Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Diumenge s’inaugurarà l’escultura “La dona de la ràdio” en homenatge a Francina Boris

La peça està ubicada al passeig dedicat a la locutora gironina i promotora de la sardana a les escoles.

Diumenge vinent, dia 3 de novembre, s’inaugurarà l’escultura La dona de la ràdio, obra de M. Àngels Feliu i Feliu dedicada a Francina Boris. L’acte estarà presidit per l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i hi participaran també el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats Bartrina; la periodista Carme Martínez Palomé; la president de l’associació Amics de la UNESCO de Girona, M. Dolors Reig, i membres de la família Feliu-Vidal, promotors, juntament amb l’Ajuntament, de la creació d’aquesta peça. Després de l’homenatge, hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona.

L’obra està ubicada al passeig de Francina Boris i Codina, vial dedicat a la locutora gironina i promotora de la sardana a les escoles, que es va inaugurar el maig del 2021. 

“Des de l’Ajuntament seguim apostant per ampliar els noms de dones referents de la nostra ciutat al nomenclàtor i amb representacions artístiques que doten de valor afegit i de significació la via pública. Amb aquesta escultura fem un homenatge a la figura de la Francina Boris com a referent del periodisme gironí”, ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

“Una de les prioritats de l'Àrea de Cultura ha estat i és potenciar el nostre patrimoni, amb les escultures com a element protagonista. En aquest sentit, en pocs temps haurem inaugurat tres escultures i també vam aprovar un pla per millorar-ne la conservació. La de Francina Boris a Domeny és un homenatge imprescindible per una dona de ràdio, de sardanes i de cultura”, ha subratllat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats Bartrina.

L’estàtua representa una figura femenina, portadora i oferent, que regala simbòlicament l'esperit de la comunicació a la ciutat de Girona. El cap s'adorna amb un tocat de cablejat que emula les connexions i una ràdio. La mà esquerra es recolza sobre la faldilla i hi duu un micròfon que emet les ones radiofòniques sobre la vestimenta. Al voltant de la peanya s'hi representen en baix relleu les figures esquematitzades d’uns nens agafats de les mans fent rotllana en honor a la sardana i en reconeixement de totes les colles sardanistes. De format circular, en el capçal hi ha la llegenda: “A Na Francina Boris i Codina 1915-2013, locutora de ràdio i promotora de la sardana a les escoles.”

El motiu de la commemoració és visibilitzar la tasca de Francina Boris i Codina com a pionera del món de la ràdio i de la promoció de la sardana. La Francina, dona enèrgica, decidida i valenta, ha estat una institució en si mateixa, respectada i valorada per tothom i molt especialment pels gironins. Va contribuir poderosament des de la ràdio a promoure la llengua catalana i les seves dues grans passions: la sardana i la ciutat de Girona. Locutora prolífica va fer tota mena de programes, entrevistes, festivals, connexions en directe, actes benèfics, i un llarg etcètera d'hores dedicades a la ràdio i a la sardana. 

L’autora

Maria Àngels Feliu Feliu va néixer a Girona l’any 1953. Als catorze anys rep les primeres classes de pintura de Rosa Ferrer. Després, passa a estudiar a l'antiga escola de Belles Arts de Girona. Anys més tard, entra com a alumna al taller de Domènec Fita. A partir del 1983 comença els seus estudis a l'escola EINA de Barcelona. Allà coneix Sam Abams i forma part d'un grup especialitzat en dibuix botànic. Acaba especialitzant-se en pintura. El 1985 instal·la el taller a Girona on imparteix classes per a infants al Taller d'Art i per a adults a tallers alternatius. La seva obra pictòrica té reminiscències de l'art grec i s’inspira en la cultura mediterrània. En la seva obra són presents els paisatges urbans i té especial predilecció pel retrat.

Tornar