Header: Cultura

Cultura

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Inauguració de l'exposició «Apories sobre l'aire» al Bòlit, Centre Centre d'Art Contemporani de Girona

El divendres 16 de febrer, a les 19 h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar. L'exposició es podrà visitar fins al 19 de maig de 2024.

El divendres 16 de febrer, a les 19 h, al Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar tindrà lloc la inauguració de l’exposició “Apories sobre l'aire” dels artistes Maria Arnal, Fito Conesa, Abelardo Gil-Fournier, Núria Merino, Job Ramos, Oriol Riverola (a.k.a. John Talabot), Mireia c. Saladrigues i Pep Vidal Curadores, Ingrid Guardiola i Olga Subirós.

L'exposició es podrà visitar al Bòlit_LaRambla, Bòlit_PouRodó i Bòlit_StNicolau del 16 de febrer al al 19 de maig de 2024.

L’aire és l’espai de la “imaginació del moviment” (Gaston Bachelard), del dinamisme, de la vida; com diu Lyall Watson, amb el vent la terra va esdevenir verdaderament viva; sense el vent, la majoria de la terra seria inhabitable. Aquest element bàsic per a la supervivència en el planeta, ha estat, sovint, un espai de somieig, de creació de mites. Els morts anaven al cel, la llibertat sempre s’hi ha associat. Durant segles, mirar al cel permetia orientar-se, era un axis mundi.

A partir de la incorporació de la tecnologia aèria (fotografia aèria, aeròstats...) a finals del segle XIX, l’aire esdevé un espai que permet obtenir un punt de vista privilegiat sobre el territori i l’individu ocupa el lloc del Déu que tot ho veu. L’aire és també, tot allò que no veiem i que està arreu, fent de mitjà de conducció. L’aire ens manté vius. Qui no respira, mor. Tot el que és sòlid es dissol en l’aire.

Davant l’evidència científica que la contaminació de l’aire actual a les ciutats mata i que aquesta crisi de salut pública està interrelacionada amb la crisi climàtica i la pandèmia de la covid, aquest programa convida a pensar la relació que tenim amb l’aire i la necessitat d’establir un canvi d’un sistema que prioritza les lògiques de l’economia neoliberal per sobre de la salut dels seus habitants.

Apel·lant al dret universal a respirar, l’exposició també posa de relleu la incidència de la covid-19 en la consideració de l’aire i en la relació que tenim, tant en l’àmbit científic com en el ciutadà, amb les partícules que no veiem però que formen part dels nostres ecosistemes.

L’aire com espai de lluita poèticopolítica des de la mirada física, nanomètrica i ambiental de les propostes de Maria Arnal, Fito Conesa, Oriol Riverola (a.k.a. John Talabot), Mireia c. Saladrigues i Pep Vidal conviuen amb la mirada més materialista i especulativa dels projectes de nova creació d’Abelardo Gil-Fournier, Job Ramos i Núria Merino.

Visites comentades a l'exposició

Amb Olga Subirós i Ingrid Guardiola
Punt de trobada: Bòlit_LaRambla
Inscripcions:
Divendres 1 de març a les 19h
Divendres 10 de maig a les 19h (amb presentació del llibre)

Més informació de l'exposició i programa d'activitats
Nota de premsa ampliada
Tornar