Notícies | Oficina de Foment de les Arts (OFA)
PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i entorn territorial
El Modern acull el taller d’escaneig 3D del programa Giravolt
L’activitat va reunir més de 30 professionals del sector patrimonial i cultural
El dia 21 de juny es va celebrar un taller d’escaneig 3D d’objectes i edificis mitjançant tècniques fotogramètriques i escanejos 3D per làser. En total van participar més de 30 professionals d’arreu del territori gironí, representant diverses disciplines on l’escaneig 3D pot devanir una eina de gran utilitat: patrimoni, gestió cultural, museus, arquitectura, arqueologia, modelització 3D o arqueologia, entre d’altres.
La jornada va ser impartida per l’equip tècnic del Programa Giravolt de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya.
l programa Giravolt és un projecte integral que promociona l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D dins del sector del patrimoni cultural català:
- Introduir l’ús de la tecnologia 3D dins del sector del patrimoni cultural català.
- Crear un corpus digital a Internet ric i divers que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català.
- Establir els estàndards d’aplicació 3D de referència dins del sector.
- Atraure la mirada internacional cap al patrimoni català.
- Promoure la utilització dels models 3D en l’ensenyament i en les noves propostes artístiques i científiques.
- Liderar el programa d’escaneig digital del sector cultural de Catalunya col·laborant amb les iniciatives existents.
- Impulsar la creació d’un clúster professional d’empreses i institucions de patrimoni i 3D.
- Documentar l’estat actual dels monuments de la Generalitat de Catalunya.
Durant la sessió es va digitalitzar una part del claustre del Centre Cultural la Mercè mitjançant un escàner làser, el qual va generar un núvol de punts de tot l’espai en qüestió de segons. D’altra banda, al plató audiovisual de El Modern, es va realitzar una sessió pràctica i informativa de fotogrametria, on es va digitalitzar una peça del Museu d’Art de Girona i una escultura del Centre Cultura la Mercè. Les tècniques de digitalització esdevenen una eina fonamental per a la conservació, documentació i dinamització de les col·leccions museístiques i per a la gestió dels béns d’interès cultural. Pots veure el videoresum de la jornada a aquest enllaç.
Aquesta formació va ser organitzada per l’Oficina de Foment de les Arts de l’Ajuntament de Girona, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, en el marc del programa Giravolt de foment de les tecnologies 3D en el sector del patrimoni i del Programa d'impuls a la creació digital i Multimèdia 2022-2023 de l'Ajuntament de Girona.
L’activitat va comptar amb el suport del El PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial és un projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25% per la Diputació de Girona.
Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.