Header: Oficina de Comunicació

Oficina de Comunicació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya inauguren els actes del 180è aniversari del parc de Bombers de Girona

Aquest matí, el consistori ha acollit la lectura del pregó que dona el tret de sortida a les activitats commemoratives previstes durant el 2024

Fotografies de l'acte inaugural

L’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya han inaugurat avui els actes del 180è aniversari del Parc de Bombers de Girona. Aquest matí, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena i Garcia, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, han presidit l’acte de lectura del pregó institucional que dona el tret de sortida a les activitats commemoratives previstes durant el 2024. 

A l’esdeveniment, que ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament, hi han acudit també nombroses autoritats. Per part del consistori hi han assistit la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica del consistori, Gemma Geis i Carreras; el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats i Bartrina; la tinenta d'alcaldia i regidora de Servei a les Persones i de Llengua Catalana, Núria Riquelme i Zurita; la regidora d’Hisenda i de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu Gifre; la regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez i Villagrasa; el regidor d’Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí i Arderiu, i el regidor d’Esports i Joventut, Àdam Bertran i Martínez.

El pregó ha anat a càrrec del polític Joan Vidal i Gayolà, que va estar al capdavant de la reorganització dels Bombers. En un primer moment, com a president de la Diputació, va gestionar la cessió del servei de Bombers des de l’Ajuntament i, uns mesos després, ja el 1980, va ser el conseller de Governació de la Generalitat que va negociar el traspàs de competències en prevenció extinció d’incendis i salvaments al Govern català des de les quatre diputacions provincials.

Durant el seu parlament, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, ha donat la benvinguda a l’acte i ha remarcat que “des de l'Ajuntament de Girona no podem fer res més que agrair la tasca incansable dels Bombers al llarg d'aquests 180 anys. Si Girona avui és la ciutat que tots coneixem i estimem és gràcies a la gent que l'ha construït, però també gràcies a la gent que l'ha preservat, i els Bombers d'això en són protagonistes”.

En el transcurs de la seva intervenció, el conseller Elena ha valorat el significat d’aquests actes “perquè són un reconeixement a les persones que ha estat al peu del canó durant anys”. El titular d’Interior ha manifestat que “el cos de Bombers ha iniciat una nova etapa i un ressorgiment després d’anys molt difícils i d’un estancament”. En aquest sentit, segons el conseller per mantenir aquesta aposta pel cos de Bombers “és imprescindible posar-hi més recursos, tant humans com mitjans i vehicles”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha explicat que “sota l’empara de les institucions aquí representades, Girona i els municipis que l’envolten han tingut durant 180 anys un cos de Bombers donant servei a la ciutadania. Tots els que formeu o heu format part d’aquest parc, i també els de la resta del territori, exhibiu una vocació de servei, responsabilitat i compromís exemplars, i us ho hem d’agrair”.

El pregoner de l’aniversari, Joan Vidal i Gayolà, ha remarcat que “als anys 70, a Girona ja hi havia incendis sense control, com per exemple l’incendi de Cadiretes, i no teníem recursos per fer-hi front, ja que depeníem del material dels parcs urbans. El punt d’inflexió va ser l’incendi de Los Pinares de Lloret de Mar el 1979, on van morir 21 persones. Jo era president de la Diputació i hi va haver una gran commoció. Només llavors, aprofitant que havien vingut autoritats a l’Estat espanyol, vam aconseguir dos bombarders per a l’aeroport de Girona”.

També hi ha intervingut el cap del Parc de Bombers de Girona, Miquel Trulls, qui ha agraït el suport de les tres institucions participants i la presència de totes les persones assistents.

Finalment, Xevi Vilardell, bomber de Girona i membre de la comissió organitzadora dels actes commemoratius, ha recordat que l’objectiu de la celebració, que s’allargarà fins a desembre, és “recuperar la memòria històrica del nostre cos i, per tant, de la nostra ciutat i de la rodalia i fer més proper, obert i conegut el Parc de Bombers de Girona i la nostra tasca de servei cap a la ciutadania”. 

En aquest sentit, al llarg d’aquest any, Girona acollirà diverses activitats. La programació d’actes inclourà l’edició del Llibre dels 180 anys dels bombers de la ciutat de Girona, en col·laboració amb el periodista i escriptor Víctor Gay; un vídeo divulgatiu basat en entrevistes a bombers actius i jubilats, i a familiars de bombers que havien format part del cos; una doble exposició sobre la història dels Bombers de Girona i sobre el 40è aniversari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), o la restauració i presentació de l’antic camió del cos de bombers MAGIRUS. 

A més, el proper 22 de març, també amb motiu de l'aniversari, es farà coincidir a Girona el lliurament de les medalles que el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya dona als Bombers amb 25, 30 i 35 anys de servei i de les medalles meritòries en actes de servei. A banda, la ciutat acollirà com cada any la jornada “Els bombers i les bomberes t'acompanyen a donar sang” (16 de març); la prova solidària “Cursa dels Bombers de Girona” (15 de setembre) i la presentació del calendari solidari “Bombers amb Causa”, durant la qual es farà la donació del xec dels beneficis obtinguts amb el calendari del 2024, que es destinen a l'Obra Social Sant Joan de Déu, i es farà públic el calendari del 2025.

Les propostes acabaran a finals d’any amb dos actes pensats per als més menuts i menudes. Per un costat, es farà una jornada de portes obertes al Parc de Bombers de Girona amb tot un seguit d'activitats perquè els nens i nenes es puguin sentir bombers o bomberes per un dia. Per l’altre costat, el cos participarà com és habitual al parc infantil i juvenil de Nadal del Lleuresport del GEIEG.

Tornar