Projecte GiroNat
GiroNat
Gir cap a la renaturalització per a una Girona més resilient i saludable
GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d'un GIR de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable.
El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadors, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura:
- GIR estratègic en la planificació urbana, dotant la ciutat de la seva primera Estratègia Integral de Renaturalització, que projecti el full de ruta i actuacions a implantar a curt i llarg termini.
- GIR cap a la natura incrementant, millorant i connectant la infraestructura verda i blava per potenciar una distribució uniforme dels serveis ecosistèmics.
- GIR cap a la resiliència, apostant per la millora contínua de les polítiques ambientals municipals integrant de forma transversal les solucions basades en la natura (SBN).
- GIR cap a la salut preventiva, impulsant una ciutat més habitable i la infraestructura natural com a actiu de salut.
- GIR cap a la transformació social, garantint l'accés i l'ús de la natura a tota la ciutadania i contribuint a una ciutat més sensibilitzada i justa socialment i ambiental.
- GIR cap a la innovació, apostant per la cogeneració de coneixement, governança compartida, la incorporació de millors pràctiques i el foment de la transferibilitat i la replicabilitat de resultat.
Marc del projecte
El Pla de recuperació per a Europa té per objectiu transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. Amb aquesta finalitat, les institucions europees han creat l'instrument NextGenerationEU (NGEU), amb 750.000 milions d'euros, per finançar projectes transformadors.
El Pla Next Generation EU (NGEU) està format per dos instruments financers: el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i el REACT-EU, complementaris a la resta de recursos previstos en el pressupost de la UE.
GiroNat (Gir cap a la reNaturalització per una Girona més resilient i saludable - C190) s'emmarca en el Component 4 - Conservació i restauració d'ecosistemes i la seva biodiversitat, Palanca 2 - Infraestructures i ecosistemes resilients, C4.I3 - Restaucació d'ecosistemes i infraestructura verda del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).
Formen part com a socis de GiroNat: l'Associació La Sorellona, la Universitat de Girona, l'Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO/Birdlife (Societat Espanyola d'Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l'Aigua (ICRA).
Dades del projecte
Import del projecte: El cost del projecte ascendeix fins als 3.203.507,14 euros. El projecte GiroNat està cofinançat per la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unión Europea – NextGenerationEU, en un 95%.
Període d'execució del projecte: fins al 31 de desembre de 2025
Seguiment del projecte
En el següent enllaç podeu consultar els plans i estudis, les actuacions concretes i les propostes de sensibilització i activitats de lleure relacionades.