Header: Cultura popular, festes i tradicions

Cultura popular, festes i tradicions

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Comença la 69a edició de “Girona, Temps de Flors” amb 137 projectes florals repartits en 109 espais

L’Ajuntament de Girona ha donat el tret de sortida a l’esdeveniment amb la descoberta de la placa dels jardins de Josep Tarrés i Fontan, membre fundador de la mostra floral. L’exposició arriba a 16 barris i, com a novetat, l’horari d’exposició és cada dia de les 9.30 a les 21 h

Imatges de la descoberta de la placa

Girona, Temps de Flors” arrenca avui la 69a edició amb 137 projectes repartits en 109 espais que es podran visitar fins al 19 de maig. L’Ajuntament de Girona ha donat el tret de sortida a la mostra floral aquest matí amb la descoberta de la placa dels jardins de Josep Tarrés i Fontan, impulsor de la recuperació del Call de Girona i membre fundador de “Girona, Temps de Flors”. L’acte ha estat encapçalat per l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras. Tot seguit ha tingut lloc un recorregut per alguns dels projectes de l’exposició floral. Hi ha assistit també la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i diversos regidors i regidores de l’Ajuntament de Girona, a més d’altres autoritats i ciutadania a títol individual.

“No hi ha millor dia per descobrir aquesta placa en honor a Josep Tarrés que en aquest inici de Temps de Flors, un certamen que neix de les persones, dels gironins i les gironines, i de la feina de desenes d’entitats i associacions”, ha afirmat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar. 

Aquest 2024, “Girona, Temps de Flors” arriba a 16 barris i, com a novetat, l’horari d’exposició és cada dia de les 9.30 a les 21 h. El canvi ve motivat pels hàbits de visita de l’esdeveniment que s’han observat els últims anys. L’horari s’allargarà fins a les 24 h els dos dissabtes i el dimecres 15 de maig dins l’especial Flors de Nit. 
 
“Temps de Flors és una oportunitat per a conscienciar-nos sobre la importància de cuidar el medi ambient. Les flors que decoren la nostra ciutat ens recorden la bellesa i la fragilitat del nostre planeta. Hem de ser responsables i actuar per a protegir-lo. Animo a tothom a omplir els carrers i places de Girona durant els propers dies i a gaudir dels muntatges florals i de la màgia d'aquesta festa tan especial”, ha explicat la vicealcaldessa Gemma Geis i Carreras. 

Enguany, destaquen nous espais com el pati gòtic de la casa Solterra, al camí de la reina Ermessenda, les voltes de la Rambla, al carrer de l’Argenteria, el jardí del Casino de Girona i la Casa de les Arts de Mas Ramada. Respecte a les últimes edicions, es reobren indrets com la Casa Cúndaro, la Torre Gironella, el Palau de Caramany i l’església de Sant Martí Sacosta.
 
La cultura popular té un paper especial aquest any a l’esdeveniment, ja que els projectes florals del pati de les Magnòlies, de la plaça del Vi, de la casa Solterra, de la rotonda del Rellotge i del carrer de l’Argenteria giren sobre aquesta temàtica. A més, al camí de la reina Ermessenda, paral·lel al riu Galligants, hi ha una exposició sobre les males herbes per tal de posar en valor aquestes plantes.
 
El vessant social també té el seu espai i, per segon any, hi ha projectes que han portat a terme diferents entitats socials. Enguany, aquests projectes es podran veure a l’avinguda de Ramon Folch.
 
La mostra s’ha adaptat a la sequera. En aquest sentit, s’ha posat un èmfasi especial en l’elecció de les flors i de les plantes seleccionat aquelles que requereixen menys aigua, les espècies autòctones, les plantes adaptades a climes secs i les flors seques i preservades. A més, no es regarà durant els dies de l’exposició floral, només es va regar ahir durant el muntatge amb aigua provinent de la pluja. També s’ha facilitat una esponja floral especial que garanteix la humitat necessària a la flor perquè es conservi durant cada dia de l’exposició.

 Jardins de Josep Tarrés i Fontan

El tret de sortida de “Girona, Temps de Flors” ha comptat amb la inauguració dels jardins de Josep Tarrés i Fontan. Arran d’una proposta dels Amics del Museu d’Art de Girona i aprovada per la Comissió del Nomenclàtor i pel Ple, l’Ajuntament de Girona ha batejat un espai dels jardins dels Alemanys, a Torre Gironella, amb el nom d’aquest escriptor, poeta i activista cultural que va néixer el 1992 i va morir el 2021 a la ciutat de Girona. 
 
L’acte ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i l’escultora i qui va ser parella de Josep Tarrés, Pia Crozet. L’antropòleg Adrià Roca Schwämmle ha estat l’encarregat de fer la glosa i Sonia Nicolazzi i  Nicolas Alonso han llegit diferents poemes. 
 
Josep Tarrés i Fontan va ser escriptor, poeta i activista cultural. Regentà Isaac el Cec, plataforma des d'on s'impulsà la descoberta del Call Jueu de Girona. L'any 1954 organitzà, juntament amb Maria Cobarsí, Miquel Oliva i altres, la primera edició de l'exposició de flors. El 1984 va rebre el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla. Va presidir l'Associació Jardins Històrics i Paratges Naturals de Girona. El 2004, l'Ajuntament de Girona li va concedir la distinció de Ciutadania, reconeixent el seu compromís cívic. És àmpliament coneguda la seva apassionada admiració pels espais de la Torre Gironella, que recorria sovint mogut per l’interès cap a la seva història i alhora la seva funció urbanística. Va publicar Cinc poetes de Girona, El llibre del Corpus, El poema de Pasqua i El pessebre gòtic de Girona. 

Tornar