Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El Teatre Municipal s’expandeix a diferents barris de la ciutat amb una nova edició de l’Escènit

La programació d’estiu d’enguany inclou 9 espectacles que exploren el circ i la dansa des de diferents estils artístics i mirades contemporànies

Imatge de la roda de premsa

Com cada any, el Teatre Municipal treu la seva programació d’arts escèniques al carrer sota el paraigües Escènit, un cicle d’estiu que s’expandeix pels barris de la ciutat de Girona. La programació d’aquesta edició inclou el treball de 9 companyies i es presenta els dimarts i dijous del 25 de juny al 23 de juliol. 

L’Escènit 2024 explora el circ i la dansa des de diferents estils artístics i mirades contemporànies. Una programació que surt un cop més de les quatre parets del Teatre i s’expandeix per diferents barris de la ciutat amb espectacles al Barri Vell, Sant Daniel, la Devesa, el Mercadal, Taialà i Germans Sàbat.

Aquest matí, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats Bartrina, i la directora d’Arts Escèniques del consistori, Elena Carmona, han presentat la programació d’enguany. “Amb l’Escènit, portem el Teatre Municipal als carrers i places de Girona amb la voluntat d'acostar al màxim la cultura als gironins i gironines”, ha ressaltat el regidor.

El cicle acull companyies locals, catalanes i internacionals i inclou un total de 9 espectacles que es presentaran en set dies. L’Escènit d’enguany compta amb dos dies de doble programació.

Encetarà el cicle un espectacle itinerant de la companyia Circ Pistolet, que posa en valor dos elements bàsics del circ: els cossos en risc i el gaudi popular. Deu acròbates i un músic ens descobriran els barris de Taialà i Germans Sàbat amb humor i proeses acrobàtiques. 

L’Escènit d’enguany compta amb l’estrena del nou espectacle de la funambulista gironina Mariona Moya, La Corcoles, a la plaça de les Botxes, la plaça on històricament s’havien instal·lat els grans circs que havien visitat la ciutat, i on just hi havia volat la coneguda trapezista i referent per l’artista “Pinito del Oro”.

La Companyia de Circ "eia” presenta La Pedra de Fusta, una experiència de circ de petit format que tindrà lloc a Sant Daniel. El col·lectiu neix de la fusió de diversos artistes i s'ha posicionat com una companyia de referència del circ contemporani català, espanyol i europeu. Al cor de les seves creacions hi ha un circ humà, capaç d'evocar la complexitat de les relacions humanes.

El 4 de juliol es podrà gaudir de dos espectacles de dansa a la plaça del Pallol. L'artista argentina Cecilia Colacrai presenta un fragment de R.A.V.E, un espectacle de dansa contemporània al voltant de la idea de límit i final, que convida a reflexionar sobre l'instint i la insistència dels éssers humans per preservar la pròpia espècie. I els germans Víctor i Raúl Pérez Armero s’uneixen per la seva primera creació conjunta, Rel i Grapa, una reivindicació dels orígens amb una mirada contemporània que funciona com a contenidor pel retrobament dels dos artistes. A l’espectacle, la música -tocada en viu- és el detonant d'una dansa on la transformació és clau. 

El 9 de juliol és el torn de la reconeguda companyia belga Be Flat amb Ludo & Arsène, dos personatges que utilitzen l’entorn urbà per barrejar circ acrobàtic amb circ urbà (parkour); i de Losinformalls, una companyia que se salta les normes amb molt d'humor i que ja ha començat a fer forat en l'escena europea. 

La Compagnie Dyptik arriba a Girona amb una dansa hip-hop molt enèrgica, interpretada per sis ballarins i ballarines que experimenten l'alliberament de la ment mitjançant el moviment. L’espectacle de la companyia francesa parla de les fronteres i de la llibertat i ens connecta amb els conflictes polítics i les guerres que estem vivint actualment.

Tanca el cicle el premiat espectacle Ovvio del Kolektiv Lapso Cirk. David Diez (Espanya) i Tomas Vaclavek (Eslovàquia) són dos artistes de circ especialitzats en l'equilibri i la manipulació d’objectes. A Ovvio busquen els límits de l’equilibri entre els seus cossos i les construccions generades per una arquitectura de planxes i barres de fusta.  

L’Escènit d’enguany inclou una masterclass dirigida a professionals del circ que es realitzarà a La Guixera, un espai de circ del Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona (CPCG). El CPCG treballa, des del 2019, per fer créixer el circ en el territori gironí i representar les necessitats dels professionals del sector.

Escènit 2024 és una programació fresca, en clau d’estiu, que persegueix apropar el llenguatge de les arts escèniques a la ciutadania amb una selecció d’espectacles de qualitat i per a tots els públics.

Totes les activitats de l’Escènit són gratuïtes. Podeu consultar tota la informació al web següent: Programació pròpia | Teatre Municipal de Girona.

Dossier de premsa
Tornar