Notícies | Nadal
Girona celebrarà la festa de Hanukkà amb l'encesa de la cinquena espelma del canelobre tradicional
La festa de les Llums, un dels actes més populars del calendari jueu, tindrà lloc avui a la plaça del Vi a les 19 h.
La ciutat de Girona celebra avui al vespre la festa de Hanukkà, un dels actes més populars del calendari jueu. La plaça del Vi tornarà a ser l'escenari de l'encesa de la hanukkià, en un acte públic, festiu i obert a tota la ciutadania que començarà a les 19 h. El vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, participarà en la festa.
"És un goig que la ciutat celebri la festa de la llum, la festa de Hanukkà. És una demostració més de la voluntat de la nostra ciutat per acollir, respectar i conviure. És una festa popular, i els valors que li són atribuïts, ho són sense distinció de gènere, de procedència o fe. És una celebració que ens parla de la llum per il·luminar la llibertat i la identitat d'un poble", afirma el vicealcalde Quim Ayats.
Aquest 2022, la festivitat va començar el vespre del 18 de desembre amb l'encesa de la primera espelma i s'acabarà el pròxim dilluns, dia 26 de desembre. A Girona se celebra avui, dia que coincideix amb l'encesa de la cinquena flama del canelobre. Durant l'acte, organitzat per l'Ajuntament de Girona i la Comunitat Jueva Girona-Costa Brava, el rabí de la comunitat explicarà el significat ritual, encendrà la primera espelma i recitarà les benediccions. Tot seguit, com ja és costum, se cedirà el testimoni a diferents col·lectius per una encesa participativa, fins a arribar a la cinquena espelma.
Per animar la festa hi haurà la formació musical gironina Cat Klezmer i també, com ja és habitual, no hi faltaran els tradicionals bunyols dolços (sufganiot) que es repartiran entre el públic i tothom qui ho desitgi podrà tastar-los.
El Patronat Call de Girona va celebrar la primera Hanukkà pública de tot l'Estat l'any 1998 i, a partir del 2011, se celebra anualment. Hanukkà, que s'escau cada any el dia 25 del mes de quisleu del calendari jueu, commemora la victòria del poble jueu sobre l'ocupació grega (segle II a. n. e.) i la posterior purificació i renovació del Temple. És tradició encendre un canelobre de vuit braços (nou, comptant el xamaix o testimoni) anomenat hanukkià, cada vespre, progressivament, durant vuit dies.
Més informació
L'origen de Hanukkà es remunta al segle II abans de la nostra era. Hanukkà, en hebreu, significa "inauguració" o "renovació" i en català també es coneix com a festa de la Dedicació. La història de Hanukkà recorda un episodi de marcat caràcter nacional i cultural per al poble jueu, quan el rei Antíoc IV va prohibir als jueus seguir les seves tradicions i costums. Un petit grup liderat per la família dels Macabeus es va rebel·lar contra el rei i el va derrotar l'any 163 a. n. e. Després de la guerra, van trobar el Temple de Jerusalem profanat i la menorà (el canelobre de set braços) sense gairebé gens d'oli consagrat, just només per a un dia. Van trigar vuit dies a fer-ne nova provisió i, tot i això, el poc oli que quedava va mantenir encès el canelobre tots aquests dies. Aquest fet, en la tradició jueva, es coneix com el "miracle de Hanukkà".