Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Resum del Ple municipal ordinari de setembre del 2023

El Ple va tenir lloc el dilluns 18 de setembre.

El dilluns 18 de setembre va tindre lloc el Ple ordinari corresponent al mes de setembre. L’alcalde, Lluc Salellas i Vilar, va presidir el Ple i va donar el tret de sortida de la sessió. Un cop aproves les actes de les sessions anteriors es va donar compte en el ple diferents resolucions judicials i administratives. Tot seguit, es va procedir a les votacions dels diferents punts que s’havien portat a les comissions informatives prèvies. 

De la Comissió Informativa d'Alcaldia/Presidència es van debatre tres punts, els quals van ser aprovat per majoria absoluta amb 16 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat i ERC) i 10 vots en contra (PSC, PP i Vox). Feien referència a la designació dels representants de la Fundació Fira de Girona, a la determinació del número, característiques i retribucions del personal eventual i a la determinació del règim de dedicació dels regidors i les regidores de la corporació. 

Des del PSC, la regidora Bea Esporrin va argumentar el vot en contra explicant que “ens hagués agradat tenir representació a la Fundació privada Fira de Girona, ho vam demanar en l’anterior mandat, tot i que se’ns va excloure, i ho demanem també en aquest mandat, tot i que també se’ns exclou”. També va afegir que el cartipàs “té moltes contradiccions, que no està ajustat als principals reptes de la ciutat i que es deixen de banda polítiques d’esquerres”. “Uns canvis en el cartipàs que els serveis jurídics de l’Ajuntament no acaben de veure gaire clars”, va afirmar. 

El regidor del PP Jaume Veray va explicar que “per coherència política amb el que vam votar a l’anterior Ple tornarem a votar que no, segueix sent el govern més car de Girona”. 

“És una part més del cartipàs, que ja en el seu moment vam votar en contra i lògicament no podem votar ara a favor”, va argumentar per la seva banda el regidor de Vox Francisco Javier Domínguez. 
A continuació, es va passar a debatre els punts de la Comissió Informativa de Cultura, Esports i Educació. Per unanimitat es van aprovar els preus públics per a les escoles bressol municipals per al curs 2023-2024 i els preus públics per als serveis de monitoratges de les visites a serveis i itineraris del Programa de Recursos Educatius.

Pel que fa als preus públics per al servei d'activitats de lleure educatiu durant el curs escolar 2023/2024 a sis escoles d'alta i màxima complexitat, aquests es van aprovar per majoria absoluta amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC i Vox), 1 abstenció (PP) i 8 vots en contra (PSC). 
“La regidora Queralt Vila ens va explicar que els nous preus del projecte Entarda’t obeïen a la necessitat de simplificar la gestió, però ens sembla que aquest no és motiu suficient per justificar un increment de preus en una activitat pensada per a mainada econòmicament vulnerable”, va argumentar el regidor del PSC Pere Parramon.

Dins la Comissió Informativa de Transició Ecològica i Transformació Urbana es van tractar tres qüestions. El reconeixement extrajudicial de crèdit per abonar a Obres i Construccions Joan Fusté SL el cost de la construcció de l'Espai Cívic de Palau-sacosta i el reconeixement extrajudicial de crèdit per abonar a E.I. Brot Serveis Integrals de Jardineria el manteniment de la jardineria i l'arbrat dels carrers, parcs i zones verdes, del 12 de gener al 30 de setembre de 2022 van ser aprovats per majoria absoluta amb 26 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC, PSC i PP) i 1 vot en contra (Vox). El regidor Francisco Javier Domínguez va exposar que “votem sempre en contra en els reconeixements extrajudicials de crèdit perquè pensem que no és un procediment habitual per tramitar un pagament a un proveïdor o a una empresa que ha dut a terme un servei”. 

També es va aprovar, amb 26 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC, PSC i PP) i 1 abstenció (Vox), la modificació dels estatuts del Consorci de les Vies Verdes. I el punt sobre la ratificació de la modificació dels estatuts de l'AMEP va quedar sobre la taula, i es debatrà en el següent Ple, perquè mancava un informe jurídic. 

Per últim, es van debatre els punts de la Comissió Informativa de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania. Aquí també es va tractar un reconeixement de crèdit, en aquest cas a Ubintia. Aplicacions Multimèdia Interactives SL per la liquidació definitiva per la continuïtat del servei de manteniment de cites prèvies i gestió de cues de l’Ajuntament de Girona. El punt va ser aprovat amb els mateixos vots i arguments que els altres dos anteriors que feien referència a un reconeixement de crèdit.

Amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC i PP), 1 abstenció (Vox) i 8 vots en contra (PSC) es va aprovar el suplement de crèdit al pressupost de despeses per fer front a les despeses per al subministrament de gas natural per l'exercici 2023 i a les necessitats de Capítol 1. “Votarem en contra perquè originàriament el pressupost ja no va ser aprovat amb el nostre vot i perquè discrepem de com es porta el tema de les hores extraordinàries de la Policia Municipal de Girona”, va afirmar el regidor Josep Palouzie del PSC. 

D’altra banda, la declaració de nul·litat de ple dret del contracte d'arrendament de la nau industrial situada a Salt i denominada Centre de Custòdia i Conservació de Béns Culturals  es va aprovar amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC i PP) i 9 vots en contra (PSC i Vox). I, en relació amb el mateix tema, el reconeixement extrajudicial de crèdit per abonar a Robert Mercader SL el cost efectiu de restitució del contracte d'arrendament d’aquesta nau es va aprovar amb 18 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC i PP) i 8 vots en contra (PSC i Vox). 

“Volem manifestar el nostre rebuig a una gestió que s’hauria d’haver dut a terme amb més cura. Som una institució al servei de la ciutadania i hem de ser exemplars”, va afirmar el regidor del PSC Pere Parramon.

“Sabent que el contracte de 5 anys vencia el 30 de juny de 2020, es podia haver previst anticipadament treure a licitació un nou concurs perquè es garantís la lliure concurrència de ciutadans”, va afirmar el regidor Javier Domínguez. 

Tot seguit, es va aprovar amb 26 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC, PSC i PP) i 1 vot en contra (Vox) l’acreditació de l'entitat Siresa Campus S.L. de la cancel·lació parcial del contracte de penyora celebrat el 29 de novembre de 2022 mitjançant pòlissa intervinguda per notari. “En l’anterior Ple, Vox es va oposar a aquesta operació realitzada per Siresa Campus perquè considerem que és il·legal i l’Ajuntament no ha complet les seves obligacions de vigilar l’execució de la concessió, d’exigir a la concessionària la presentació anual del compte d’explotació per conèixer l’equilibri financer i de demanar-li les tarifes perquè siguin aprovades per a aquesta corporació”, va afirmar el regidor de Vox. 

Per unanimitat es van aprovar les modificacions de les prestacions derivades del contracte dels serveis de neteja dels centres i equipaments de l'Ajuntament de Girona, formalitzades amb les empreses La Bruixa Neteges Generals i Manteniment SL, Multianau, SL, Multiserveis Endavant SL i UTE Social Neteja Girona número 2. 

Finalment, es van aprovar dos punts urgents. El primer, i un dels més importants, va ser l’aprovació provisional de la modificació Puntual del Text Refós del Pla General d'Ordenació Urbana número 82, referent a la regulació dels Habitatges d'Ús Turístic. Aquest va ser aprovat per majoria absoluta amb 17 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat i ERC), 1 abstenció (Vox) i 9 vots en contra (PSC i PP).

La regidora del PSC, Cristina Cots, va explicar que “no estem d’acord ni en la forma ni en el fons”. “Votarem en contra perquè creiem que és una cortina de fum que no soluciona les possibles distorsions en l’accés a l’habitatge ni millora la convivència ciutadana entre els residents habituals i els usuaris turístics dels habitatges”, va afegir. 

El regidor del PP va afirmar que “aquesta no és una solució eficaç, aquestes decisions s’han de prendre treballant i parlant amb el sector, i ens consta que no s’ha fet. El problema de l’habitatge no se soluciona posant topalls en els habitatges d’ús turístic”.

El següent punt urgent feia referència al reconeixement extrajudicial de crèdit a l’empresa Kònica Minolta Business Solutions Spain SA. Aquest va ser aprovat per majoria absoluta amb 26 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC, PSC i PP) i 1 vot en contra (Vox). 

Un cop es van debatre tots els punts, es van passar a les mocions. En primer terme, es va debatre la moció ciutadana de l'entitat Ateneu Popular de Girona de rebuig a l'espionatge i les infiltracions policials en el moviment popular i independentista de Girona. La proposta va ser aprovada amb 17 vots a favor (Guanyem Girona, JxCat, ERC), 8 abstencions (PSC) i 2 vots en contra (PP i Vox).

D’altra banda, la moció que va presentar el PSC relativa a l’amiant, es va aprovar per unanimitat.  

Finalment, es va obrir el torn dels precs i preguntes dels grups municipals de l’oposició a l’equip de govern i les respectives respostes. Sense més assumptes, l’alcalde de Girona va aixecar la sessió del Ple de setembre de 2023 a les 20.54 h.

Ordre del dia
Tornar
— 30 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 30 de 92 resultats.