Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Resum del Ple municipal ordinari d’octubre del 2023

El Ple va tenir lloc el dilluns 9 d’octubre.

El dilluns 9 d’octubre va tindre lloc el Ple ordinari corresponent al mes d’octubre. L’alcalde, Lluc Salellas i Vilar, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Primer es va donar compte en el ple diferents resolucions judicials i administratives i es va ratificar per unanimitat el decret de l'Alcaldia de data 4 de setembre de 2023 relatiu a la constitució de la Mesa de Contractació amb caràcter permanent.

Tot seguit, es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies. Des de la Comissió Informativa d'Alcaldia/Presidència es van debatre tres punts. 

Els dos primers, els preus públic per a la venda dels llibres “Guia per a la descripció de documents fotogràfics i audiovisuals”, “La premsa veïnal de Girona”, “Elits, burgesies i classes mitjanes a la Girona Contemporània (II)”, “Girona. Menjars de Fires (II)” i “Memòria. Enric Mirambell i Belloch” i la moció de l'Alcaldia de designació dels representants del Patronat i Comissió Executiva de la Fundació Rafael Masó, es van aprovar per unanimitat. 

Pel que fa a l’altre punt, el reconeixement extrajudicial de crèdit de l'obligació del pagament a Montcau Produccions SL, com a conseqüència de la responsabilitat contractual per a la prestació dels serveis de producció, realització, edició i emissió de programes de la programació bàsica de l'emissora municipal de ràdio des de l'1 de gener fins al 10 de juliol del 2022, es va aprovar per majoria absoluta amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PP), 8 abstencions (PSC) i 1 vot en contra (Vox). El regidor d’aquest grup, Francisco Javier Domínguez García, va argumentar que “d’acord amb la dinàmica del nostre grup en tots els reconeixements extrajudicial de crèdit, votem en contra, sense prejutjar el dret que té l’empresa de cobrar”.

Des de la Comissió Informativa de Promoció Econòmica es va debatre declarar l'extinció del dret de superfície per l'explotació de la gasolinera CEPSA de Mas Xirgu. La proposta va tirar endavant per majoria absoluta amb 19 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra, PP i Vox) i 8 abstencions (PSC). 

Tot seguit, es van tractar cinc punts de la Comissió Informativa de Transició Ecològica i Transformació Urbana. El primer feia referència a la rectificació d'errada material al text de la normativa de la Modificació Puntual del Text Refós del Pla General d'Ordenació Urbana número 82, referent a la regulació dels Habitatges d'Ús Turístic, aprovada provisionalment pel Ple de l'Ajuntament de Girona de 18 de setembre de 2023. El punt va ser aprovat per majoria absoluta amb 17 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra), 1 abstenció (Vox) i 9 vots en contra (PSC i PP). 

El regidor del PP, Jaume Veray Cama, va exposar que “per coherència política, ja que fa quatre dies vam votar en contra en aquesta punt, ara també votarem en contra”. 

I la regidora del PSC, Cristina Cots Serrano, va explicar: “Es presenta una rectificació material que no modifica substancialment el que es va aprovar en el Ple passat i que vam votar en contra i, per tant, votarem en contra. Caldria una reforma més treballada”. 

Per majoria absoluta amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PP), 8 abstencions (PSC) i 1 vot en contra (Vox) es va aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdit fruit de l'obligació de l'Ajuntament de Girona d'abonar a E.I. Brot Serveis Integrals de Jardineria, el cost de les despeses derivades de la prestació del servei de manteniment de la jardineria i l'arbrat dels carrers, parcs i zones verdes del lot 2, per al període del primer d'octubre de 2022 al 31 de gener de 2023. 

“Per les raons que venim apuntant ple rere ple i punt rere punt, quan es tracta d’un reconeixement extrajudicial de crèdit, creiem que és una funció anòmala, per tant votem en contra”, va explicar el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez García.

Per majoria absoluta amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PP), 8 abstencions (PSC) i 1 vot en contra (Vox) es va aprovar desistir de declarar la nul·litat, resoldre les al·legacions i liquidar el cost efectiu de les prestacions realitzades per part de Sermunegisa pels serveis prestats de neteja viària, recollida i trasllat de residus i deixalleries municipals prestats durant els mesos de juny, juliol i agost de 2022.

“Considerem que aquest punt és un altre reconeixement extrajudicial de crèdit, per tant votarem en contra”, va afirmar el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez García.

El reconeixement extrajudicial de crèdit fruit de l'obligació de l'Ajuntament de Girona d'abonar a l'entitat Serveis Municipals de Neteja de Girona, S.A. el cost de les despeses derivades de la prestació dels serveis de neteja viària, recollida i tractament de residus i deixalleries del municipi de Girona corresponents al mes de juny, juliol i agost de 2022 es va aprovar per majoria absoluta amb 17 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PP), 8 abstenció (PSC) i 1 vot en contra (Vox).

L’Associació de Veïns i Veïnes de Figuerola-Bonastruc va intervenir en el Ple per parlar sobre l’ordenança d'intervenció municipal reguladora de les activitats de degustació, restauració, espectacles públics i activitats recreatives i les seves terrasses. Un punt que es va aprovar definitivament tot seguit per majoria absoluta amb 17 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya i Esquerra), 9 abstencions (PSC i PP) i 1 vot en contra (Vox). 

“Una ordenança com aquesta és necessària per la nostra ciutat, i és lògic que s’hagués buscat el consens amb tots els afectats i això sembla ser que no ha passat tal com s’ha pogut veure amb la intervenció del representant de l’associació de veïns. Creiem que ha de ser una ordenança consensuada i sense cap exclusió, per això votem en contra”, va expressar el regidor  de Vox, Francisco Javier Domínguez García.

Per últim, es van debatre els punts de la Comissió Informativa de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania. El reconeixement extrajudicial de crèdit fruit de l'obligació de l'Ajuntament de Girona d'abonar a l'entitat Societat Estatal Correos i Telègrafs, SA, la liquidació del cost efectiu de les factures pendents de pagament, corresponents als mesos de febrer i març de 2022, en relació amb la revisió d'ofici per l'adjudicació verbal per a la continuïtat en la prestació dels serveis postals de l'Ajuntament de Girona es va aprovar per majoria absoluta amb 17 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PP), 9 abstencions (PSC) i 1 vot en contra (Vox) per “les raons apuntades anteriorment”, va explicar el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez García.

Per unanimitat es van aprovar quatre declaracions d'obres d'especial interès o utilitat municipal: la reforma interior de quatre habitatges de l'edifici plurifamiliar situat a la travessia Auriga 8, la reforma de les façanes nord i est de l'edifici situat al carrer Josep Clarà i Ayats 1, la reforma i adaptació de nucli de sanitaris de la finca situada a la pujada Sant Martí 4 i l’adequació del marxapeu de la porta principal de la Casa de Cultura situada a la plaça Hospital 6. 

La modificació pressupostària de suplement de crèdit per fer front a l'increment de cost dels interessos de les operacions de crèdit a llarg termini vigents es va aprovar per majoria absoluta amb 19 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PP i Vox) i 8 vots en contra (PSC). “Amb aquesta modificació pressupostària és el diner parat que genera interessos el que s’utilitzarà parcialment per pagar interessos dels crèdits demanats per pagar altres projectes que s’estan executant. No compartim i denota inacció per part del govern el fet que hi hagi tant romanents, tant capital disponible”, va afirmar la regidora Bea Esporrin Palacios. 

Finalment, la suspensió del termini màxim de 5 anys imposat a l'INCASOL per procedir a la construcció de l'edificació destinada a habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer sobre la finca 4b situada al Pla de Baix de Domeny, c/ Riera Bullidors, 42-44 es va aprovar per majoria absoluta amb 19 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra, PP i Vox) i 8 abstencions (PSC). 

Després dels punts de la comissió, es va debatre la moció ciutadana de l'entitat Coordinadora d'Associats per la Llengua Catalana en motiu de la celebració del Correllengua Girona 2023. La proposta es va aprovar amb 25 vots a favor (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PSC) i 2 vots en contra (PP i Vox).

Dos grups municipals van presentar mocions. La primera, defensada pel regidor del PP Jaume Veray Cama, estava relacionada contra la tramitació d'una llei d'amnistia. Aquesta va ser desestimada amb 25 vots en contra (Guanyem Girona, Junts per Catalunya, Esquerra i PSC) i 2 vots a favor (PP i Vox). 

L’altre moció, defensada pel regidor del PSC Pere Parramon Rubio, sobre la recuperació del Consell Econòmic i Social de Girona, va ser desestimada amb 17 vots en contra (Guanyem Girona, Junts per Catalunya i Esquerra), 2 abstencions (PP i Vox) i 8 vots a favor (PSC). 

Finalment, es va obrir el torn dels precs i preguntes dels grups municipals de l’oposició a l’equip de govern i les respectives respostes. Sense més assumptes, l’alcalde de Girona va aixecar la sessió del Ple de setembre de 2023 a les 21.30 h.

Tornar
— 30 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 30 de 92 resultats.