Notícies | PECT ICC | Oficina de Foment de les Arts (OFA)
PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i entorn territorial
L’Ajuntament de Girona estrena aquest estiu la primera edició del Festival Antenes
L’esdeveniment, que tindrà lloc del 7 al 14 de juliol, és fruit del projecte “Antenes. Connectant amb la cultura”
L’Ajuntament de Girona estrenarà aquest estiu la primera edició del Festival Antenes, una sèrie d’activitats culturals programades pel jovent que ha participat en el projecte “Antenes. Connectant amb la cultura”. El tret de sortida del festival serà el 7 de juliol, coincidint amb el Festival Z, i les activitats es concentraran la setmana següent, de l’11 al 14 de juliol. Aquest migdia, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la regidora de Joventut, Anabel Moya, han presentat l’esdeveniment i han donat a conèixer els primers resultats del conjunt del projecte.
En aquesta edició, el festival incorpora propostes culturals de diferents àmbits artístics que es podran veure en vuit espais i equipaments diferents de la ciutat. Es tracta d’una programació fresca, participativa i desenfadada que aposta per artistes locals i que inclou propostes de dansa, artesania, literatura, música, poesia o circ, entre altres disciplines.
Totes les activitats han estat programades pels joves, amb la mediació de Tramoia Produccions i la col·laboració dels següents festivals i equipaments: Festival Tempo, Festival Z, MOT-Festival de Literatura, Girona en Moviment-festival benèfic de dansa, Museu del Cinema. Col·lecció Tomàs Mallol, Teatre Municipal de Girona, L’Estació Espai Jove, Edicions Tremendes, La Tornada, i Associació Cultural La Volta. A l’hora de desenvolupar la proposta, els nois i noies s’han organitzat en quatre grups de treball (producció, comunicació, mediació i contractació), i cada participant ha pogut viure la realització d’una programació segons el seu àmbit d’interès.
“Hem de donar eines al jovent perquè puguin tenir vides plenes i autònomes. Dos dels pilars bàsics són la feina i l’habitatge, però també hi ha un tercer pilar fonamental: la cultura”, ha explicat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, que ha sostingut que “la cultura és un element clau per fomentar una ciutadania, un jovent, crític, actiu i cohesionat”.
Per la seva banda, la regidora de Joventut del consistori, Annabel Moya, ha destacat “la importància que té la participació del jovent en la programació cultural de la nostra ciutat”, i ha assegurat que, amb aquest projecte, “hem pogut afegir talent del jovent a les polítiques culturals de Girona: tenen molt a dir, molt a fer, i no podem deixar anar aquest talent”.
A més de la programació del festival, el projecte “Antenes. Connectant amb la cultura” ha permès als joves veure des de dins com s’organitza la programació artística d’equipaments o festivals ja consolidats. A més, els ha posat en contacte amb professionals del sector, amb qui han fet sessions de mentoria. Tot plegat, amb la voluntat de fomentar la participació cultural de les persones joves.
En aquest sentit, en el marc del projecte, s’ha elaborat un estudi sobre la participació juvenil en programacions cultuals. El document s’estructura en quatre blocs i se centra en els següents objectius: analitzar les pràctiques culturals de la gent jove i les polítiques de participació orientades a la programació cultural; llistar les aportacions dels agents culturals de Girona i el seu entorn; recollir la vivència per part de les persones joves en relació amb les pràctiques culturals, l’oferta cultural de Girona i el seu entorn i els processos de participació en la programació, i recopilar diversos projectes i accions de participació cultural i juvenil. L’estudi tanca amb una proposta per potenciar la participació en la programació cultural de les persones joves.
Entre altres conclusions, la publicació posa de manifest la necessitat que la programació cultural per al jovent aculli i potenciï les diversitats existents en el col·lectiu, o que ajudi a cobrir les necessitats vitals dels nois i noies, de manera que puguin desplegar un interès particular, desenvolupar capacitats personals, de relació, d’expressió i creació, o d’implicació en el seu entorn més immediat.
També proposa potenciar la participació de les persones joves en el sector cultural, creant espais de trobada, intercanvi i treball compartit, o punts d’escolta mútua per reduir la distància existent entre el jovent i l’ecosistema cultural, aconseguint, fins i tot, que la seva visió contribueixi a generar un canvi en les polítiques de les institucions i les iniciatives culturals.
L’Ajuntament de Girona promou i organitza aquesta iniciativa a través del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial, projecte cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25% per la Diputació de Girona.
Podeu consultar el dossier de premsa dels resultats del projecte “Antenes. Connectant amb la cultura”, en aquest enllaç.
Acció desenvolupada en el marc del PECT Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial. Un projecte liderat per l’Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i en un 25% per la Diputació de Girona.