Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona i Berga programen una vintena d’activitats aquesta tardor per commemorar els 50 anys de la mort d’Aurora Bertrana 

Les propostes, que tindran lloc entre els mesos de setembre i novembre, tenen com a objectiu posar en valor la figura i l’obra de l’escriptora.

Les ciutats de Girona i Berga han programat conjuntament una vintena d’activitats al llarg d’aquesta tardor per tal de commemorar els 50 anys de la mort d’Aurora Bertrana. Les propostes, que tindran lloc entre els mesos de setembre i novembre, tenen com a objectiu posar en valor la figura i l’obra de l’escriptora que va néixer a Girona el 1892 i va morir a Berga el 1974. Aquest migdia, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina; el cap del Servei de Biblioteques de l’Ajuntament de Girona, Artur Iscla; la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga, i la segona tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Culturals de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez, han presentat la programació d’actes definitiva coincidint amb la data de la mort de l’escriptora. 

“La figura d’Aurora Bertrana és la d'una personalitat especial que és capaç d’unir dues ciutats de forma molt fàcil, en un mateix homenatge. Es presenta una tardor farcida de propostes que no només tenen sentit com a commemoració, sinó que tenen sentit per si mateixes, que aporten una qualitat cultural, històrica i artística d’especial rellevància a Girona i Berga”, ha destacat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar.

En el cas del tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina, aquest ha explicat que “Aurora Bertrana no només és una de les autores més prolífiques de la narrativa catalana contemporània, sinó que també és un símbol dels valors de la llibertat, la justícia i la igualtat. Amb aquest programa d'activitats volem homenatjar la seva figura i posar en valor la gran herència que ens ha deixat”. 

Per la seva banda, la segona tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Culturals de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez, ha ressaltat que “des de Berga estem contents de poder col·laborar conjuntament amb l'Ajuntament de Girona a l'hora de dur a terme una programació que per nosaltres és d'allò més important. A Berga tenim la sort de tenir Aurora Bertrana enterrada al municipi, però més enllà d'això tenim la tasca d'homenatjar l'escriptora com cal. En aquest sentit, valorem l'impuls i la tasca de la Fundació Prudenci Bertrana a l'hora de posar en relleu la figura i el llegat d'Aurora Bertrana en diversos àmbits”.

El conjunt d’activitats s’ha distribuït entre les dues ciutats i s’ha agrupat sota una única imatge gràfica dissenyada per a l’ocasió i que es titula: “Recordant Aurora Bertrana. Girona 1892-Berga 1974. 50è aniversari de la seva mort”.

A Girona, la programació arrencarà el dia 14 de setembre i inclourà rutes literàries, xerrades o exposicions, entre altres propostes. Una de les activitats destacades serà l’execució de dues conferències promogudes per l’Escola Municipal d’Humanitats i el Museu d’Història de Girona, que aprofundiran sobre les diferents facetes artístiques i intel·lectuals d’Aurora Bertrana i Salazar. La primera tractarà sobre l’univers literari de Bertrana i, l’altra, sobre la faceta de l’autora com a política, música, feminista i escriptora. Les conferències tindran lloc els dies 16 d’octubre i 15 de novembre, i aniran a càrrec de la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga, i de la historiadora en literatura i estudiosa de la vida i l’obra d’Aurora Bertrana Neus Real, respectivament.

Precisament la Fundació Prudenci Bertrana participarà també en els actes amb la realització d’un itinerari literari; d’una lectura dramatitzada, i la presentació d’una mostra pictòrica de Cati Salazar sobre Marroc, així com amb l’organització dels Premis Literaris de Girona en el marc de la Nit dels Bertrana.

A banda, durant les Fires de Sant Narcís tindrà lloc la lectura de textos “Aurora Bertrana i les Fires” a la Sala La Planeta, una activitat que s’emmarca dins la Proposta de Poesia dels Premis Just Casero. Finalment, tant les biblioteques de la ciutat com el Museu d’Història de Girona acolliran diverses iniciatives. En concret, realització d’un club de lectura sobre l’escriptora o la tertúlia “Editar Aurora Bertrana”, totes dues activitats a la Biblioteca Salvador Allende, i una ruta pel Museu a través de l’obra i la vida d’Aurora Bertrana, que tancarà la programació a Girona.

A Berga, el gruix de les activitats començarà el 12 de setembre amb l’exposició “Aurora Bertrana: el virus de l’aventura”. La programació també inclourà un club de lectura sobre un dels llibres de l’escriptora; la xerrada “Aurora Bertrana i el Lyceum Club” i dues visites guiades al cementiri de Berga, on hi ha la tomba d’Aurora Bertrana, que es faran en el marc del programa “Trilogia de la Mort”.

Clouran el seguit de propostes a la capital berguedana la presentació del llibre Aurora Bertrana. Partidària de la vida, obra de Mariàngela Vilallonga, i l’acte institucional d’homenatge a Aurora Bertrana del dissabte 9 de novembre, a les 12.30 h, al cementiri municipal de Berga.

Aurora Bertrana (Girona, 1892 – Berga, 1974)

Aurora Bertrana va néixer a Girona el 1892 i va morir a Berga el 1974. Bertrana va ser una dona culta, independent, aventurera, que qüestionava els convencionalismes de la seva època i que va viure més enllà dels paràmetres socialment establerts. Cultivant diverses facetes en l’àmbit de la cultura i la societat, la seva personalitat polièdrica i avançada al seu temps fan d’Aurora Bertrana una figura única.

Darrere seu deixa una personalitat insòlita en les lletres catalanes: figura intel·lectual pública en l'època de la República, el seu caràcter cosmopolita i les seves reflexions allunyades de la moral imperant van escandalitzar la societat del moment. La seva originalitat rau també en el cultiu de gèneres com la literatura de viatges o la magna obra memorialística amb què conclou la seva bibliografia.

Programació d'activitats a www.girona.cat/aurorabertrana i al tríptic següent:

Tríptic de la programació
Tornar