Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L'Ajuntament de Girona rep en cessió de comodat l'escultura "Retrat de Miquel Oliva Vilar", de Ricard Guinó

La peça, cedida per la Diputació de Girona, s'incorporarà a l'exposició permanent del Museu d'Història de Girona.

Imatge de la presentació d’aquesta tarda. D’esquerra a dreta, la vicepresidenta de la Diputació de Girona, Gemma Geis i Carreras; Isabel Oliva; la directora del Museu d’Història de Girona, Sílvia Planas Marcè; la directora del Museu d’Art de Girona, Carme Clusellas, i la regidora d’Hisenda i Convivència i Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu Gifre.

L'Ajuntament de Girona ha rebut en cessió de comodat per part de la Diputació de Girona l'escultura Retrat de Miquel Oliva Vilar, realitzada entre els anys 1907 i 1910 per l'artista gironí Ricard Guinó i Boix (1890-1973). Aquesta tarda, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis i Carreras; la directora del Museu d'Art de Girona, Carme Clusellas, i la cedent i propietària inicial de l'obra, Isabel Oliva, han presentat l'escultura en un acte al Museu d'Història de Girona, on s'exposarà a partir d'ara. 

"Com a Ajuntament, rebre una obra d'un gironí il·lustre dedicada a un altre gironí il·lustre és tot un orgull. Amb aquest Retrat de Miquel Oliva, el Museu d'Història de Girona continua ampliant la seva col·lecció Ricard Guinó per poder-la oferir al públic i reivindicar així aquestes dues figures artístiques de casa nostra", ha destacat l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar. 

La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis i Carreras, per la seva banda, ha explicat que "aquesta cessió de la Diputació no només complirà el desig d'Isabel Oliva, sinó que permetrà posar molt més de relleu la figura del seu oncle-avi, molt reconegut pel seus contemporanis i crítics posteriors per l'elevada qualitat de la seva tasca com a concertista de piano i docent a Girona. I, per descomptat, també servirà per continuar enriquint la col·lecció d'obres de Ricard Guinó, que és molt rellevant per a la història de l'art en l'àmbit europeu". 

En concret, l'escultura Retrat de Miquel Oliva Vilar, modelada en guix i procedent del Museu d'Art de Girona, s'incorporarà a la col·lecció "Ricard Guinó" que custodia el Museu d'Història de Girona. L'artista Ricard Guinó, instal·lat a París a partir dels anys 20 del s. XX, va ser ajudant i col·laborador del pintor Auguste Renoir, i coautor de les seves escultures. La importància de la peça que rep el Museu rau en el fet que es tracta d'una obra realitzada durant la primera etapa artística de l'escultor a la ciutat. 

A partir d'ara, la peça s'afegeix a la cessió que ja va fer la família De Palol el 2014 de l'escultura que representa el poeta Miquel de Palol, obra igualment de Ricard Guinó, i que van donar a la ciutat Maria de Palol i el seu nebot, Miquel de Palol, a través del Museu. En el conjunt d'obres de què disposa l'equipament cultural gironí també s'hi inclouen quatre dibuixos a tinta, carbó i llapis que l'Ajuntament de Girona va rebre de la vídua de Michel Guinó, Corinne Guinó, el mes de setembre de 2023, i altres escultures procedents de l'Escola de Belles Arts de Girona, que formen part del fons municipal. 

Cal destacar que l'impuls que ha fet possible la cessió de l'escultura al Museu d'Història de Girona l'ha donat la poeta gironina Isabel Oliva i Prat, neboda de Miquel Oliva, qui ha manifestat en nombroses ocasions la voluntat que la peça s'incorporés al fons d'art del Museu amb l'objectiu que pugui ser exhibida al costat d'altres obres de Guinó. 

Aquesta nova incorporació completarà el relat històric i cultural que es desprèn de les obres d'art exposades al Museu d'Història de Girona. A través de les obres, les persones visitants poden fer una reflexió i ampliar el coneixement entorn d'un moment d'efervescència intel·lectual a Girona que va ser possible gràcies, precisament, a personalitats com Miquel Oliva i Vilar. 

Miquel Oliva i Vilar va ser pianista, músic i compositor gironí. També va exercir de docent de l'Orquestra de la Diputació i de l'hospici i va participar en grups d'intèrprets com Quinteto Artísico Gerundense, Quintet Català o Trio Gerió, al costat de músics com Sants Sagrera i Rafel Serra. Va formar part del grup d'artistes, intel·lectuals i homes de lletres modernistes de la Societat Athenea de Girona, del qual també formaven part Bertrana, De Palol, Masó, Rahola i Montsalvatge. Aquest fet justifica que ara s'incorpori el seu retrat a les sales permanents del Museu d'Història de Girona. Específicament, a l'espai dedicat a la Girona Modernista i Noucentista, que està situat al tercer pis, on acompanyarà les altres escultures de Ricard Guinó que ja hi tenen un lloc destacat.

Tornar