Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Inauguració de l'exposició «Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista» al Bòlit_StNicolau

El divendres 31 de maig, a les 19 h, tindrà lloc la inauguració de l'exposició al Bòlit_StNicolau. L'exposició es podrà visitar fins al 6 d’octubre al Bòlit_StNicolau (Girona) i de l'1 de juny al 22 de setembre a la Sala d'Exposicions l’Escorxador (Figueres).

El Bòlit, Centre d’Art contemporani de Girona i el Museu de l’Empordà, presenten «Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista», una exposició sobre la tensa i no resolta relació entre el franquisme i el turisme.

L’exposició viatja per la Costa Brava, les Illes Balears, o una part de la costa espanyola, per reflexionar sobre les ambigüitats i el classisme de la història.

El projecte, una iniciativa de Monika Anselment comissariada per Cristina Masanés, fa un exercici de memòria democràtica des de les memòries personals de vuit artistes que van passar els seus estius d’infància a l’Espanya franquista. És possible viure en un mateix lloc dues experiències tan oposades? La de l’opressió política i la del gaudi ociós? 

L’exposició vol subratllar l’evidència que la dictadura franquista va usar el turisme per blanquejar-se i buscar l’aprovació internacional, convertint el turisme en una eina de validació de la pròpia dictadura i d’un model democràtic basat en l’economia de serveis i la subjugació cultural a partir de la folklorització de la cultura pròpia i la inserció d’Espanya en la lògica del capitalisme.

En el cas del Bòlit, «Vacances amb Franco. Els meus estius a l’Espanya franquista» s’acompanyarà, a partir del 7 de juny, de l’exposició «Forats per a fer un rèquiem», sobre les fosses comunes del franquisme, construint un díptic o ecosistema sobre la reparació democràtica.


Del 31 de maig al 6 d’octubre de 2024 al Bòlit_StNicolau (Girona).
Amb Monika Anselment, Denys Blacker, Stefanie Unruh i Ulrike Weiss.
Inauguració, divendres 31 de maig a les 19 h.

De l'1 de juny al 22 de setembre de 2024 a la Sala d'Exposicions l’Escorxador (Figueres).
Amb Monika Anselment, Christoph Otto, Annette Riemann, Tom Theunissen i Jörg Zimmer.
Inauguració, dissabte 1 de juny a les 12 h.

Una idea de Monika Anselment comissariada per Cristina Masanés.

Nota de premsa ampliada
Full de sala
Web de l'exposició
Tornar