Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La Policia Municipal de Girona realitza un curs d’educació canina per facilitar la rehabilitació i reinserció de menors que tenen una mesura judicial imposada

Es tracta del projecte “KANèctat” que té per objectiu que els tres joves que hi participen aprenguin valors socials. El programa consta de 10 sessions de 2 hores cadascuna impartit per un agent de la Unitat Canina. Es treballa amb gossos del Centre d’Acollida d’Animals de Girona, els quals gràcies a aquest projecte reben atenció i entrenament i milloren les seves habilitats per poder ser adoptats

Imatges del curs

La Policia Municipal de Girona està realitzant durant els mesos de maig i juny un curs d’educació canina a menors que tenen una mesura judicial imposada. Es tracta d’un programa pioner que porta per nom “KANèctat” i que ha estat impulsat conjuntament amb l’Equip de Medi Obert de Girona del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és que les persones joves aprenguin valors, com l’empatia, la disciplina, l'esforç i el treball en equip, que els ajudin en el seu creixement personal i contribueixin en la seva rehabilitació i reinserció.

Per tal de millorar la convivència és imprescindible apostar per polítiques que vagin més enllà del simple càstig i que busquin sobretot la reinserció a la societat de les persones que han de complir una mesura judicial. Amb aquesta iniciativa podem facilitar noves oportunitats per a aquests menors i que puguin recuperar els seus projectes de vida dins la societat”, ha destacat la regidora de Convivència i Seguretat i d’Hisenda de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Aliu Gifre. 

El director dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria, Sergi Palomeras, ha explicat que “cal aprofitar les oportunitats que el teixit social ofereix per tal que aquest col·lectiu de joves pugui aprendre i adquirir valors com la constància, el treball en equip, l’esportivitat, la puntualitat i la perseverança i ajudar-los a endreçar la seva vida, els seus comportaments i aconseguir que puguin tenir una nova oportunitat”.

Un total de tres menors participen en el curs especialitzat teòric i pràctic d’educació canina impartit per un agent de la Unitat Canina de la Policia Municipal de Girona. El programa consta de 10 sessions, de 2 hores cadascuna, i té lloc els dimarts al matí al Centre d’Acollida d’Animals municipal i a altres llocs propers. Durant les sessions, els joves aprenen com educar els gossos i com tractar aquests animals.

El programa va dirigit a menors que han de complir amb mesures judicials: llibertat vigilada, hores de tasques socioeducatives o prestació en benefici de la comunitat. Principalment, es tracta de persones amb dificultats de gestió emocional que viuen amb les seves famílies, és a dir, que no estan en un centre de menors. 

A través d’aquest curs es pretén que assimilin habilitats, actituds i valors que els ajudin a millorar el seu autocontrol davant de situacions crítiques, a establir vincles positius amb altres persones i a donar respostes més empàtiques. Es considera que la relació neutra i sense perjudicis que estableixen els gossos amb els joves afavoreix la connexió emocional i fa que puguin parlar d’una manera més còmoda i oberta sobre les seves emocions. A més, la cura de l’animal i la relació que s’estableix en el procés educatiu del gos afavoreix l’assumpció de responsabilitats, així com la connexió empàtica. Tots aquests aspectes permeten als joves millorar les seves habilitats socials.

També es busca apropar la figura de la Policia Municipal a aquest col·lectiu per trencar molts estereotips i creences que tenen sobre els cossos de seguretat. Conèixer les seves funcions i responsabilitats ajuda els menors a entendre la manera de fer d’aquest cos, a adquirir una nova visió i a crear una nova manera de relacionar-se basada en el respecte.

D’altra banda, els gossos que participen en el curs estan al Centre d’Acollida d’Animals de Girona. Gràcies a aquest projecte reben atenció, entrenament i socialització, la qual cosa millora les seves possibilitats d'adopció i el seu benestar general. Aquesta dinàmica, doncs, crea un entorn de benefici mutu que promou la recuperació dels joves i millora la qualitat de vida dels gossos que estan a la protectora.

Tornar