Notícies | Projecte GiroNat
L’Ajuntament de Girona busca sumar esforços a favor de la renaturalització a través del GiroNat Lab
Es tracta d’un espai participatiu de cogestió que agrupa agents clau de la ciutat implicats directament o indirecta amb el procés de transició verda. La primera de les quatre trobades previstes en el marc del projecte ha tingut lloc aquest matí al Centre Cívic Ter
L’Ajuntament de Girona, juntament amb els socis del projecte GiroNat, busca sumar esforços a favor de la renaturalització urbana a través del GiroNat Lab (GNL). La proposta consisteix en la posada en marxa d’un espai participatiu de cogestió, que agrupi agents clau de la ciutat implicats directament o indirecta amb el procés de transició verda, amb l’objectiu d’involucrar-los en l'Estratègia Integral de Renaturalització de Girona. El model de governança compartida que persegueix el projecte GiroNat és precisament un dels punts forts del GiroNat Lab. Per això aquest espai de trobada estratègic compta amb una representació àmplia i transversal de persones del territori.
"La inevitable renaturalització de la ciutat s'ha de fer de manera participativa i tenint en compte tots els barris. Per això, el tret de sortida del GironNat Lab amb tanta participació és tot un èxit. Des d'aquí en sortiran idees i projectes que ens ajudaran a avançar cap a una ciutat més preparada per lluitar contra l'emergència climàtica des de l'adaptació i la resiliència climàtica", ha afirmat el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella.
En concret, el GiroNat Lab està format per representants dels socis del projecte GiroNat, per personal municipal i per un conjunt d’actors rellevants en la temàtica provinents tant del sector públic, com del tercer sector, del món de la recerca i de l’àmbit privat que, tot i no ser socis del projecte, tenen molt a dir en aquest procés de transformació verda. La composició exacta variarà al llarg del temps, procurant integrar en cada moment les entitats amb una major implicació i capacitat de treball en xarxa, per tal de generar el màxim impacte possible als diferents barris de la ciutat.
Les reunions tindran una periodicitat bianual i se centraran en abordar aspectes clau de la transformació verda de la ciutat a través de diversos formats de treball com ara presentacions, debats, fòrums i sessions de cocreació.
La primera de les quatre trobades previstes en el marc del projecte ha tingut lloc aquest matí al Centre Cívic Ter. L’acte ha permès començar a assentar les bases del nou model de governança compartida per a la renaturalització de ciutat. Durant el taller, s’han exposat les diverses accions que s’estan desenvolupant dins del projecte i s’ha presentat una primera diagnosi de l’estratègia de transformació verda de Girona. També s’ha començat a definir, entre totes les persones assistents, les línies estratègiques que marcaran el camí a seguir en matèria de renaturalització durant els pròxims anys.
GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.
El projecte GiroNat, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad, està coordinat per l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).
El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.