Notícies | Cultura popular, festes i tradicions de Girona
Girona presenta la Mosqueta, un còctel sense alcohol que vol convertir-se en un element significatiu de les Fires
Aquesta és una de les mesures que es posarà en marxa aquesta festa major per unes Fires segures, lliures i inclusives. Durant les Fires s’impulsarà Dinder Club, la primera aplicació del món de cites i plans per a persones amb discapacitat intel·lectual. Des del Punt de Salut Jove es realitzaran testos a les begudes per prevenir una intoxicació quan algú sospiti que la seva beguda ha estat adulterada a través de les polseres sentinella.
La ciutat de Girona ha presentat avui la Mosqueta, un còctel sense alcohol que vol convertir-se en un element significatiu de les Fires de Sant Narcís. Aquesta és una de les mesures que es posarà en marxa aquesta festa major per unes Fires segures, lliures i inclusives. Una altra de les accions que es duran a terme és l’impuls al territori de Dinder Club, la primera aplicació del món que ofereix cites i plans per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Aquest migdia, la regidora de Benestar Ecomocional i de Salut de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Bosch Agustí; el tècnic de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Girona, Sergi Garcia Casas; el CEO de Dinder Club, Max Roures, i el project Manager de Dinder Club, Borja Bosch, han presentat les propostes.
“Girona és una ciutat que aspira a un futur amb el benestar emocional de la ciutadania al centre, i aquestes Fires són una oportunitat per avançar en aquest àmbit. El còctel la Mosqueta és un element que busca incentivar un consum responsable, una alternativa per gaudir de la festa de manera segura, saludable i responsable. Així mateix, les polseres sentinella són una eina més per protegir-se d'una possible adulteració a la beguda que dóna més seguretat. I la plataforma Dinder Club, una iniciativa que ens anima a conèixer-nos i crear noves connexions en un entorn segur", ha destacat la regidora Sílvia Bosch Agustí.
Per una banda, gràcies a la col·laboració de l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, s’ha elaborat un còctel sense alcohol que es vendrà a les barraques durant les Fires. Aquesta beguda, anomenada Mosqueta, és de fàcil elaboració i es vol convertir en un element significatiu de les festes. S’acompanyarà la iniciativa amb un obsequi que es regalarà a les primeres persones que la consumeixin, fins a exhaurir existències. El còctel tindrà un preu inferior al dels seus homòlegs amb alcohol. La voluntat de la proposta és incentivar un consum responsable i reduir la ingesta d’alcohol en aquest espai, principalment entre el jovent.
Per l’altra banda, enguany, des del Punt Jove de Salut es faran testos a les begudes per prevenir una intoxicació quan algú sospiti que la seva beguda ha estat adulterada de manera fraudulenta, a través de les anomenades polseres sentinella, les quals contenen una tira reactiva que detecta fins a 22 tipus de drogues a les begudes i un codi QR per interpretar els resultats. Aquestes polseres no seran de lliure distribució, sinó que es faran els testos des del Punt de Salut Jove, i només en cas de sospita.
Finalment, i per tal de fer unes Fires més inclusives per a tothom, es presentarà l'aplicació Dinder Club. Es tracta de la primera app del món que ofereix cites i plans per a persones amb discapacitat intel·lectual. La intenció de Dinder Club és que les persones usuàries puguin establir relacions socials, amistoses i amoroses, fomentant i expandint la seva xarxa de relacions en el seu col·lectiu i assegurant la igualtat de drets. Així doncs, l'app vetlla per potenciar la seva autonomia personal i assegurar el respecte pels drets bàsics universals, contribuint d'aquesta manera a una transformació social. Durant les fires, han organitzat una trobada el diumenge 3 de novembre per anar al concert de tarda de Miki Nuñez.
Punt de Salut Jove
Com en altres edicions, a l’esplanada de la Copa s’instal·larà el Punt de Salut Jove. Des d’aquesta carpa, es difondrà informació sobre consums, sexualitat i altres temes de salut. Serà gestionat pel projecte Som.NIT de Creu Roja Joventut. Alhora, es facilitaran preservatius gratuïts i es podrà usar el test d’alcoholímetre per valorar si s’està en condicions de conduir. A més, el personal del Punt de Salut Jove voltarà per l’esplanada de la Copa per oferir ajuda a qualsevol persona que la necessiti.
L'Ajuntament segueix compromès amb la sensibilització i la prevenció del consum de substàncies, i en aquest sentit, s’ha creat un nou cartell preventiu amb la col·laboració de l’alumnat del Batxillerat Artístic de l’Institut Sobrequés. El treball guanyador ha estat dissenyat per l’alumna Júlia Isern Cos. El cartell s’ha col·locat a les marquesines dels autobusos de la ciutat, es repartirà als centres educatius i altres espais municipals, i serà la imatge de fullets informatius sobre el consum de substàncies.
Punts liles
Un any més, l’esplanada de la Copa comptarà amb un Punt Lila, una carpa des d’on es difondrà informació, assessorament, atenció i denúncia davant d’agressions masclistes i LGTBI-fòbiques. Serà gestionat per la Cooperativa Doble Via i estarà operatiu a l’espai de barraques durant 7 nits, de 22.30 a 5 h.
Per últim, hi haurà l’Espai Calma des del 29 d’octubre fins al 3 de novembre, de 10 a 20 h. Aquest espai, situat al Palau Firal, és una iniciativa iniciada l’any passat que ofereix un entorn tranquil i lliure d'interferències sensorials per a persones neurodiverses durant les Fires, especialment per aquelles amb trastorn de l'espectre autista (TEA). El servei busca millorar l'experiència d'aquestes persones en un entorn festiu i donar visibilitat al TEA.
Aquestes mesures s’emmarquen dins el programa "Nits de Qualitat" de la Generalitat de Catalunya, el qual inclou una sèrie d’accions per obtenir el distintiu “Q de Festa”. L’any passat, les Fires de Sant Narcís ja van obtenir aquest reconeixement.