Notícies | Projecte GiroNat
L’Ajuntament de Girona donarà a conèixer el projecte GiroNat en el congrés internacional de l’aigua ecoSTP2023
El dimarts 27 de juny s’ha organitzat una visita guiada oberta a tota la ciutadania per les actuacions de renaturalització que es realitzaran en el marc de la iniciativa
L’Ajuntament de Girona donarà a conèixer el projecte GiroNat en el Congrés ecoSTP2023, la Conferència Internacional de l’IWA, l’associació internacional de l’aigua, a través d’una visita guiada per diferents intervencions de renaturalització del projecte. L’esdeveniment, organitzat per la Universitat de Girona (UdG) i l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), tindrà lloc del 26 al 29 de juny a la ciutat de Girona i estarà enfocat en les ecotecnologies per al tractament de les aigües residuals.
Dins del congrés, el dimarts 27 de juny, a les 18 h, tindrà lloc una visita guiada gratuïta sobre el GiroNat. Aquesta proposta consistirà en un recorregut a peu per les actuacions de renaturalització de la ciutat que es realitzaran en el marc del projecte per aconseguir una Girona més verda i més saludable. Aquestes actuacions inclouen projectes de restauració al riu Ter, de renaturalització de les basses i dels patis escolars i de foment de la biodiversitat. La visita comptarà amb les explicacions de tècnics de La Sorellona, un dels socis del projecte GiroNat.
L’activitat està oberta a tota la ciutadania i és gratuïta. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament a través de la web del congrés.
GiroNat és un projecte compartit de ciutat, perdurable i demostratiu, que impulsa la biodiversitat i la infraestructura ecològica com a eixos vertebradors d’un gir de 180 graus cap a una renaturalització urbana, transformant Girona en una ciutat més verda, resilient i saludable. El projecte proposa una transformació urbana que doni resposta als reptes i oportunitats que afronta Girona com a ciutat mediterrània, universitària i educadora, socialment diversa, fluvial i pròxima a la natura.
El projecte GiroNat, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad, està coordinat per l’Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d’Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l’Aigua (ICRA).
Més activitats obertes a la ciutadania
D’altra banda, dins el congrés es duran a termes dues activitats més obertes a la ciutadania. Una d’elles és el seminari adreçat a docents de secundària i a persones tècniques del sector de l’aigua, que tindrà lloc al Palau de Congressos, el 27 de juny, a les 15.30 h, i que tractarà sobre la depuració d’aigües residuals amb tecnologies respectuoses amb el medi ambient.
En concret, es duran a terme dues ponències. La primera porta per nom “L'aigua i nosaltres. D'on venim? On som? Cap on podem anar?” i anirà a càrrec del catedràtic d'enginyeria química i investigador del grup de recerca LEQUIA de la UdG, Manel Poch. Tot seguit s’exposarà la recerca duta a terme a Girona per millorar la gestió del cicle urbà de l'aigua, a càrrec d'investigadors de l'ICRA i del grup de recerca LEQUIA de la UdG. Per participar-hi, cal inscriure-s’hi.
L’altra activitat que s’ha programat és la difusió del Jove Campus de Recerca, que tindrà lloc del 3 al 7 de juliol, i el Campus PreBat, que tindrà lloc del 26 al 30 de juny. Des de fa uns anys la UdG organitza el Campus PreBat per donar a conèixer una visió general dels àmbits de treball del centre universitari a estudiants de 4t d’ESO i el Jove Campus de Recerca per assessorar els i les estudiants de 1r de Batxillerat en el desenvolupament del seu treball de recerca.
L’Ajuntament de Girona, a través del Palau de Congressos i el Girona City Convention Bureau (GCCB), han treballat des de l’inici perquè el congrés internacional de l’aigua realitzés activitats de llegat a la ciutat destinades a la ciutadania amb la intenció de generar un impacte social positiu i perdurable al municipi.
El projecte GiroNat compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.