La Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena. Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren un pastís amb ous durs per sobre.

Juntament amb la Mona de Pasqua, el Tortell de Rams no falta en cap pastisseria per Setmana Santa. El Tortell de Rams es consumeix el Diumenge de Rams, tornant de l'ofici. El tortell té moltes variants, segons la pastisseria, però sempre amb un forat al mig i fet de massapà.