Notícies | Oficina de Comunicació
"L'escola pública de Girona", una mirada a la història de l'educació de la mà de Xavier Carmaniu
Com cada any per Fires, aquesta tarda es presentarà un nou llibre sobre la ciutat.
L'Ajuntament de Girona presentarà aquesta tarda, a les 19 h, un nou volum sobre la ciutat en el marc de les Fires de Sant Narcís 2024. Es tracta del llibre L'escola pública a Girona, de Xavier Carmaniu Mainadé, que relata els orígens del sistema escolar públic de Girona. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Lluís Esteve Casellas Serra, juntament amb l'autor del llibre, intervindran en la presentació al Saló de Descans del Teatre Municipal.
El llibre explica com ha estat anar a l'escola a Girona al llarg de dos mil anys. El volum està dividit en cinc moments històrics: les primeres escoles (època romana, edat mitjana i moderna), la transició cap a un sistema educatiu públic de qualitat (de la llei Moyano a la 2a República), la Segona República, el franquisme i la transició i democràcia.
Al llibre es posa especial atenció en els canvis que van produir-se a partir de les darreries del segle XVIII, les iniciatives que es van portar a terme durant el segle XIX i, sobretot, el gran moviment de renovació pedagògica del segle XX. En aquella etapa, Girona i els seus mestres van tenir un paper molt rellevant més enllà de l'àmbit municipal, especialment durant la Segona República, quan es va viure l'edat d'or del magisteri; una època daurada que des de la Transició, una vegada superada la llarga nit de l'escola franquista, s'intenta recuperar al mateix temps que es fa front als nous reptes que planteja el segle XXI.
L'autor
Xavier Carmaniu Mainadé (Girona, 1975) va estudiar EGB a l'Escola Annexa, BUP i COU a l'Institut Jaume Vicens Vives i la carrera d'Història a la Universitat de Girona. A la UdG també va obtenir el títol de doctor amb una tesi dedicada a la figura del pedagog, geògraf i polític republicà Miquel Santaló Parvorell.
En l'àmbit professional combina la docència a l'Escola Superior d'Arxivística (ESAGED) de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la divulgació a través dels mitjans de comunicació. En aquests moments col·labora al Diari de Girona, SER Catalunya i Televisió de Catalunya. Anteriorment ha treballat en altres mitjans, i entre els projectes passats destaquen els programes de divulgació per Televisió de Girona anomenats L'Espiral de la Història i Girona desapercebuda.
Pel que fa als seus llibres, destaquen Miquel Santaló, el republicà total; Carles Rahola, l'home civilitzat; Girona era Sant Gregori; Germans Sàbat, 50 anys; Història amb pilotes i Si el timbaler del Bruc...