Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Recordant Aurora Bertrana | Cultura

Recordant Aurora Bertrana

50è aniversari de la seva mort

Font: Arxiu Any Bertrana, Institució de les Lletres Catalanes

Girona 1892 – Berga 1974

Les ciutat de Girona i Berga s’uneixen per commemorar la figura i la persona d’Aurora Bertrana en el cinquantè aniversari de la seva mort. Bertrana va ser una dona culta, independent, aventurera, que qüestionava els convencionalismes de la seva època i que va viure més enllà dels paràmetres  socialment  establerts. Cultivant diverses facetes en l’àmbit de la cultura i la societat, la seva personalitat polièdrica i avançada al seu temps, fan d’Aurora Bertrana una figura única. Darrere seu deixa una personalitat insòlita en les lletres catalanes: figura intel·lectual pública en l'època de la República, el seu caràcter cosmopolita i les seves reflexions allunyades de la moral imperant van escandalitzar la societat del moment. La seva originalitat rau també en el cultiu de gèneres com la literatura de viatges o la magna obra memorialística amb què conclou la seva bibliografia.

Recordant Aurora Bertrana - Activitats | Cultura

Una commemoració a dues ciutats

La ciutat que la va veure néixer i la ciutat que la va veure morir, uneixen els seus esforços per poder posar en valor la figura d’Aurora Bertrana.

Girona i Berga organitzen diverses activitats vinculades a la seva figura i a la repercussió que va tenir en aquests territoris però també a tot el país. S’hi han sumat no només els respectius ajuntaments, sinó diverses institucions i entitats que es veuen implicats en el llegat i la figura de Bertrana. La proposta és oberta encara, i és possible que sorgeixin noves col·laboracions al llarg de l’any.

Per a difondre les diverses activitats que es vagin organitzant s’ha creat aquest espai web on, a més d’informació fixa, s’hi podrà trobar l’agenda de les activitats que es vagin organitzant. Es distribuiran elements de difusió a ambdues ciutats com, per exemple, una guia de lectura i també punts de llibre commemoratius. La Institució de les Lletres Catalanes cedeix una exposició sobre Aurora Bertrana que itinerarà per les biblioteques de les dues ciutats entre els mesos de setembre i desembre.

Finalment, el Col·legi de Periodistes en les seves demarcacions de Girona i la Catalunya Central, coorganitzaran un acte divulgatiu sobre Aurora Bertrana.

Cal ressaltar la participació i el paper cohesionador de la Fundació Prudenci Bertrana i de la seva presidenta, Mariàngela Vilallonga, que veurà reflectida la seva presència a ambdues ciutats. A més d’aquestes propostes conjuntes, cada municipi organitzarà diverses propostes específiques.

Girona

Tot i que el gruix de les propostes tindran lloc entre els mesos de setembre i desembre, ja s’han concretat diverses accions de les quals es poden avançar les següents:

  • Una de les activitats fonamentals seran unes Jornades d’estudi i divulgació promogudes per l’Escola Municipal d’Humanitats i el Museu d’Història de Girona. En aquestes es vol aprofundir sobre les diferents facetes artístiques i intel·lectuals d’Aurora Bertrana i Salazar. Es centrarà la jornada en dos eixos: per una banda l’univers literari i per l’altra la repercussió històrica. A realitzar els dies 9 i 10 d’octubre, es convidarà a persones i entitats a debatre sobre la figura d’Aurora Bertrana i la seva rellevància. Es compta amb la presència de Mariàngela Vilallonga, Neus Real i Eva Vázquez.
  • La Fundació Prudenci Bertrana, com no pot ser d’altra manera, participarà activament en els actes amb, entre d’altres propostes, la realització d’una lectura dramatitzada; la presentació d’una mostra pictòrica de Cati Salazar sobre Marroc, evocant el Marroc sensual i fanàtic, així com la presència i el record en el marc dels Premis Literaris de Girona.
  • Per part de les biblioteques de la ciutat, es promouran diverses iniciatives com són: edició d’una Guia de lectura, selecció de fons del qual disposen les biblioteques, realització d’un Club de lectura i distribució de punts de llibre commemoratius.
  • L’Escola Municipal de Música s’uneix a la iniciativa amb la participació dels i les alumnes de l’escola en diverses activitats que s’organitzin amb actuacions de petit format, vinculades a la figura d’Aurora com a intèrpret. Diputació de Girona està treballant en la reedició de les memòries d’Aurora Bertrana a cura d’Adriana Bàrcia i Ester Vinyes-Miralpeix, atès el seu gran interès. És prevista la seva presentació a finals d’aquest any o durant l’inici del 2025.
  • Es preveu també la col·laboració, en algunes activitats, de la Universitat de Girona, que conserva el fons Prudenci i Aurora Bertrana.

Berga

Els actes de commemoració del cinquantè aniversari de la mort d'Aurora Bertrana, es portaran a terme al llarg de tot l'any 2024; es contemplen diverses activitats per aproximar-nos a les diferents facetes de l'autora i a partir del treball en xarxa de les entitats i de diferents àrees i equipaments de la ciutat.

El punt d'inici el posa l'espectacle literari i musical, Les Bertranettes, que s'ha portat a terme el febrer del 2024.

Per una banda, des de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet s'augmentarà el fons de bibliografia de l'autora, es farà una recomanació mensual d'un dels seus llibres, es proposarà un club de lectura sobre un llibre d'Aurora Bertrana que es portarà a terme al setembre.

En el marc dels diferents tipus de visites guiades que s'organitzen al llarg de l'any s'incorporaran diversos aspectes de la vida i obra d'Aurora Bertrana. Des de l'àmbit de la memòria històrica, es realitzaran unes rutes guiades sobre l'exili en les quals es parlarà, entre d'altres, de la figura d'Aurora Bertrana. Dins el cicle 'Berga viu l'estiu' que organitza el Museu Comarcal de Berga i l'Oficina de Turisme, es programaran unes visites guiades sobre l'autora, sota el nom  "Paradís Bertrana". Per altra banda, i en el marc de la Trilogia de la mort, coincidint amb Tots Sants, es realitzaran visites guiades teatralitzades al cementiri de Berga, ja que hi ha la tomba d'Aurora Bertrana.

Des de l'Escola de Música es portarà a terme una xerrada sobre la vida d'Aurora Bertrana, centrada en la faceta musical, dins del Club de música, un espai gratuït de divulgació d'històries de música i músics, i es col·laborarà puntualment amb actuacions musicals a les inauguracions de l'exposició i lectures de textos.

Coincidint amb l'aniversari de la mort de l'autora, a la tardor, es realitzarà una taula rodona per donar a conèixer i debatre sobre alguns aspectes d'Aurora Bertrana, des d'una mirada feminista, i es presentaran algunes de les darreres publicacions de l'autora, com "Partidària de la vida" a cura de Mariàngela Vilallonga.

A banda, s'ha animat a les entitats a fer propostes de divulgació de l'obra literària, xerrades, presentacions de llibres, espectacles, lectures... que anirem concretant els propers mesos. Entre les propostes que s'han anat rebent, el proper mes de març coincidint amb la commemoració del Dia internacional de les dones treballadores, es portarà a terme l'activitat "Retrat d'una dona: AURORA BERTRANA", un concurs participatiu de pintura, de la mà de l'entitat Verdaguer 7.

Agenda Tota | Aurora Bertrana | Cultura

Agenda Aurora Bertrana a Girona

 

Logos Ajuntament Girona + Ajuntament Berga

  • Ajuntament de Girona
  • Ajuntament de Berga